Zadlužení SVJ nebo bytového družstva

Je možné, aby se SVJ zadlužilo? Jednoduchá odpověď – ano. Některá SVJ, nebo bytová družstva nemají našetřené vysoké částky a na opravy se nedostávají prostředky. V případě nutnosti jim proto nezbývá nic jiného, než si na potřebné opravy vzít půjčku.

pohled na bytový dům
4 minuty čtení

Kapitoly článku

Rozhodování o půjčce

Co když ale několik členů vystoupí proti? S rekonstrukcí i výší investice souhlasí, ale mohou odmítat podílet se na splácení úvěru. Třeba z obavy, že v případě nesplácení úvěru společenství vlastníků bude postižen jejich majetek. O zadlužení SVJ i družstva platí obecná pravidla stejně jako pro přijímání ostatních rozhodnutí. Tedy postačí, když návrh odsouhlasí většina přítomných na členské schůzi nebo na shromáždění, pokud to stanovy umožňují.

Tip: Když se na členské schůzi jedná o peníze, může se debata celkem vyostřit. Navíc se jedná o složitou právní situaci, a vy si tak nemusíte úplně vědět rady. V tomto případě vám doporučujeme obrátit se na nás – na shromáždění vlastníků či členů bytového družstva vás zastoupíme a situaci za vás vyřešíme.

Dostupný právník pro SVJ a BD

Poskytneme vám právníka pro SVJ nebo BD na 6 nebo 12 měsíců. Bude vám kdykoli k dispozici, zastoupí vás u soudu nebo při jednání s úřady a pomůže vám s řešením jakékoli právní otázky. To vše za předem známou cenu a možností zaplatit až po skončení služby.

Pravidla půjčky

Většinu úvěrů pro SVJ na opravu či rekonstrukci bytového domu je možné při nízké částce získat bez zajištění. Je také možné jako zástavu použít pouze jednu nebo více bytových jednotek. V takovém případě je ale u SVJ potřeba písemný souhlas vlastníka jednotky. V případě převedení družstevního bytu nebo prodeji či darování bytové jednotky, přechází na majitele kromě vlastnických práv také příslušná část dluhu.

Důležité je také vědět, že za dluhy společenství vlastníků ručí jeho členové v poměru podle velikosti svého podílu na společných částech domu. Tomu se nevyhnout. Bránit mohou jen zastavení společného majetku.

Pro banku to znamená, že díky této zákonné úpravě je ve stejném postavení, jako kdyby svůj úvěr měla zajištěn ručením mnoha solventních jedinců. Pokud by tedy SVJ přestalo z nějakého důvodu úvěr splácet, může banka vymáhat svou pohledávku rovnou od jednotlivých vlastníků jako ručitelů. To je hlavní důvod, proč většina bank nevyžaduje při úvěrování SVJ žádné zajištění, nebo-li zástavu.

Co když se někdo nechce zadlužit?

V řadě případů se již stalo, že někteří vlastníci s rekonstrukcí a investicí sice souhlasili, ale nechtěli se podílet na splácení úvěru, právě proto, aby se vyhnuli zákonnému ručení za dluhy. Jejich obava je pochopitelná. Jenže nelze zkrátka vyvázat některé vlastníky z tohoto ručení. Jednou z možností je, že pokud se vlastník nehodlá podílet na úvěru SVJ, může vložit své vlastní finanční prostředky ve výši jeho podílu na společném dluhu na společný účet SVJ. Tato možnost sice vlastníka nezbavuje jeho zákonné ručitelské povinnosti, ale částečně zmírňuje nebezpečí, že by se v případě problému se splácením banka hned obrátila na něj jako na ručitele.

Na shromáždění vlastníků při schvalování úvěru a provedení investic do domu si nechají takoví vlastníci, kteří se nechtějí podílet na splácení úvěru, do zápisu usnesení z tohoto shromáždění uvést bod, kde budou přesně vypsáni. Zároveň v něm bude uvedeno, že oni uhradí svůj podíl na investici ze svého na účet SVJ, a na splácení úvěru se tak nebudou podílet. V zápisu se specifikuje číslo jednotky vlastníka, výši jeho podílu na investici a termín, do kdy musí peněžní prostředky na účet SVJ složit. Tyto složené prostředky pak budou použity jako vlastní zdroje SVJ a úvěr bude tedy o tuto částku nižší. Je nutno říci, že ani takovéto opatření však vlastníka zákonného ručení nezbaví. I tak se může stát, že banka v případě problému bude vymáhat dluhy i po těchto vlastnících.

Nesplácení dluhů

Kdy může vzniknout problém s neplacením dluhu SVJ? Většinou dochází k situaci, kdy SVJ nemůže své dluhy splácet v případě, kdy někteří vlastníci zkrátka neplatí poplatky, v kterých je zahrnuta i částka na úhradu dluhu SVJ. Pak musí vedení SVJ dluhy co nejdříve začít účinně vymáhat. Slovní upozornění souseda na chodbě nemá příliš význam. SVJ musí zvolit správný a oficiální postup a vše řešit písemnou formou.

Více článků ze seriálu

Tento článek jsme připravili pro Seriál Lidových novin „Právo & bydlení“. Podívejte se i na další články ze seriálu:

  1. Na co si dát pozor při koupi nemovitosti
  2. Jak na hypotéku
  3. Co si zkontrolovat před koupí nemovitosti
  4. Kdo a jak platí daň z převodu nemovitosti?
  5. Co by měla obsahovat kupní smlouva na nemovitost
  6. Nejčastější chyby při sepisování návrhu na katastr nemovitostí
  7. Koupě nemovitosti od developera
  8. Úschova kupní ceny při koupi nemovitosti
  9. Rozdíl mezi bytem družstevním a v osobním vlastnictví
  10. Co je to anuita?
  11. Jak správně darovat nemovitost
  12. K čemu slouží věcné břemeno nebo služebnost?
  13. Sepsání závěti a vypořádání dědictví
  14. Co je to kolace
  15. Co by nemělo chybět v nájemní smlouvě
  16. Kdy se může zvyšovat nájemné
  17. Ukončení nájmu
  18. Dohoda o ukončení nájmu
  19. Jak sepsat smlouvu o dílo s řemeslníkem
  20. Skryté vady a odstoupení od smlouvy o dílo
  21. Kdy potřebujete stavební povolení k rekonstrukci nemovitosti?
  22. Domovní řád
  23. Co obnáší funkce ve výboru bytového domu?
  24. Proč nepodceňovat stanovy v bytovém domě
  25. Společné prostory v bytovém domě
  26. Co obnáší rekonstrukce bytového domu
  27. Může se SVJ nebo bytové družstvo zadlužit?
  28. Jak na rekonstrukci domu nebo chaty
  29. Na co si dát pozor při jednání se stavební “firmou”?
  30. Stavba domu na „zelené louce“
  31. Jak na vyjmutí půdy ze zemědělského fondu

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Dostupný právník pro SVJ a BD

Poskytneme vám právníka pro SVJ nebo BD na 6 nebo 12 měsíců. Bude vám kdykoli k dispozici, zastoupí vás u soudu nebo při jednání s úřady a pomůže vám s řešením jakékoli právní otázky. To vše za předem známou cenu a možností zaplatit až po skončení služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024