5 tipů, které se vám budou hodit při podání výpovědi

Dostali jste nabídku práce, která vás posune finančně i profesně? Našli jste místo za rohem vašeho bydliště, kam nebudete muset každý den hodinu dojíždět? Nebo už se prostě nesnesete se svým dosavadním šéfem? Vše z toho jsou validní důvody pro to dát výpověď. Jak postupovat, aby bylo vše proběhlo správně a bez stresu?

mladý muž odchází z práce, výpověď z práce
6 minut čtení

Kapitoly článku

1. Pročtěte si stávající pracovní smlouvu

Při podání výpovědi musíme počítat s výpovědní dobou, která je většinou dvouměsíční. Vaše pracovní smlouva může ovšem stanovit výpovědní dobu delší. Před tím, než se pustíte do hledání a sjednávání nové práce, je proto třeba si ji znovu pročíst v tom smyslu, zda neobsahuje také speciální dohodu o délce výpovědní doby. Z ní se pak odvíjí vaše časové možnosti započetí nové práce. Shánějí-li v inzerátu někoho “s nástupem ihned”, pak jejich nároky splnit nemůžete. Pokuste je ale přesvědčit, že stojíte za to, aby počkali déle.

Výpovědní doba jakékoliv délky začíná běžet první den kalendářního měsíce, který následuje po doručení vaší výpovědi.

Příklad: Pokud byste výpověď podali 30. června, pak pracovní poměr při standardní dvouměsíční výpovědní době skončí 31. srpna. Podáte-li ovšem výpověď jen o jeden den později, tedy 1. července, pak skončí pracovní poměr až na konci září.

V současné době se ovšem zvažuje právní úprava, která by umožnila větší pružnost v pracovněprávních vztazích tím, že by se výpovění lhůta počítala ode dne následujícího po podání výpovědi.

Nevíte si rady s výpovědí?

Poradíme vám, jak postupovat při výpovědi z práce, zda rozvázání pracovního poměru raději neřešit dohodou? Obraťte se na nás. Pohlídáme za vás vaše práva a pomůžeme získat od zaměstnavatele maximum.

Vaše pracovní smlouva (či dohoda na ni navazující) může rovněž obsahovat zákaz pracovat pro konkurenční společnost kvůli uzavřené konkurenční doložce. Typicky se jedná o dohodu, že po určitou dobu (nejdéle však rok) po skončení pracovního poměru nebudete vykonávat výdělečnou činnost, která by byla shodná s předmětem činnosti stávajícího zaměstnavatele nebo která by měla vůči němu soutěžní povahu. Zabraňuje se tím zneužití know-how. Za to byste však měli mít také sjednáno náležité peněžité vyrovnání, kterým vám zaměstnavatel vykompenzuje celou dobu „nekonkurence“. Zkontrolujte, zda náhodou něco podobného vaše smlouva neobsahuje.

2. Výpovědní dobu lze i zkrátit

Nová práce je nabídka, která se vážně neodmítá? Práce, pro kterou byste byli ochotni vraždit, a vy prostě nemůžete čekat dva měsíce? Pak se nabízí ještě další varianta, kterou je uzavření dohody: pokuste se přesvědčit svého dosavadního šéfa, aby s vámi ukončil pracovní poměr dohodou, v níž sjednáte výpovědní dobu například jeden měsíc. Můžete mu třeba slíbit, že se hecnete a za měsíc stihnete udělat vše podstatné a práci novému kolegovi přijdete předat později i ve svém volném čase. To by jej mohlo přesvědčit ke vstřícnosti. Teoreticky je ale možné se dohodnout na jakémkoli termínu skončení pracovního poměru, a to i přímo v den, v němž dohodu podepíšete.

Tip: Také při ukončení pracovního poměru ve zkušební době není nutné čekat na uplynutí výpovědní doby. Výpověď ve zkušební době nemá stanovenou žádnou další výpovědní dobu a pracovní poměr končí jednoduše jejím doručením.

Možná zvažujete ještě jinou variantu, kterou jsme dosud nezmínili: co kdybyste do stávající práce již nedorazili? V novém zaměstnání vám řekli, že vás vážně potřebují okamžitě a nijak jim nevadí, pokud u současného zaměstnavatele porušíte své povinnosti, dostanete negativní hodnocení nebo budete na hodinu propuštěni? Vězte, že to nejsou jediná rizika, která při takovém postupu hrozí.

Nedodržením výpovědní doby porušíte své pracovní povinnosti a vystavujete se riziku, že po vás bude zaměstnavatel nárokovat náhradu škody, která mu vznikla. Pracujete-li jako prodavač, může ji představovat například ušlý zisk za dny, kdy zaměstnavatel musel nechat zavřený obchod. Stojí vám ta nová báječná práce opravdu i za riziko nahrazování deseti- či dokonce statisíců korun?

3. Nepodávejte výpověď poslední den v měsíci

Nechat výpověď na poslední den v měsíci je častý postup zaměstnanců, kteří chtějí co nejvíce zkrátit dobu, kdy třeba budou u zaměstnavatele v nemilosti, kolegové začnou šířit drby, kam a proč odcházejí, a podobně. Přesto se to úplně nevyplatí. Může se stát, že vám stávající šéf přece jen učiní zajímavou nabídku, kterou budete chtít ještě promyslet či zkonfrontovat s nabídkou novou. Stejně tak můžete zjistit, že šéf do práce ani nedorazil a vy budete muset hledat jiné způsoby jak mu výpověď na poslední chvíli doručit. Je proto lepší, zajistit si dostatečnou časovou rezervu.

Pokud ale opravdu šéfa v práci neseženete, nemusíte zoufat. Výpověď bude platná i tehdy, když ji v daném dni podáte třeba do podatelny zaměstnavatele nebo zašlete datovou schránkou. Naopak při zaslání výpovědi pošlou vás nezachrání razítko, kdy byl dopis podán. Výpovědní doba se počítá až ode dne následujícího doručení dopisu.

Tip: Nabídnul-li vám stávající zaměstnavatel zajímavější podmínky a vy si nyní nejste jistí, zda výpověď podat či ne, je lepší ji přece jen podat. Výpověď je totiž zpravidla možné dohodou odvolat, takže se tím o nic nepřipravujete a můžete jednat dál.

4. Podejte výpověď osobně

Výpověď je ideální podat osobně a nechat si od nadřízeného potvrdit její přijetí, abyste její doručení mohli v případě nějakého konfliktu prokázat. Co když ale šéf či šéfova nedorazili do práce zrovna v den, kdy jste výpověď plánovali podat, protože je zrovna nemocný? Nebo sice v práci je, ale nechce výpověď podepsat?

Podání výpovědi nemusí být přímo do rukou vašeho nejbližšího nadřízeného, v návaznosti na organizaci a fungování vaší společnosti stačí například zajít na podatelnu a nechat potvrdit doručení zde, případně můžete předat výpověď na personálním oddělení.

Také můžete doručit výpověď poštou na adresu pracoviště, a to doporučeně s dodejkou (nikdy ne jako obyčejný dopis, ke kterému nebudete mít doklad o odeslání). Budete mít v ruce nezvratitelný důkaz, že jste ji skutečně odeslali. Nezapomeňte ale na to, že výpovědní doba se počítá až ode dne doručení.

Platnou variantou může být i zaslání a doručení e-mailem. Zde ovšem dbejte na to, že taková výpověď by měla právní účinky pouze v případě podpisu uznávaným ověřeným elektronickým podpisem.

5. Připravte si věcně i formálně správnou výpověď

A nakonec to nejdůležitější. Připravte si svou výpověď tak, aby jí nešlo nic vytknout, odkazy v ní uvedené vedly na správné paragrafy a platný zákoník práce.

Pokud by vaše výpověď byla z nějakého důvodu neplatná a zaměstnavatel vám oznámil, že trvá na tom, abyste nadále vykonával svou práci, pracovní poměr neskončí. A jak jsme již zmínili výše, pokud byste po takové výzvě zaměstnavatele přesto do práce nechodili, mohl by po vás požadovat náhradu vzniklé škody, která by mu vznikla. Z tohoto důvodu nedoporučujeme využívat vzory výpovědi ke stažení na internetu, u nichž riskujete, že jsou zastaralé a způsobí neplatnost vaší výpovědi. Pokud si nejste jistí, jak má vaše výpověď vypadat, aby splňovala veškeré náležitosti, nepropadejte panice a obraťte na advokáta, který vám připraví výpověď šitou na míru vašim požadavkům.

Výpověď ze strany zaměstnance musí být vždy písemná s vlastnoručním podpisem. Nepostačí proto pouze přijít za svým současným zaměstnavatelem a ústně mu oznámit, že končíte. K takové výpovědi by se vůbec nepřihlíželo.

Na rozdíl od zaměstnavatele, který musí vždy přesně uvést důvod výpovědi, vy můžete podat výpověď z jakéhokoliv důvodu, nebo i bez jeho uvedení. Musí z ní být zřejmé, kdy a kdo ji podává a komu je adresována.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Chci dát v práci výpověď

Poradíme vám, jak postupovat při výpovědi z práce, zda rozvázání pracovního poměru raději neřešit dohodou, pohlídáme vaše práva a pomůžeme získat od zaměstnavatele maximum. Jednáme rychle, účinně, v celé ČR. Cenu budete znát předem a zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 3.1
hodnoceno: 15 krát

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 8 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Tomáš Hrdlička, Nové Strašecí

před 3 roky

Jít osobně za advokátem mně přišlo dost nepříjemné. S Dostupným advokátem jsem ale všechno vyřídil bez toho, abych se s kýmkoli vůbec musel setkat. Koupil jsem u něj konzultaci, protože mě zaměstnavatel vyslal na dlouhodobou pracovní cestu do dost exotické země, aniž by mi cokoli vysvětlil a já jsem ani nevěděl, na co mám nárok. (zobrazit více) Advokát přes skype příjemný, služba rychlá, můžu jen doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024