Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

Při koupi bytu nebo domu nejde o malé peníze. Často musíte investovat celoživotní úspory, nebo se s hypotékou zadlužit na dalších 30 let.

detail na klíče od domu položené na několika dokumentech
4 minuty čtení

Kapitoly článku

Když se vám byt opravdu líbí

Neukvapujte se proto s podpisem smluv, které vás k čemukoli zavazují, a nechte si dokumenty raději zkontrolovat či připravit odborníkem. Všechno začíná už rezervační smlouvou, kterou řada lidí podceňuje a přitom jde o jeden ze zásadních dokumentů celého převodu.

V naší praxi jsme se setkali již s mnoha případy klientů, kteří nám vyprávěli stále stejný příběh. Přišli na prohlídku do bytu, který se jim opravdu hodně líbil. Nechali průchod svým emocím a okamžitě řekli “ten chci”. To ale není úplně dobrá pozice pro začátek vyjednávání.

I když je pro vás koupě bytu srdcovou záležitostí, pro realitního makléře je to obchod jako každý jiný. Zpravidla zprostředkovává prodej nebo pronájem desítek nemovitostí, provize z každé z nich bývá mezi třemi a pěti procenty z prodejní ceny. V případě pronájmu je to obvykle jeden měsíční nájem.

Pokud makléř zjistí, že vás byt zaujal, většinou okamžitě následuje informace o tom, že je o něj obrovský zájem, že po vás jdou ještě tři vážní zájemci nebo že pokud byt opravdu chcete, musíte co nejrychleji podepsat rezervační smlouvu. A už vás má na udičce, ze které není lehké uniknout.

S podpisem rezervační smlouvy počkejte

„Je to standardní smlouva, takovou tu podepisují všichni“, uslyšíte od realitních makléřů. V praxi se tato smlouva nazývá různě – dohoda o rezervaci, blokovací dohoda nebo třeba smlouva o složení blokovacího depozita. Podpis rezervační smlouvy hned při prohlídce nemovitosti patří k jedněm z největších chyb, kterou kupující může udělat. Rezervační smlouvou si totiž nejen rezervujete byt, ale především se zavazujete, že takovou nemovitost i koupíte. Obvykle si to sice můžete později rozmyslet, nebude to ale zadarmo. Rezervační smlouvy obsahují pro tyto případy nemalé sankce.

Na místě podepsaná rezervační smlouva je rozšířený a z lidského hlediska pochopitelný omyl, protože v praxi často platí, že nemovitost koupí ten, kdo smlouvu podepíše jako první. Vy se ale neukvapujte a na místě nic nepodepisujte, protože nevíte, jestli si koupi po probdělé noci a diskuzi s partnerem nerozmyslíte. Při další prohlídce můžete také objevit vady, které vás od koupě odradí. Také nevíte jistě, jestli vám banka poskytne hypotéku, nebo jestli se nakonec dohodnete na podmínkách prodeje.

Tip: V dnešní době jsou ceny nemovitostí tak vysoké, že většina lidí nemá možnost koupit si nemovitost pouze z vlastních úspor. Stále více lidí se proto uchyluje k financování bydlení pomocí hypotéky. Jak ale vlastně celý proces vyřizování hypotečního úvěru probíhá a máte vůbec šanci hypotéku dostat? Na tyto otázky naleznete odpověď v našem dalším článku.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Příběh z praxe

Grafik na volné noze Petr se chystal koupit byt. Kupní cenu by celou dohromady nedal, takže musel částečně nemovitost financovat hypotékou. Rezervační smlouva, kterou mu dal developer k podpisu, obsahovala smluvní pokutu 60 000 korun, pokud by si nakonec koupi rozmyslel.

To je klasická situace. I když byl Petr rozhodnutý, že si byt pořídí, z obchodu nakonec sešlo. Kvůli jeho nepravidelným příjmům mu banka odmítla poskytnout hypotéku v potřebné výši.

Do rezervační smlouvy naštěstí jeho právníci doplnili takzvaný „okruh rozvazovacích podmínek“. Jedna mu dávala možnost od smlouvy odstoupit v případě, že mu banka neschválí hypotéku.

Díky tomu nemusel Petr zaplatit ani korunu. To je slušný výsledek oproti tomu, kdy by rezervační smlouvu podepsal hned při prohlídce a ve výsledku zaplatil za jeden podpis 60 tisíc.

Rezervační smlouva, i když to většině lidí nepřijde, je tak jeden z nejdůležitějších právních dokumentů a je potřeba k němu tak i přistupovat. Od smlouvy o smlouvě budoucí se liší v tom, že jde o smlouvu tzv. nepojmenovanou, tedy nemá zákonem stanovený obsah.

Tip: Kromě předčasného podpisu rezervační smlouvy je třeba zkontrolovat řadu věcí. Jednou z nich je případná insolvence prodávajícího. Využít k tomu můžete veřejné rejstříky. V našem článku na téma jak si ověřit, že prodávající není v insolvenci vám poradíme, co se v nich dá nalézt a jak postupovat, když se protistrana v insolvenci opravdu nachází.

Tento článek jsme připravili pro Seriál Lidových novin „Právo & bydlení“. Podívejte se i na další články ze seriálu:

  1. Na co si dát pozor při koupi nemovitosti
  2. Jak na hypotéku
  3. Co si zkontrolovat před koupí nemovitosti
  4. Kdo a jak platí daň z převodu nemovitosti?
  5. Co by měla obsahovat kupní smlouva na nemovitost
  6. Nejčastější chyby při sepisování návrhu na katastr nemovitostí
  7. Koupě nemovitosti od developera
  8. Úschova kupní ceny při koupi nemovitosti
  9. Rozdíl mezi bytem družstevním a v osobním vlastnictví
  10. Co je to anuita?
  11. Jak správně darovat nemovitost
  12. K čemu slouží věcné břemeno nebo služebnost?
  13. Sepsání závěti a vypořádání dědictví
  14. Co je to kolace
  15. Co by nemělo chybět v nájemní smlouvě
  16. Kdy se může zvyšovat nájemné
  17. Ukončení nájmu
  18. Dohoda o ukončení nájmu
  19. Jak sepsat smlouvu o dílo s řemeslníkem
  20. Skryté vady a odstoupení od smlouvy o dílo
  21. Kdy potřebujete stavební povolení k rekonstrukci nemovitosti?
  22. Domovní řád
  23. Co obnáší funkce ve výboru bytového domu?
  24. Proč nepodceňovat stanovy v bytovém domě
  25. Společné prostory v bytovém domě
  26. Co obnáší rekonstrukce bytového domu
  27. Může se SVJ nebo bytové družstvo zadlužit?
  28. Jak na rekonstrukci domu nebo chaty
  29. Na co si dát pozor při jednání se stavební “firmou”?
  30. Stavba domu na „zelené louce“
  31. Jak na vyjmutí půdy ze zemědělského fondu

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Petr Čapek

před 1 rokem

Opakovaně jsem potřeboval konzultovat záležitost související s povinnostmi statutárního orgánu SV. Oceňuji rychlé, konkrétní a vstřícné jednání i přijatelnou cenu.

Recenze služby

MgA. Anna Leschingerová, Cvikov

před 3 roky

Netušila jsem, že existuje online služba, kde za vás právník zařídí veškeré papírování a vy se můžete soustředit jen na radost z obdarování milované osoby.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024