Jak na vyjmutí půdy ze zemědělského fondu

Koupili jste si pozemek, na kterém máte v plánu stavět? Základem je ověřit, zda je daná půda pro stavbu určená. A pokud není z důvodu, že spadá do zemědělského fondu, čeká vás nejprve vynětí z fondu. Poradíme vám, jak na to.

lupa na plánku katastru nemovitostí
5 minut čtení

Kapitoly článku

Prvním krokem je územní řízení

S tímto procesem je spojeno územní řízení, tedy proces, ve kterém se posuzuje, zda je možné stavbu daného typu i s jejími vlivy na okolí umístit do daného území a také zda je stavba v souladu s územně plánovací dokumentací dané obce (zásady místního územního rozvoje a územní plán).

V rámci tohoto řízení mohou stavební povolení ovlivnit i třetí strany, např. sousedé či ochranářské spolky prostřednictvím námitek a posuzování vlivu na životní prostředí (EIA).

Je ale třeba také vždy dát pozor na to, zda se pozemek nenachází v zemědělském půdním fondu. V daném území se sice může teoreticky stavět, ale zrovna daný pozemek je určen k zemědělství.

To znamená, že se jedná o základní přírodní bohatství, které umožňuje zemědělskou výrobu. Patří sem orná půda, chmelnice, vinice, zahrady, ovocné sady, travní porosty, rybníky s chovem ryb, polní cesty, závlahové a vodní nádrže, odvodňovací příkopy nebo hráze. Na takovém pozemku zkrátka stavět nelze a bude se muset z tohoto fondu vyjmout.

O zařazení pozemků do fondu rozhodují příslušné orgány ochrany zemědělského půdního fondu. A pro vyjmutí z fondu je nutné požádat na příslušném odboru životního prostředí, které bývá v obci s rozšířenou působností.

K žádosti je nutné doložit:

  • kopii výpisu z katastru, vhodné je přiložit také mapku s jasně vyznačenou polohou pozemku a údaje o tomto pozemku a jeho vlastníkovi;
  • kopii katastrální mapy se zakreslením návrhu na vyjmutí pozemku, ideální cestou je, když projektant vytvoří výkres stavby, kde bude přesně zakreslena celá situace;
  • vypočtené odvody za vyjmutí půdy ze zemědělského půdního fondu s přesným postupem a údaji, které byly pro výpočet použity;
  • vyjádření ostatních vlastníků pozemku, pokud je jich více;
  • plán rekultivace – ten se přikládá pouze v případě, že bude pozemek ze zemědělského fondu vyjmut jen dočasně.

Za vyjmutí pozemku se platí odvody. Pro jejich vypočtení se v katastru nemovitostí, podle čísla BPEJ (bonitovaná půdně ekologická jednotka) zjistí informace o tom, jaká je průměrná cena za m2 daného pozemku. Pak je potřeba znát přesné rozměry zastavěné plochy, nejlépe od projektanta stavby. Dále je nutné zjistit zákonem stanovený koeficient pro každou třídu ochrany pozemku. Průměrná cena metru se vynásobí koeficientem a výsledek se vynásobí přesným počtem odnímaných metrů čtverečních. A vypočtená částka se samozřejmě také zaplatí.

Doložení následků vynětí ze zemědělského půdního fondu

Rovněž je nutné doložit předběžnou bilanci „skrývek kulturních vrstev“. Tedy jasně popsat, co se bude dít s vrstvami půdy, které se vykopou při budování základů a kam budou uloženy. Vše by to mělo být popsáno v technické dokumentaci, která musí obsahovat také přesné výsledky provedeného pedologického průzkumu. Ten spočívá ve vykopání jámy a posouzení vlastností půdy do určitě hloubky. Je ho možné provést i svépomocí. Vhodné je si dopředu zjistit na příslušném úřadě informace o tom, jak to celé provést. Především jak velká bude muset jáma být a jak provést její dokumentaci. Obvykle je nutné ji zachytit i na fotografiích se zřetelně přiloženým metrem z více úhlů a také vyfotografovat z větší dálky, aby bylo patrné, že jáma se opravdu nachází na tom konkrétním pozemku. Na celkové zpracování a vyřízení žádosti má příslušný orgán lhůtu 30 dní, v případě složitějších případů je lhůta delší, a to až 60 dní.

Katastr nemovitostí je veřejný rejstřík, který obsahuje nejrůznější informace o nemovitostech, které jsou v něm evidovány. Vznik, změna nebo zánik práv k těmto nemovitostem je pak účinný až poté, kdy je příslušným katastrálním úřadem do katastru zapsán. S jakými častými chybami v návrhu na katastr se setkáváme?

Návrh na vklad do katastru nemovitostí

Dvakrát měř, jednou řež. To platí i u úředních podání. Vklad do katastru je formalitou, ale formalitou velmi důležitou, kterou se nevyplatí podcenit. Potřebujete zapsat věcné břemeno do katastru nemovitostí? Nebo zástavní právo, abyste nepřišli o zapůjčené peníze?

Na první pohled vypadá celá věc složitě, ale nechte si poradit od odborníka. Na úřadě vás přesně vysvětlí, co je potřeba a jak toho docílit. Za zrealizování svého vysněného bydlení to stojí.

Stáhněte si zdarma e-book 5 rad, jak koupit nebo prodat nemovitost bez rizika a projděte hladce procesem prodeje nebo koupě domu, bytu i pozemku.

Tento článek jsme připravili pro Seriál Lidových novin „Právo & bydlení“. Podívejte se i na další články ze seriálu:

  1. Na co si dát pozor při koupi nemovitosti
  2. Jak na hypotéku
  3. Co si zkontrolovat před koupí nemovitosti
  4. Kdo a jak platí daň z převodu nemovitosti?
  5. Co by měla obsahovat kupní smlouva na nemovitost
  6. Nejčastější chyby při sepisování návrhu na katastr nemovitostí
  7. Koupě nemovitosti od developera
  8. Úschova kupní ceny při koupi nemovitosti
  9. Rozdíl mezi bytem družstevním a v osobním vlastnictví
  10. Co je to anuita?
  11. Jak správně darovat nemovitost
  12. K čemu slouží věcné břemeno nebo služebnost?
  13. Sepsání závěti a vypořádání dědictví
  14. Co je to kolace
  15. Co by nemělo chybět v nájemní smlouvě
  16. Kdy se může zvyšovat nájemné
  17. Ukončení nájmu
  18. Dohoda o ukončení nájmu
  19. Jak sepsat smlouvu o dílo s řemeslníkem
  20. Skryté vady a odstoupení od smlouvy o dílo
  21. Kdy potřebujete stavební povolení k rekonstrukci nemovitosti?
  22. Domovní řád
  23. Co obnáší funkce ve výboru bytového domu?
  24. Proč nepodceňovat stanovy v bytovém domě
  25. Společné prostory v bytovém domě
  26. Co obnáší rekonstrukce bytového domu
  27. Může se SVJ nebo bytové družstvo zadlužit?
  28. Jak na rekonstrukci domu nebo chaty
  29. Na co si dát pozor při jednání se stavební “firmou”?
  30. Stavba domu na „zelené louce“
  31. Jak na vyjmutí půdy ze zemědělského fondu

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Návrh na vklad do katastru nemovitostí

Dvakrát měř, jednou řež. To platí i u úředních podání. Vklad do katastru je formalitou, ale formalitou velmi důležitou, kterou se nevyplatí podcenit. Potřebujete zapsat věcné břemeno do katastru nemovitostí? Nebo zástavní právo, abyste nepřišli o zapůjčené peníze?

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

PhDr. Helena Hoffmanová, Praha

před 3 roky

Pronajímám a podnajímám řadu nemovitostí a s Dostupným advokátem spolupracuji pravidelně a dlouhodobě. Oceňuji zejména spolehlivost. Také obdivuji flexibilní a odborné služby i obratný systém advokátních služeb na dálku. Nejvíc si cením toho, že Dostupný advokát mi radí s mladým duchem, tzn. zná i novoty. S touto právní službou mohu být klidná.

Recenze služby

MgA. Anna Leschingerová, Cvikov

před 3 roky

Netušila jsem, že existuje online služba, kde za vás právník zařídí veškeré papírování a vy se můžete soustředit jen na radost z obdarování milované osoby.

Recenze služby

Ing. Jan Sekanina, Praha

před 3 roky

Když mi prarodiče chtěli darovat byt, nechtěl jsem se z důvodu vysokého pracovního vytížení zabývat tím, co všechno musím zařídit a jak docílit přepisu vlastnictví v katastru nemovitostí. Dostupný advokát vše zařídil za mě, žádný problém na katastru nebyl a vše bylo celkem rychle zapsáno a vyřízeno. Díky a palec nahoru!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024