Nejčastější chyby v návrhu na katastr

Kupní či darovací smluva na nemovitost je teprve začátek. Ale až na základě návrhu na vklad v katastru nemovitostí dojde k samotnému převodu vlastnictví. Katastr je totiž veřejný seznam toho, jaká nemovitá věc komu patří.

letecký pohled na zastavěnou část vesnice
5 minut čtení

K návrhu na vklad je nutné přiložit i takzvaný právní titul – tedy nejčastěji kupní smlouvu, nebo její ověřenou kopii s úředně ověřenými podpisy. V některých konkrétních případech pak další listiny, pokud jejich potřeba vyplývá v konkrétním případě ze zákona.

Písemnosti vyhotovené v cizím jazyce (s výjimkou slovenského jazyka) musí být předloženy v originálním znění a současně v úředně ověřeném překladu do jazyka českého.

Nejčastějším zádrhelem jsou chyby ať už v kupní smlouvě, nebo v návrhu na vklad. Přepis pak může člověka vyjít pořádně draho. Někdy i drobná chyba v adrese či určení nemovitosti může vést k neúspěchu při celém převodu. Mnohdy chyba ani nevznikne u stran převodu. Řešili jsme třeba případ, kdy se úředník při ověřování podpisu na české ambasádě ve Švýcarsku netrefil razítkem na přelepku a katastr z toho důvodu odmítal ověření uznat. Stálo to poměrně dost úsilí, aby byla chyba napravena.

 

Tip: Katastr nemovitostí je veřejný rejstřík, který obsahuje nejrůznější informace o nemovitostech, které jsou v něm evidovány. Vznik, změna nebo zánik práv k těmto nemovitostem je pak účinný až poté, kdy je příslušným katastrálním úřadem do katastru zapsán. Tématu se věnujeme v samostatném článku.

Při jednom hromadném přepisu nemovitostí (jednalo se o převod bytů do osobního vlastnictví) jsme se setkali s úsměvnou situací. Jedna klientka omylem vytiskla a podala na katastr koncept smlouvy i se všemi komentáři a revizemi, a dokonce i některými chybami. Obsahově šlo jinak o perfektní smlouvu. Bohužel ale byla v dokumentu uvedena jen kontaktní adresa, nikoliv adresa trvalého pobytu, a také pozměněné jméno klientky. Správné údaje byly uvedeny pouze v komentáří. Naštěstí v tomto případě bylo možné vše vyřešit opravami přímo s úředníky. Přesto je vhodné se podobných chyb vyvarovat, protože jinde může člověk narazit. Všemu je lepší předejít, než pak složitě řešit následky.

Pozor také na všelijaké vzory, které jsou volně ke stažení na internetu. Řešili jsme případ důchodce z Prahy, pana Karla. Stáhl si smlouvu o převodu bytu a myslel si, že ji sám vyplní, podá na katastr a v klidu převede byt na syna. Z katastru mu ale smlouvu vrátili. Převod byl zastaven. Panu Karlovi navíc nebylo vůbec jasné, proč k tomu došlo. Poté se zjistilo, že do kolonky “velikost” ve vzorovém dokumentu vyplnil rozlohu bytu. Měla však být vyplněna velikost podílu na společných částech domu. V tom byl zakopaný pes. Pana Karla to stálo zbytečných 1 000 korun na poplatku katastrálnímu úřadu. Škoda mohla být i mnohem vyšší, kdyby nakonec kvůli drobné chybě ve smlouvě k převodu vůbec nedošlo.

Před koupí nemovitosti si zjistěte, zda není prodávající v exekuci. Je to velmi důležité, neboť s exekučním řízením se totiž pojí zásada zákazu nakládání s majetkem. K převodu by tak vůbec nemuselo dojít a celá situace by se mohla „zaseknout“. Prodávající by měl nejlépe přímo v kupní smlouvě ujistit kupujícího, že není v žádném exekučním řízení, a ani se na něj, pokud ví, žádné nechystá.

 

Tip: Prodej rodinného domu je procesem, který zahrnuje celou řadu právních úkonů. I drobná chyba vás přitom může připravit o hodně — v lepším případě bude stát mnoho času, v tom horším i peníze. Jak prodat nemovitost, abyste se vyvarovali nepříjemným následkům?

Návrh na vklad do katastru nemovitostí

Dvakrát měř, jednou řež. To platí i u úředních podání. Vklad do katastru je formalitou, ale formalitou velmi důležitou, kterou se nevyplatí podcenit. Potřebujete zapsat věcné břemeno do katastru nemovitostí? Nebo zástavní právo, abyste nepřišli o zapůjčené peníze?

To samé platí i v případě, že je prodávající v insolvenčním řízení. To lze jednoduše ověřit v insolvenčním rejstříku na webu Ministerstva spravedlnosti.

K problémům při koupi nemovitosti často přispívá skutečnost, že se prodávající nebo kupující plně spolehnou na realitní kancelář nebo makléře, „slepě“ jim věří a neověřují si informace, které od nich dostávají. V praxi pak tato situace vede ke zbytečně vysoké provizi, kterou platí kupující, riziku, že prodávající nedostane za nemovitost zaplaceno a řadě dalších problémů, kterým lze poměrně jednoduše předcházet. Ideální je obrátit se na advokáta, který dané problematice rozumí.

Tento článek jsme připravili pro Seriál Lidových novin „Právo & bydlení“. Podívejte se i na další články ze seriálu:

  1. Na co si dát pozor při koupi nemovitosti
  2. Jak na hypotéku
  3. Co si zkontrolovat před koupí nemovitosti
  4. Kdo a jak platí daň z převodu nemovitosti?
  5. Co by měla obsahovat kupní smlouva na nemovitost
  6. Nejčastější chyby při sepisování návrhu na katastr nemovitostí
  7. Koupě nemovitosti od developera
  8. Úschova kupní ceny při koupi nemovitosti
  9. Rozdíl mezi bytem družstevním a v osobním vlastnictví
  10. Co je to anuita?
  11. Jak správně darovat nemovitost
  12. K čemu slouží věcné břemeno nebo služebnost?
  13. Sepsání závěti a vypořádání dědictví
  14. Co je to kolace
  15. Co by nemělo chybět v nájemní smlouvě
  16. Kdy se může zvyšovat nájemné
  17. Ukončení nájmu
  18. Dohoda o ukončení nájmu
  19. Jak sepsat smlouvu o dílo s řemeslníkem
  20. Skryté vady a odstoupení od smlouvy o dílo
  21. Kdy potřebujete stavební povolení k rekonstrukci nemovitosti?
  22. Domovní řád
  23. Co obnáší funkce ve výboru bytového domu?
  24. Proč nepodceňovat stanovy v bytovém domě
  25. Společné prostory v bytovém domě
  26. Co obnáší rekonstrukce bytového domu
  27. Může se SVJ nebo bytové družstvo zadlužit?
  28. Jak na rekonstrukci domu nebo chaty
  29. Na co si dát pozor při jednání se stavební “firmou”?
  30. Stavba domu na „zelené louce“
  31. Jak na vyjmutí půdy ze zemědělského fondu

Tip: Máte v ruce kupní smlouvu, ale stále nejste vlastníkem. Před sebou máte podání návrhu na vklad nemovitosti do katastru. Běžné vklady vlastnického práva či věcného břemene nebývají zdánlivě nikterak záludné, ale je zde několik základních pravidel, které byste měli znát, aby se vše obešlo bez komplikací. Rozebrali jsme jej v samostatném článku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Návrh na vklad do katastru nemovitostí

Dvakrát měř, jednou řež. To platí i u úředních podání. Vklad do katastru je formalitou, ale formalitou velmi důležitou, kterou se nevyplatí podcenit. Potřebujete zapsat věcné břemeno do katastru nemovitostí? Nebo zástavní právo, abyste nepřišli o zapůjčené peníze?

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jan Kresteš

před 3 roky

Dostupného advokáta mohu jedině doporučit! Nabízel jsem místnost k podnájmu a potřeboval jsem dobře vypracovanou podnájemní smlouvu. Nejdříve jsem si stáhl z nejmenovaných webových stránek vzor podnájemní smlouvy. Vzor podnájemní smlouvy vypadal dobře, mně tam nic nechybělo. Ovšem nejsem právník a vždy se může objevit nějaký důležitý detail, který by tam mohl chybět. Obrátil jsem (zobrazit více) se tedy na Dostupného advokáta, aby mi poradil a pomohl v této věci. Stačil jeden telefonát a reakce byla rychlá. Vše za rozumnou cenu vyřízeno do tří dnů. Neměl jsem s tím tedy práci a podnájemní smlouva od dostupného advokáta byla více detailnější. Pokud tedy potřebujete právní pomoc, právní služby a nemáte tolik peněz, abyste si mohli dovolit platit drahého advokáta, Dostupný advokát je nejlepší volbou pro vás. Vřele doporučuji!

Recenze služby

Jiří Vlach

před 1 rokem

Potřebovali jsme poradit a sepsat smlouvu na výměnu bytů. Smlouva, po dodání potřebných podkladů byla to třech dnů napsána, a pak kancelář zařídila i podání dokumentů na katastrálním úřadu. Všech proběhlo rychle a bez problémů. Vynikající přístup a mohu jen chválit. Děkujeme.

Recenze služby

Petr Čapek

před 1 rokem

Opakovaně jsem potřeboval konzultovat záležitost související s povinnostmi statutárního orgánu SV. Oceňuji rychlé, konkrétní a vstřícné jednání i přijatelnou cenu.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024