Skryté vady po dokončení díla

Co v případě, že se objeví na zrekonstruovaném bytě vady? Zhotovitel díla sice obecně odpovídá za to, že dílo v době dokončení bude bezvadné, neodpovídá však již za vady, které vzniknou až v budoucnu.

opravář montující pračku
4 minuty čtení

Za co ručí zhotovitel díla?

To, že zhotovitel neodpovídá za vady vzniklé v budoucnu ale neplatí u tzv. skrytých vad. Jedná se o vady, které v době dokončení rekonstrukce sice existovaly, ale nebyly zjevné a nedaly se odhalit. Projevily se až po nějakém čase. Objednatel takové vady musí bez zbytečného odkladu oznámit druhé straně, nejpozději však do pěti let od převzetí stavby.

Vedle toho je možné sjednat tzv. záruku, na základě které se zhotovitel zaváže, že vady vzniklé po určitou dobu po dokončení sám na své náklady odstraní. Tato záruka je pro zákazníka důležitá především při uzavření smlouvy o dílo na stavební práce, kde se očekává životnost stavby v desítkách let.

I pokud zhotovitel k dokončení díla najme jiné subjekty, takzvané subdodavatele, pak zákazník neuzavírá smlouvu o dílo s nimi. Je stále ve smluvním vztahu se samotným zhotovitelem, se kterým smlouvu podepsal, a ten také odpovídá za vady, i když by je způsobil subdodavatel.

Pokud chce mít objednatel jistotu, že bude dílo bezvadné, někdy zhotovitel přistoupí na dohodu o tom, že objednatel uhradí zbývajících 20 -30 % z ceny až po zhotovení díla tak, že 20 % ze sjednané ceny po provedení celé rekonstrukce a 10 % po roce od dokončení prací pro případ, že by se objevily skryté vady. Je také vhodné do smlouvy zakotvit povinnost zhotovitele mít dostatečně vysoké pojištění v případě, že klientovi způsobí při rekonstrukci domu nebo bytu škodu, jakož i pojištění na plnění právě z dodatečných vad.

Smlouva o dílo ve většině případů nebude umožňovat výpověď, nicméně je možné ji jednostranně ukončit odstoupením. Podmínky, za jakých je to možné, by měla upravovat smlouva samotná, pokud tomu tak není, zbývají zákonem stanovené důvody.

Takovým důvodem je především takzvané podstatné porušení smlouvy, například při nedržení termínu dokončení díla, který byl ve smlouvě sjednán. Jde tedy o zásadní vadné plnění. Odstoupit od smlouvy je však nutné bez zbytečného prodlení.

 

Tip: Renovujete byt či si necháváte vytvořit webové stránky? Nebo jste naopak ten, kdo pro zákazníka dům staví nebo mu třeba opravuje auto? Ve všech těchto případech budete uzavírat smlouvu o dílo. Kdy a jak ji uzavřít vám rádi poradíme v našem článku.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Příklad z advokátní praxe

Například Martin uzavřel s řemeslníkem smlouvu na provedení rekonstrukce jeho chalupy. Zaplatil zálohu ve výši 50 000 korun, kdy řemeslník měl začít s pracemi do 10 dnů po uzavření smlouvy. Když však řemeslník nezačal s pracemi ani za pět týdnů, odstoupil Martin od smlouvy a požadoval vrácení zaplacené zálohy v plné výši. Ze strany řemeslníka došlo totiž k podstatnému porušení uzavřené smlouvy, a tedy vadnému plnění.

Důvodem pro odstoupení od smlouvy ze strany zhotovitele je například neposkytnutí nezbytné součinnosti zákazníka. Je tedy třeba s řemeslníky komunikovat, umožnit jim přístup do bytu a zajistit další záležitosti, které jsou třeba, aby mohli dělat svoji práci. Zákazník pak samozřejmě bude moci od smlouvy odstoupit, pokud nakonec bude dílo vykazovat zásadní vady.

Kdo chce mít jistotu, že jeho byt bude po rekonstrukci i řádně uklizen, může si ve smlouvě sjednat, že po sobě řemeslník vše řádně sklidí a nezanechá po sobě nepořádek.

Tip: Vystřídalo nadšení z rekonstrukce nebo stavby zklamání z výsledku, který rozhodně nesplnil vaše očekávání? V našem článku vám poradíme, na co máte právo, jak správně v reklamaci postupovat a zároveň na co si dát příště pozor.

Tento článek jsme připravili pro Seriál Lidových novin „Právo & bydlení“. Podívejte se i na další články ze seriálu:

  1. Na co si dát pozor při koupi nemovitosti
  2. Jak na hypotéku
  3. Co si zkontrolovat před koupí nemovitosti
  4. Kdo a jak platí daň z převodu nemovitosti?
  5. Co by měla obsahovat kupní smlouva na nemovitost
  6. Nejčastější chyby při sepisování návrhu na katastr nemovitostí
  7. Koupě nemovitosti od developera
  8. Úschova kupní ceny při koupi nemovitosti
  9. Rozdíl mezi bytem družstevním a v osobním vlastnictví
  10. Co je to anuita?
  11. Jak správně darovat nemovitost
  12. K čemu slouží věcné břemeno nebo služebnost?
  13. Sepsání závěti a vypořádání dědictví
  14. Co je to kolace
  15. Co by nemělo chybět v nájemní smlouvě
  16. Kdy se může zvyšovat nájemné
  17. Ukončení nájmu
  18. Dohoda o ukončení nájmu
  19. Jak sepsat smlouvu o dílo s řemeslníkem
  20. Skryté vady a odstoupení od smlouvy o dílo
  21. Kdy potřebujete stavební povolení k rekonstrukci nemovitosti?
  22. Domovní řád
  23. Co obnáší funkce ve výboru bytového domu?
  24. Proč nepodceňovat stanovy v bytovém domě
  25. Společné prostory v bytovém domě
  26. Co obnáší rekonstrukce bytového domu
  27. Může se SVJ nebo bytové družstvo zadlužit?
  28. Jak na rekonstrukci domu nebo chaty
  29. Na co si dát pozor při jednání se stavební “firmou”?
  30. Stavba domu na „zelené louce“
  31. Jak na vyjmutí půdy ze zemědělského fondu

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Václavík

před 8 měsíců

Všem vřele doporučuji. Profesionalita, ochota.

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024