Jak pan Jiří o peníze (ne)přišel

Platí obecné pravidlo, že ne o všech našich špatných rozhodnutích se hned dozvíme. Ne vždy se nám totiž přešlap vymstí a máme možnost si chybu plně uvědomit.

1 minuta čtení

Stejně je tomu v případě, kdy podepíšeme špatnou smlouvu. Ne vždy na to totiž doplatíme. Je to jako s pojištěním. Když ho nemáme, neznamená to, že si nutně zlomíme na lyžích nohu a budeme si muset ošetření zaplatit sami. S pojištěním ale můžeme být v klidu, že nám někdo „kryje záda“.

Tohle tvrzení v praxi opravdu platí a ono „co by se stalo“ můžeme dobře ilustrovat na příbězích dvou našich klientů. Jedno na první pohled marginální rozhodnutí oba příběhy výrazně odchýlilo.

Oběma klientům budeme říkat pan Jiří. Oba se rozhodli koupit byt. Jeden pan Jiří využil našich služeb před podpisem kupní smlouvy, druhý bohužel přišel s křížkem po funuse.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Oba příběhy začínají podobně. Pan Jiří si vyhlédl krásný, světlý byt. Cena nemovitosti byla určena podle počtu metrů čtvrceních. Prodávající se jevil solidně, dokonce slíbil, že na vlastní náklady pořídí vestavěné skříně a zaplatí další úpravy. Tady se ale oba příběhy citelně rozcházejí.

Pan Jiří I. Pan Jiří II.
Pan Jiří dostal od prodávajícího návrh kupní smlouvy. Ani chvíli neváhal a nechal ji zkontrolovat právníkem. Přeci jenom byt člověk nekupuje každý den. Pan Jiří dostal od prodávajícího návrh kupní smlouvy. Na využití služeb právníka ani nepomyslel. Přeci jenom platit miliony za byt a k tomu ještě několik tisíc za právníka, už je zbytečné. Radši koupí novou pohovku.
Právník během dvou dnů panu Jiřímu smlouvu zrevidoval. Upozornil ho přitom na několik zásadních pasáží, které by ve výsledku mohly byt prodražit o několik set tisíc korun. Cenu klientovi doporučil stanovit pevně s maximální odchylkou tři procenta. Ústní dohodu, že prodávající pořídí vestavěné skříně a zaplatí další úpravy, doplnil písemně do smlouvy. A především vyškrtnul pasáž, podle které se kupující vzdává všech nároků z případných vad. Pan Jiří všechny navrhované změny odsouhlasil a upravenou smlouvu poslal prodávajícímu. Druhý den dokument oba podepsali. Pan Jiří si smlouvu pozorně přečetl, na internetu „vygůgloval“ několik zaručených rad a dokument podle nich upravil a doplnil. Upravenou smlouvu odeslal prodávajícímu a hned druhý den ji společně podepsali.
O dva týdny později přišel pan Jiří svůj nový byt převzít. Byt prošel několika úpravami, které zvětšily jeho obytnou plochu o desetinu. Cena se tak zvýšila, ovšem „pouze“ o tři procenta, jak bylo popsáno ve smlouvě. Na druhou stranu více místa se hodilo a pan Jiří ve výsledku na téhle změně vydělal. O dva týdny později přišel pan Jiří svoji novou nemovitost převzít. Byt prošel několika úpravami, díky kterým se zvětšila obytná plocha o desetinu. To by se i hodilo, pokud by ale cena bytu nenarostla o několik set tisíc korun. Smlouva jasně říkala, že cena je určena podle metrů čtverečních podlahové plochy.
Vestavěné skříně byly dostatečně velké pro pana Jiřího i jeho přítelkyni a všechny slíbené úpravy prodávající uhradil. Několik vad, které při předání bytu Jiří objevil, prodávající na své náklady odstranil. Dohodnuté vestavěné skříně prodávající nepořídil. Když pan Jiří protestoval, prodávající slíbil skříně dodělat, ovšem na náklady Jiřího. Stejně tak další úpravy v bytě neodpovídaly domluvě. Protesty byly marné. A aby toho nebylo málo, narazil Jiří na řadu vad a nedodělků, které se snažil reklamovat. Prodávající ale vždy pouze odkázal na pasáž ve smlouvě, kterou se kupující vzdává nároků z vad. Jiří by potom všem byt nejraději nekoupil. To už ale nešlo, smlouva byla podepsaná. Nezbylo mu, než kapitulovat.
Další týden se Jiří i s přítelkyní nastěhovali a užívali si všedních starostí – „stůl bílý, nebo radši z přírodního dřeva?“, „zrcadlo dáme takhle, nebo o deset čísel výš?“, povlečení budeme dávat do druhého fochu odshora nebo druhého odspoda?“. Místo aby řešil pořizování nového nábytku, musel Jiří shánět peníze na doplacení kupní ceny a nutné opravy. Oblečení se jemu i přítelkyni ještě rok válelo všude po bytě, protože vestavěných skříní se nedočkali a na jiné řešení nebyly peníze. A to Jiří ušetřil několik tisíc za právníka. No, ušetřil. Za právníkem stejně přišel. Na napravení počátečních chyb už ale bylo bohužel pozdě.

Pochopení všech podstatných právních rizik, které souvisí s prodejem nebo koupí bytu, domu nebo pozemku, je pro laika velmi těžké. Proto jsme pro vás připravili čtivě napsaný e-book 5 rad, jak koupit nebo prodat nemovitost bez rizika, který si můžete stáhnout zcela zdarma.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jiří Vlach

před 1 rokem

Potřebovali jsme poradit a sepsat smlouvu na výměnu bytů. Smlouva, po dodání potřebných podkladů byla to třech dnů napsána, a pak kancelář zařídila i podání dokumentů na katastrálním úřadu. Všech proběhlo rychle a bez problémů. Vynikající přístup a mohu jen chválit. Děkujeme.

Recenze služby

Lucia Tóthová, Praha

před 3 roky

V životě každého z nás nastane chvíle, kdy potřebujeme využít služeb právníků nebo advokátů. Pro všechny, kteří hledají právní radu (je jedno, jestli kupují nemovitost, soudí se se zaměstnavatelem anebo potřebují jakoukoli jinou pomoc od profesionála na legislativu) a zároveň chtějí řešit věci digitálně, vzdáleně, bez nutnosti osobních návštěv, je Dostupný advokát jednoznačně zajímavou alternativou.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024