Kdo a jak platí daň z převodu nemovitosti

Při koupi nemovitosti nesmí kupující zapomínat na povinnost zaplatit daň z nabytí nemovitých věcí. Často se označuje svým dřívějším názvem jako daň z převodu nemovitosti.

4 minuty čtení

Kapitoly článku

Do konce roku 2016 hradil tuto daň v drtivé většině případů prodávající. Pouze pokud se s kupujícím dohodl, platil daň kupující.

Upozornění:  V roce 2020 došlo novelou zákona ke zrušení daně z nabytí nemovitosti. Rozhodným dnem se v tomto ohledu stává 31. březen 2020. Níže uvedené informace se vztahují výhradně ke skutečnostem před tímto datem. Více informací najdete v článku Zrušení daně z nabytí nemovitosti.

Kdo dnes platí daň

V současné době zákon stanoví jasné pravidlo, podle kterého nese daňovou povinnost výlučně kupující. Prodávající není ani ručitelem a zaplacení daně se ho proto žádným způsobem netýká. Není ani možné smluvně přenést daňovou povinnost na prodávajícího. Daň tedy bude hradit vždy pouze ten, kdo si nemovitost pořizuje.

Dani z nabytí nemovitosti podléhají pouze takzvané úplatné převody, tedy typicky při koupi bytu, domu či pozemku. Může se ale jednat také například o směnu pozemků. Dani naopak nikdy nepodléhají bezúplatné převody nemovitostí, nejčastěji darování. Zákon také stanoví určité výjimky, kdy daň nemusíte platit, i když se jedná o úplatný převod. Je to především u prvního prodeje nových domů nebo bytů.

Tip: Chystáte se koupit nemovitost? Zajistíme pro vás kompletní smluvní a právní servis související s koupí nemovitosti. Zvládneme to do 48 hodin, bezchybně a profesionálně.

Do kdy podat daňové přiznání

Daňové přiznání je potřeba podat do konce třetího měsíce po zápisu nového vlastníka. Pokud vás katastr nemovitostí zapsal jako nového vlastníka v lednu, pak podáváte daňové přiznání v dubnu.

O provedení vkladu vždy katastr kupujícího písemně vyrozumí. Daňové přiznání se podává k finančnímu úřadu, v jehož obvodu se kupovaná nemovitost nachází. Ve lhůtě pro podání daňového přiznání také musíte zaplatit samotnou daň. Lhůty je potřeba si důkladně hlídat, protože pokud to nestihnete včas, hrozí vám pokuta a také úrok z prodlení. Pořízení nemovitosti by se tak při nedodržení daňových povinností mohlo výrazně prodražit.

Formulář pro přiznání daně najdete na webových stránkách finanční správy. Zde najdete také návod, jak přiznání vyplnit.

Jak se určí výše daně

Pro výpočet sazby daně z nabytí nemovitých věcí kalkulačku ani potřebovat nebudete, neboť výpočet je zcela snadný. Můžete ale využít náš článek, který jako taková kalkulačka daně z nabytí nemovitosti funguje. Sazba činí čtyři procenta ze základu daně, tedy z ceny kupované nemovitosti. Pro určení její výše je třeba porovnat sjednanou kupní cenu s cenou v daném místě obvyklou. Daň se pak vypočte z vyšší z nich. Není tak možné se s prodávajícím dohodnout na tom, že do smlouvy uvedeme třeba poloviční kupní cenu, abychom na dani ušetřili.

Pokud je kupní cena vyšší než 75 % ceny v daném místě obvyklé, případně určené znaleckým posudkem, pak se bude hradit z kupní ceny. Pokud by byla kupní cena nižší, daň by se vypočítávala z částky určené znaleckým posudkem nebo z ceny obvyklé.

Potřebujete pomoci?

Chystáte se koupit nemovitost a nevíte, jak podat návrh na vklad do katastru nemovitostí? Nechte to na nás. Pomůžeme vám se sepsáním návrhu tak, aby vše bylo v pořádku hned napoprvé a vy jste nezmeškali důležité lhůty nebo nepřišli o peníze.

Je znalecký posudek potřeba?

Dnes už v drtivé většině převodů nemovitostí není třeba k daňovému přiznání dokládat znalecký posudek. U běžných úplatných převodů bytů, rodinných domků, chalup nebo garáží znalecký posudek nepotřebujeme. Finanční úřad porovnává sjednanou kupní cenu s cenou obvyklou, kterou zjišťuje podle cenových map, případně podle tabulkových hodnot v závislosti na stavu nemovitosti.

Kdyby kupujícímu toto porovnávání nevyhovovalo, může doložit znalecký posudek. Porovnávat se pak bude kupní cena se 75 % ceny ve znaleckém posudku. Daň se bude opět hradit z vyšší částky. Náklady na znalecký posudek je také možné odečíst od základu daně. Pokud je například kupovaný dům v extrémně špatném stavu a je potřeba provést rozsáhlou rekonstrukci, může být pro kupujícího výhodnější doložit znalecký posudek, než nechat porovnat cenu podle tabulek.

Tip: Příprava kupní smlouvy sebou nese několik nástrah, které mohou celý převod ohrozit či alespoň zpomalit. Přečtěte se, na co si dát pozor při určování kupní ceny.

Tento článek jsme připravili pro Seriál Lidových novin „Právo & bydlení“. Podívejte se i na další články ze seriálu:

  1. Na co si dát pozor při koupi nemovitosti
  2. Jak na hypotéku
  3. Co si zkontrolovat před koupí nemovitosti
  4. Kdo a jak platí daň z převodu nemovitosti?
  5. Co by měla obsahovat kupní smlouva na nemovitost
  6. Nejčastější chyby při sepisování návrhu na katastr nemovitostí
  7. Koupě nemovitosti od developera
  8. Úschova kupní ceny při koupi nemovitosti
  9. Rozdíl mezi bytem družstevním a v osobním vlastnictví
  10. Co je to anuita?
  11. Jak správně darovat nemovitost
  12. K čemu slouží věcné břemeno nebo služebnost?
  13. Sepsání závěti a vypořádání dědictví
  14. Co je to kolace
  15. Co by nemělo chybět v nájemní smlouvě
  16. Kdy se může zvyšovat nájemné
  17. Ukončení nájmu
  18. Dohoda o ukončení nájmu
  19. Jak sepsat smlouvu o dílo s řemeslníkem
  20. Skryté vady a odstoupení od smlouvy o dílo
  21. Kdy potřebujete stavební povolení k rekonstrukci nemovitosti?
  22. Domovní řád
  23. Co obnáší funkce ve výboru bytového domu?
  24. Proč nepodceňovat stanovy v bytovém domě
  25. Společné prostory v bytovém domě
  26. Co obnáší rekonstrukce bytového domu
  27. Může se SVJ nebo bytové družstvo zadlužit?
  28. Jak na rekonstrukci domu nebo chaty
  29. Na co si dát pozor při jednání se stavební “firmou”?
  30. Stavba domu na „zelené louce“
  31. Jak na vyjmutí půdy ze zemědělského fondu

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

MgA. Anna Leschingerová, Cvikov

před 3 roky

Netušila jsem, že existuje online služba, kde za vás právník zařídí veškeré papírování a vy se můžete soustředit jen na radost z obdarování milované osoby.

Recenze služby

Stanislav Graf

před 2 roky

Služeb Dostupného advokáta jsme využili již dvakrát, pokaždé pro koupi nemovitosti. Jejich balíček premium se nám osvědčil, a příště si zase vybereme tuto společnost.

Recenze služby

Monika Holcátová, Praha

před 3 roky

S darovací smlouvou od vás jsem neměla na katastru nejmenší problém. Pracovnice u okénka se podívala na logo a poznamenala, že vaše smlouvy jsou vždy v pořádku. Dostupný advokát mi navíc telefonicky vysvětlil věci kolem věcného břemene, které by mne jako laika vůbec nenapadly. Nevím, co na službě zlepšit, jsem naprosto spokojená.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024