Právní obrana proti domácímu násilí

Dnes se zaměříme na to, jak se bránit, ať už jste obětí domácího násilí, nebo jste obětí křivého obvinění. Podíváme se i na aktuální problém násilí na seniorech.

Žena sedící na posteli se obává fyzického napadení
5 minut čtení

Kapitoly článku

První krok: svěřit se a schovat si důkazy

Je to jedno z velmi bolestných témat, aneb když doma místo lásky a pohody vládne psychický teror či fyzické napadání. Ačkoliv už máme řadu let účinné právní nástroje, jak se násilníka zbavit, stále mnoho obětí váhá s vyhledáním pomoci, protože se stydí a bojí se proti násilníkovi zakročit. Na druhé straně se bohužel objevují i případy vymyšleného domácího násilí. Může se stát, že si ženy v rámci rozvodové bitvy vymyslí týrání či dokonce zneužívání dětí manželem, aby děti získaly do své péče. Nutno říci, že v poměru k prokázáným případům domácího násilí je falešných obvinění naprosté minimum.

Na úvod je dobré zmínit, že u nás existuje řada linek důvěry a v každém kraji najdete intervenční centrum, které se věnuje pomoci obětem domácího násilí. Pracovníci těchto zařízení poskytují velmi praktické rady v akutních krizových situacích a komplexní psychologickou i právní pomoc. My se v našem článku zaměření samozřejmě na právní stránku věci, ale je určitě dobré, pokud jste domácím násilím ohroženi, vyhledat si i psychologickou podporu. Na začátku je velmi vhodné se s celým problémem svěřit, buď na některé z linek, ale ideálně i v rodině, kamarádce či sousedům. Ti všichni vám později mohou pomoci a případně i dosvědčí, že jste o problému hovořili. Dále je vhodné schraňovat důkazy (zejména u fyzického násilí) – vyfotit si rozbité věci, roztrhané oblečení, modřiny, nechat zapsat původ zranění do lékařské zprávy a lékařské zprávy si pečlivě schovat.

Tip: Stal či stala jste se obětí trestného činu? Ať už jde o krádež peněženky v tramvaji, násilné přepadení v parku, či domácí násilí, mají oběti trestných činů zákonem zaktovena svá práva. Pojďme se podívat, jak v takovém případě postupovat a na co máte nárok.

Vykázání, předběžné opatření

Další krok, který může následovat, je vykázání. Vykázání může provést policie, a to v případě, kdy zejména s ohledem na předchozí útoky je možné předpokládat, že se násilník dopustí dalšího útoku proti životu, zdraví anebo svobodě nebo zvlášť závažného útoku proti lidské důstojnosti. V situaci, kdy se cítíte ohroženi, se proto nebojte obrátit na policii a požádat ji o pomoc. Policie vykáže násilníka na 10 dní z domu a zakáže mu pohybovat se v blízkém okolí a jakkoliv ohroženou osobu kontaktovat. Během vykázání má oběť domácího násilí možnost si vše v klidu promyslet, spojit se s právníkem, intervenčním centrem a případně požádat u soudu o prodloužení vykázání – v podobě předběžného opatření.

Předběžné opatření, kterým se zakáže násilníkovi, aby se zdržoval ve společném obydlí, jeho okolí a kontaktoval oběť, vydává soud. Takové opatření může, ale i nemusí navazovat na vykázání. I tehdy, pokud situace není zrovna život ohrožující (násilník třeba není doma) a vy nevoláte policii, můžete podat návrh na soud a žádat předběžné opatření. Soud musí rozhodnout do 48 hodin bez jednání. Opatření trvá 1 měsíc, ale soud ho může v závažným případech prodloužit až na 6 měsíců.

Trestní stíhání, soud o děti, rozvod, vypořádání majetku…

Předběžným opatřením to vše obvykle nekončí. Spolu s tím se mnohdy rozbíhá i trestní řízení, neboť násilník už patrně spáchal nějaký trestný čin. Právě v době, kdy je násilník pryč, by si oběť měla rozmyslet, co dál. Nejčastěji k domácímu násilí dochází v rodině mezi partnery. Oběť by měla zvážit, zda třeba zkusit terapii, nebo ve vztahu nepokračovat a rozejít se či požádat o rozvod. Pokud jsou v rodině nezletilé děti, je potřeba aby soud nejprve rozhodl o nich. A když se nepovede dohodnout se o majetku hned u rozvodu, čeká často na bývalé manžely ještě jedno soudní řízení, o majetkovém vypořádání. V těchto řízeních se k domácímu násilí přihlíží a oběť domácího násilí by měla být zvýhodněna.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Říká se, že skutečně nejvíce nám může ublížit ten, kdo nás zná nejlépe. Jev, zvaný domácí násilí, je toho jasným důkazem. A jak mnoho obětí potvrzuje, nejhorší vždy nebývají rány, ale často spíše ponižování, zastrašování a obecně násilí psychické. Zranění z něj se totiž hojí mnohem déle. Jaké jsou nejčastější mýty s domácím násilím spojené? tomu se věnujeme v samostatném článku.

Když si na vás domácí násilí vymysleli

Je to spíše výjimečná praktika, ale v rámci rozvodu a rozchodu se někdy použijí všechny zbraně, i ty nečestné a nelegální. V některých případech tak může dojít k falešnému obvinění z domácího násilíI když je to pro oběť křivého obvinění těžké, hlavní je zachovat klid a využít všechny dostupné právní prostředky ke své obraně. Jak vykázání, tak předběžné opatření lze napadnout a policie i soud musí o námitkách či odvolání brzo rozhodnout. Proti usnesení o zahájení trestního stíhání můžete podat stížnost. I tady je velmi důležité schraňovat jakékoliv důkazy o tom, že vztah násilný nebyl (fotky, elektronickou komunikaci), povolat jako svědky rodinu či známé. Křivé obvinění z trestného činu je trestné, takže ten, kdo si domácí násilí, týrání či zneužívání vymyslel, může v případě prokázání viny, jít i do vězení.

Domácí násilí na seniorech

Jednou z nejohroženějších skupin obětí domácího násilí jsou senioři. Obvykle proto, že cítí stud a vinu, pokud je týrá či ekonomicky zneužívá jejich vlastní potomek, ale i proto, že jsou více izolovaní, mnohdy nemocní. Málokdy se tak někomu svěří a vyhledají pomoc. Pokud o někom takovém víte, bude asi hlavní snažit se mu nabídnout pomoc a informace. Možnosti právní obrany jsou tady stejné jako u jiného typu domácího násilí.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 2 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jana Vičanová

před 3 roky

Advokátní služby online – nejprve jsem si myslela, že servis využiju ke zodpovězení jednouchého právního dotazu. Záhy jsem však zjistila, že můžeme cestou telefonu, Skypu a internetu vyřešit naprosto vše. DA mi vytrhl trn z paty – coby matka dvou dětí s prací na plný úvazek jen stěží hledám čas, ušetřila jsem však čas i (zobrazit více) finance za cesty, a to za naprosto profi přístup. Vřele doporučuji!

Recenze služby

Gabriela Gruntová

před 2 roky

Neuvěřitelná rychlost, komunikace, ochota pomoci vše vyřešit k Vaší spokojenosti. Nemám slov ???? za mě top servis. Ještě jednou moc děkuji ????

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024