Domovní řád

Se sousedy jsou často jenom problémy – zrovna když máte druhý den ráno vstávat do práce, sousedé mají opačné plány a uspořádají párty. Ta se pak hlasitě táhne až do brzkých ranních hodin a vy jste akorát tak nevyspalí a mrzutí. Nebo odejdou na dvanáctihodinovou směnu a doma nechají svého psa. Ten pak celý den nešťastně štěká a budí vám dítě, které jste zrovna pracně uspali. Jak se s těmito případy vypořádat? Vezměte si na pomoc domovní řád!

5 minut čtení

Kapitoly článku

Na co se domovní řád vztahuje

Domovní řád je jakási vnitřní regulace pro obyvatele domu, určuje jejich jednotlivá práva a povinnosti. Domovní řády mohou upravovat zejména užívání společných částí a zařízení domu – jako např. chodby, prádelny, kočárkárny, půdy apod. Řeší se v něm obvykle také čistota v domě, otevírání a zavírání domu, pravidla pro rekonstrukce či bezpečnost domu.

Domovní řád však nesmí být v rozporu s veřejným pořádkem, dobrými mravy a zákonem, konkrétně hlavně občanským zákoníkem. Například není možné nájemníkům ani vlastníkům zakázat chování zvířat, pokud takový chov nepůsobí ostatním nepřiměřené obtíže. Pokud by zvíře například špinilo společné prostory, může být po vlastníkovi požadována úhrada vzniklých nákladů za úklid. Dále není možné například omezovat kouření v bytě, návštěvy nebo omezovat možnost byt pronajmout a podnajmout, třeba jako sdílené bydlení studentům, nebo provozovat krátkodobé pronájmy přes AirBnB.

Tip: Řešíte neustálé problémy se svými sousedy? Trápí vás hluk či zápach vycházející z jejich pozemku? Může se jednat o imise, které jsou v mnoha případech nezákonné. Jak se bránit se dozvíte v našem dalším článku – Jak na problémové sousedy.

Zde je možné zakotvit jiné související povinnosti a ty pak vymáhat. Např. u AirBnB a krátkodobých pronájmů lze do stanov doplnit povinnost majitele bytu oznámit ve velmi krátké lhůtě, když se změní obyvatelé jeho bytu. Musí tak nahlašovat každou “návštěvu” a když to nezvládne, hrozí mu i sankce. SVJ tedy může drobně pronájmy ztížit a má zároveň přehled nad tím, co se v domě děje.

Pravidla obsažená v domovním řádu by měla být součástí i nájemních smluv, které uzavřou vlastníci jednotlivých bytů s nájemníky. Jinak nemusí být jednoznačné, zda jsou pro ně tato pravidla zavazující. Velkým problémem pak může být, pokud je v nájemní smlouvě nějaké pravidlo odporující domovnímu řádu.

Tip: V našem článku se dozvíte, jak založit SVJ nebo bytové družstvo.

Co dělat, když někdo domovní řád nedodržuje

Co ale může dělat správce domu v případě, že někdo nedodržuje domovní řád? SVJ může ve svých stanovách určit pokuty, které lze uložit vlastníku jednotky, který pravidla v domě porušuje. A to i v případě, že pravidla porušila jeho návštěva. Pozor tedy na krátkodobé ubytovávání cizinců. Případné pokuty po odjezdu cestovatelů stihnou vždy vlastníka. Je vhodné cizince poučit o pravidlech chování v domě, ideálně jim poskytnout překlad domovního řádu.

Pokuta musí být stanovena v přiměřené výši podle konkrétního prohřešku. Často jsou však pravidla v domě nastavena tak, že po druhém porušení pravidel přijde vlastníku písemné upozornění na možnou sankci a až po třetím porušení přijde pokuta.

Té se vlastník může bránit u soudu, nebo ji naopak bude SVJ muset u soudu vymáhat. SVJ však bude muset prokázat, že k porušení došlo a že ho způsobil právě ten který vlastník nebo jeho návštěva. Jako důkazy můžou posloužit fotografie, záznam z bezpečnostní kamery nebo svědectví souseda. Pokud soud rozhodne o oprávněnosti pokuty, bude možné ji v případě nezaplacení vymáhat i exekučně. Takový hříšník pak zaplatí i exekuční náklady a částka, kterou finálně uhradí, bude mnohem vyšší než původní pokuta.

Stanovy SVJ nebo bytového družstva

Zkontrolujeme vaše stanovy SVJ nebo bytového družstva nebo vám je sepíšeme na klíč. Vždy dohlédneme na to, aby odpovídaly aktuální legislativě. Námi zpracované stanovy  jsou vždy připraveny na míru potřebám obyvatelů domu. Můžeme vám založit i SVJ nebo bytové družstvo na klíč. Vše zařídíme rychle, bezchybně a za předem dané ceny. Platit můžete až po poskytnutí služby.

Jak to může v praxi vypadat

Nedávno v jednom pražském SVJ řešili případ, kdy obyvatelka domu neustále parkovala ve společných garážích mimo své vyhrazené místo. Pořídila si totiž velké SUV, které se na určené stání nevešlo. Majitelka vozu tak parkovala u zdi, kde ovšem bránila ostatním v pohodlném zaparkování na jejich místech. Ti si proto stěžovali u výboru společenství vlastníků. Nepomohlo několik výzev, proto celá věc skončila u soudu. Soudce pak skutečně dal obyvatelům domu za pravdu a vydal platební rozkaz, podle kterého má majitelka SUV platit za každé porušení pravidel sankce.

Tip: Řešíte problém se sousedy? Zastoupíme vás na schůzi SVJ nebo bytového družstva. Pomůžeme vám problém vyřešit a případně podniknout právní kroky.

Další články ze seriálu

Tento článek jsme připravili pro Seriál Lidových novin „Právo & bydlení“. Podívejte se i na další články ze seriálu:

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Stanovy SVJ nebo bytového družstva

Zkontrolujeme vaše stanovy SVJ nebo bytového družstva nebo vám je sepíšeme na klíč. Vždy dohlédneme na to, aby odpovídaly aktuální legislativě. Námi zpracované stanovy  jsou vždy připraveny na míru potřebám obyvatelů domu. Můžeme vám založit i SVJ nebo bytové družstvo na klíč. Vše zařídíme rychle, bezchybně a za předem dané ceny. Platit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 8 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Jitka Salačová, Praha 6 – Řepy

před 3 roky

Naše Společenství vlastníků zhruba na začátku roku 2016 muselo nepředvídaně řešit mimořádné záležitosti, u nichž posléze vznikla potřeba právní porady. Výbor poptal tým „Dostupný advokát“ – právní služby online, v čele s JUDr. Ondřejem Preussem, který byl nakonec vybrán pro stálou spolupráci s naším Společenstvím vlastníků. V jeho prospěch hovoří garance dostupnosti v podstatě v (zobrazit více) kteroukoli dobu bez navýšení odměny za kontakt mimo pracovní dobu, dostupnost na telefonu či mailu i na Skypu a velmi seriózní vystupování. Jednoznačně můžeme potvrdit kvalitu služeb, serióznost i dostupnost online.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024