Rizika darovací smlouvy na nemovitost

Rozhodli jste se darovat svou nemovitost svýmdětem? Poradíme vám, jak darovat s co nejnižšími výdaji i rizikem, abyste případnou chybou neohrozili sami sebe, ani rodinné vztahy.

Dům na samotě, darování nemovitosti
4 minuty čtení

Kapitoly článku

Ano, mohli bychom vám sáhodlouze teoreticky popisovat, jak to funguje. Víme ale, že největší poučení plyne z praxe a z konkrétních případů řešení. Popíšeme vám proto příběh našeho klienta, pana Tadeáše, který obdobnou situaci řešil ve své rodině.

Pan Tadeáš měl dvě děti a jeden byt. Mladší dceři před nějakou dobou daroval poměrně vysoký finanční obnos na zařízení stomatologické ordinace. Druhou dceru ale nechtěl znevýhodnit. Rozhodl se tedy, že vše vyřeší ještě během svého života. V tu chvíli ale neměl další úspory. A také se nechtěl vzdát svého bytu. Svým dcerám důvěřoval, i tak chtěl mít vše popsáno černé na bílém, aby mezi nimi bylo jasno.

Darovací smlouva na nemovitost může pomoct vyjasnit rodinné vztahy

Řešení bylo nasnadě – darovací smlouva na nemovitost, ve které bude převeden byt na dceru a zároveň zřídí právo dožití pro pana Tadeáše. Což v praxi znamená, že teprve po jeho smrti bude nemovitost volná. Ještě za jeho života budou ovšem vztahy v rodině vyjasněny a on, ani jeho dcery, nebudou mít pocit křivdy.

Na co si dát u darovací smlouvy na nemovitost pozor?

1. Zkontrolujte správnost všech údajů ve smlouvě. Měla by být vymahatelná a obstát u katastru nemovitostí.

2. Na nic nezapomeňte. Ve smlouvě je třeba být precizní v označení nemovitých věcí – a to jak staveb, tak souvisejících pozemků.

3. Vše důkladně popište, a to dopodrobna. Smlouva by měla obsahovat všechno, co se převádí, a to včetně vedlejších pozemků nebo i zařízení domácnosti.

Darování nemovitosti

Poskytneme vám kompletní právní servis související s darováním nemovitosti včetně návrhu na vklad do katastru. Poradíme také, jak nejvýhodněji řešit daně. Vše zvládneme rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Tip: Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství. Zároveň v něm popisujeme chyby, které spousta našich klientů už udělala. Čtěte dál, ať víte, jak se jim vyhnout.

4. Neopomeňte smluvně ošetřit zřízení případného věcného břemene.

5. Přesvědčte se, zda je smlouva řádně podepsaná a podpisy všech účastníků jsou ověřeny (u notáře, advokáta nebo na Czech POINTu na úřadu nebo na poště).

Jaký je nejlepší postup?

Nejlepší postup při převodu hodnotné nemovité věci je svěřit celou záležitost odborníkovi, který pro vás celou dokumentaci připraví a poradí, jak přesně postupovat. Vyhnete se tak veškerým rizikům, už proto, že advokáti jsou ze zákona pojištěni a ručí za správnost svých smluv a celé transakce.

Doporučujeme se vyhnout vzorům darovací smlouvy na nemovitost bez uvedení autora, které běžně najdete na internetu.

Rizikem využití takového textu smlouvy může být to, že narazíte na zastaralý nebo nesprávný vzor, důsledkem čehož vám může být smlouva zamítnuta katastrem. V extrémním případě to může znamenat i ztrátu daru, pokud se nepodaří vytvořit novou smlouvu dřív, než dárce zemře.

Jaké řešení byste v takové situaci zvolili vy? Můžeme vám pomoct jak poradenstvím, tak vytvořením darovací smlouvy na nemovitost.

Nejčastější chyby v darovací smlouvě

Možná si teď říkáte, že na vytvoření smlouvy není nic těžkého. Tak proč oslovovat odborníka? Věřte, že i ti nejpozornější mohou některou z mnoha drobností přehlédnout. V převodech často figuruje několik listů vlastnictví, které zahrnují nejen samotné budovy, ale také pozemky. Každý podíl je poté nutné ve smlouvě výslovně označit a převést na nového majitele. Pokud ke správnému označení nedojde, škody mohou být opravdu velké.

Nový občanský zákoník sice obsahuje zásadu superficies solo cedit (v překladu povrch ustupuje půdě, tedy že stavba je součástí pozemku), nicméně domy a pozemky se často scelují postupně. Někdy tak dům nemusí být součástí pozemku, což v případě chybného ošetření ve smlouvě vede k omylu v podobě darovaného pozemku bez domu, nebo naopak domu bez pozemku. Ve smlouvě je tak vždy nutné ošetřit nejen rodinný dům či byt, o který jde primárně, ale také darování pozemku.

Tip: Rodiče se často rozhodnou věnovat svůj dům či byt dětem. Vyjde to levněji, než kolik by stálo vyřízení pozůstalosti v dědickém řízení. Navíc mají rozdělení svého majetku mezi ratolesti pod kontrolou, a mohou tak předejít hádkám o majetek. Dárce často nemá jiný dům či byt, než který na své děti převádí. Chce v něm tedy důstojně žít i nadále. Tato situace se snadno vyřeší tím, že do samotné darovací smlouvy zakotví i věcné břemeno, resp. služebnost dožití dárce a tu nechá zapsat do katastru nemovitostí současně s novým vlastníkem.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Darování nemovitosti

Poskytneme vám kompletní právní servis související s darováním nemovitosti včetně návrhu na vklad do katastru. Poradíme také, jak nejvýhodněji řešit daně. Vše zvládneme rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Veronika Jízdná

před 2 roky

Služeb Dostupného advokáta jsme využili při koupi bytu. Vše proběhlo v pořádku, kontrola smluv, návrh na katastr, který prošel na první pokus. I když jsem si až za půl roku vzpomněla, že vlastně ještě potřebuji vypsat daňové přiznání, nebyl to problém a do 2 dnů bylo hotové. Dobrá komunikace, rychlá reakce, nic nebylo problém. Doporučuji.

Recenze služby

PhDr. Helena Hoffmanová, Praha

před 3 roky

Pronajímám a podnajímám řadu nemovitostí a s Dostupným advokátem spolupracuji pravidelně a dlouhodobě. Oceňuji zejména spolehlivost. Také obdivuji flexibilní a odborné služby i obratný systém advokátních služeb na dálku. Nejvíc si cením toho, že Dostupný advokát mi radí s mladým duchem, tzn. zná i novoty. S touto právní službou mohu být klidná.

Recenze služby

Jan Kresteš

před 3 roky

Dostupného advokáta mohu jedině doporučit! Nabízel jsem místnost k podnájmu a potřeboval jsem dobře vypracovanou podnájemní smlouvu. Nejdříve jsem si stáhl z nejmenovaných webových stránek vzor podnájemní smlouvy. Vzor podnájemní smlouvy vypadal dobře, mně tam nic nechybělo. Ovšem nejsem právník a vždy se může objevit nějaký důležitý detail, který by tam mohl chybět. Obrátil jsem (zobrazit více) se tedy na Dostupného advokáta, aby mi poradil a pomohl v této věci. Stačil jeden telefonát a reakce byla rychlá. Vše za rozumnou cenu vyřízeno do tří dnů. Neměl jsem s tím tedy práci a podnájemní smlouva od dostupného advokáta byla více detailnější. Pokud tedy potřebujete právní pomoc, právní služby a nemáte tolik peněz, abyste si mohli dovolit platit drahého advokáta, Dostupný advokát je nejlepší volbou pro vás. Vřele doporučuji!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024