Jak podat návrh na vklad do katastru?

Máte v ruce kupní smlouvu, ale stále nejste vlastníkem. Před sebou máte podání návrhu na vklad nemovitosti do katastru. Běžné vklady vlastnického práva či věcného břemene nebývají zdánlivě nikterak záludné, ale je zde několik základních pravidel, které byste měli znát, aby se vše obešlo bez komplikací. Pojďme si je rozebrat.

ruka s perem v ruce ukazuje na katastrální mapu
9 minut čtení

Kapitoly článku

  1. Co můžete nechat zapsat vkladem do katastru?
  2. Kdo návrh na vklad nemovitosti do katastru bude řešit?
  3. Jak podat návrh na vklad do katastru a co budete potřebovat pro přepis nemovitosti
  4. S jakými poplatky při vkladu do katastru počítat?
  5. Co si pohlídat při zápisu do katastru?
  6. Jak dlouho trvá zapsání vkladu do katastru nemovitostí?
  7. K čemu ještě slouží označení plombou v katastru?
  8. Může dojít k zamítnutí přepisu v katastru nemovitostí?
  9. Zpětvzetí návrhu na vklad do katastru

1) Co můžete nechat zapsat vkladem do katastru?

Vklad je jedním ze tří druhů zápisů do katastru nemovitostí, dalšími pak jsou záznam a poznámka. Dle aktuální právní úpravy se všechna věcná práva zapisují do katastru nemovitostí vkladem. Mezi ty nejčastěji patří:

Uzavření samotné kupní smlouvy na nemovitost pro vstup v platnost nestačí . Vznik, změnu nebo zánik věcného práva musíte tzv. zavkladovat. Příslušný katastr nemovitostí tak bude muset vklad nemovitosti povolit, aby dané právo vstoupilo v život.

2) Kdo návrh na vklad nemovitosti do katastru bude řešit?

Již v kupní smlouvě by mělo být stanoveno, která smluvní strana přepis nemovitosti na katastr podá a kdo uhradí poplatek s tím spojený. Navrhovatelem (tedy tím, kdo návrh na vklad podepíše) může být kupující i prodávající. Postačí však podpis i jedné ze stran! Účastníci se mohou při vkladovém řízení taktéž nechat zastoupit, například advokátem, který pro ně připravoval kupní smlouvu a v souvislosti s ní i poskytl úschovu kupní ceny. Zástupce ale není účastníkem řízení, uvádí se do zvláštní kolonky. Plná moc pro zastoupení účastníka řízení musí být podepsána s úředně ověřeným podpisem.

Tip: Doporučujeme podpis obou smluvních stran z důvodu kontroly, ale postačí i jeden navrhovatel a jeho podpis nemusí být úředně ověřen.

Základem je správná orientace. Proto jsme sepsali průvodce „Jak číst v katastru nemovitostí“.

Návrh na vklad do katastru nemovitostí

Dvakrát měř, jednou řež. To platí i u úředních podání. Vklad do katastru je formalitou, ale formalitou velmi důležitou, kterou se nevyplatí podcenit. Potřebujete zapsat věcné břemeno do katastru nemovitostí? Nebo zástavní právo, abyste nepřišli o zapůjčené peníze?

Návrh na zahájení vkladového řízení se podává pouze na stanoveném formuláři, a to buď elektronicky, poštou nebo osobně. Online aplikace katastru nemovitostí vám usnadní práci tím, že sama dokáže načíst všechny potřebné údaje z katastru. On-line však lze podání dokončit jen s konvertovanými přílohami.

Co je potřeba označit v samotném návrhu na vklad do katastru, pokud nevyužijete online aplikaci?

  • Katastrální úřad, jemuž je návrh určen – určuje se dle polohy nemovitosti, které se vklad týká.
  • Účastníky vkladového řízení – nejčastěji jde o osoby, které jsou zároveň stranami smlouvy, na základě které bude vklad učiněn, např. tedy prodávající a kupující nebo dárce a obdarovaný. U fyzických osob je nutné identifikovat jméno, příjmení, adresu trvalého bydliště, datum narození, rodné číslo (není-li přiděleno, tak pouze datum narození). Právnická osoba musí být při vkladu do katastru označena svým názvem, sídlem a identifikačním číslem. Je-li účastníků více, je třeba vyplnit všechny.
  • Označení nemovitosti a práv, která se do katastru zapisují. Samotný návrh na vklad věcného práva nemusí být podepsán úředně ověřeným podpisem. Naopak na smlouvě, která je podkladem pro zápis věcného práva, jsou úředně ověřené podpisy nutné. K návrhu na vklad nemovitosti se přikládá již jen jedno vyhotovení listiny (s úředně ověřenými podpisy), na základě které jsou práva do katastru nemovitostí zapisována. Darovací nebo kupní smlouva nemovitosti nemusí být nutně jen na předurčeném dokumentu. Příkladem je darovací smlouva ve formě komiksu, kterou obdržel pražský katastrální úřad.

Tip: Potřebujete získat výpis z katastru? Projděte si náš návod.

Jak probíhá zápis do katastru u nové stavby nebo garáže?

V takovém případě budete potřebovat předmět zápisu zobrazit do katastrální mapy. Příslušnému katastru nemovitostí budete muset dodat:

  • geometrický plán potvrzený katastrálním úřadem,
  • sdělení k dokončení stavby nebo kolaudační souhlas,
  • rozhodnutí obce o přidělení čísla popisného,
  • formulář katastru Ohlášení změny údajů o pozemku, jehož součástí se stala stavba.

Tip: Pozor na čtyři největší chyby, ke kterým dochází při přepisu nemovitosti.

4) S jakými poplatky při vkladu do katastru počítat?

Poplatek katastru nemovitostí činí 2 000 Kč (od 1. 1. 2020, předtím se platilo 1 000 Kč). Můžete jej zaplatit osobně na katastru (i platební kartou), nebo v případě zaslání poštou pomocí kolku. Všechny sazby správních poplatků najdete na webových stránkách katastru.

5) Co si pohlídat při zápisu do katastru?

Jak už jsme výše zmínili, postup vkladu nemovitosti do katastru může usnadnit interaktivní formulář, který sám doplní některé informace po zadání dotčeného listu vlastnictví nebo konkrétní nemovitosti.

I tak je ale nutné pohlídat si, že je v návrhu vyplněno vše potřebné a tak, jak má být. Například při převodu bytové či nebytové jednotky vymezené dle starého bytového zákona je nutné současně s jednotkou převést i související spoluvlastnické podíly na dalších nemovitostech (pozemek, na němž se budova nachází nebo jiný přilehlý pozemek). Tyto spoluvlastnické podíly je třeba uvést jak v samotné smlouvě, kterou se vlastnické právo k jednotce převádí, tak i v návrhu na vklad. V opačném případě katastr nemovitostí požadovaný převod vlastnického práva nezapíše a navrhovatelům nezbude, než vzít původní návrh zpět a podat ho znovu opravený a opětovně také uhradit i správní poplatek.

Tip: Nejčastější chyby v zápisech do katastru jsme sepsali do samostatného článku.

Podání návrhu na vklad do katastru

6) Jak dlouho trvá zapsání vkladu do katastru nemovitostí?

Po obdržení žádosti o vklad informuje katastr nemovitostí obě smluvní strany a daná nemovitost je v tom okamžiku označena plombou. To značí, že na daném listu vlastnictví probíhají změny. Katastr o povolení vkladu rozhodne nejdříve po uplynutí 20 dnů, většinou však do měsíce.

Tip: Dříve to není možné. 20 dnů mají zúčastněné smluvní strany na to, aby proti návrhu na vklad podaly připomínku.

Po uplynutí lhůty a povolení vkladu dochází k přepisu nemovitosti na katastru.

7) K čemu ještě slouží označení plombou v katastru?

Katastr označí nemovitost plombou nejpozději jeden pracovní den poté, co obdrží návrh na změnu vlastnického práva. Plomba na katastru nepovoluje jakékoliv další změny, trvá po celou dobu řízení a je zrušena katastrem po provedení vkladu nebo rozhodnutí o zastavení nebo zamítnutí řízení.

Pro kupující je tak vhodné prověřit si, zda už vyhlédnutá nemovitost není vyznačena plombou, a prověřit si tak, že se je kupující nesnaží podvést. Plomba je ovšem i pojistkou pro majitele nemovitostí a může být prvním náznakem toho, že se děje něco nekalého. Kdyby se někdo pokusil o podvodný převod nemovitosti, musíte využít výše zmíněnou lhůtu 20 dnů, zaslat vyjádření katastru nemovitostí a bránit se tzv. námitkou.

Katastrální úřad následně návrh na vklad přezkoumá – ovšem jen z úhlů, které mu ukládá zákon:

  • ověří, zda byla dodržena předepsaná forma,
  • bude zkoumat, zda je převodce skutečným vlastníkem,
  • zkontroluje, zda je vklad možný a nebrání mu nějaké skutečnosti.

V praxi je důležité si uvědomit, že katastr vždy vychází ze situace při podání návrhu a na později vypracované listiny nebude brát zřetel.

Dostupný advokát radí: Katastr nemovitostí jde naproti bezpečnost i a v roce 2014 zřídil aplikaci Sledování změn, která vám za poplatek 200 Kč ročně, předá všechny informace o změnách pomocí vybraného kanálu, který si vyberete.

Návrh na vklad do katastru nemovitostí

Dvakrát měř, jednou řež. To platí i u úředních podání. Vklad do katastru je formalitou, ale formalitou velmi důležitou, kterou se nevyplatí podcenit. Potřebujete zapsat věcné břemeno do katastru nemovitostí? Nebo zástavní právo, abyste nepřišli o zapůjčené peníze?

8) Může dojít k zamítnutí přepisu v katastru nemovitostí?

Není výjimkou, že se v podání objeví chyby, kvůli kterým nemůže katastr návrhu vyhovět. Pakliže se jedná o vady odstranitelné (nejčastěji jde o písařské chyby, neověřené podpisy, nezaplacené správní poplatky), dají se vyřešit nápravou ve lhůtě stanoveném katastrem. Horší variantou jsou vady neodstranitelné (například nedostatečná nebo chybná specifikace nemovité věci nebo navrhovaných práv), při kterých katastr návrh zcela zamítne. To se bohužel děje poměrně často. Stačí například chybně označit parcelu či stranu smlouvy. Jednou jsme například řešili případ, kdy bylo v podpisu místo Zdeňka uvedeno Zdenka. Nakonec se nám ale podařilo situaci ve prospěch klienta zvrátit a řízení dotáhnout.

Tip: Náhled do katastru vám neřekne vše. Poradíme, na co ještě si dát pozor.

9) Zpětvzetí návrhu na vklad do katastru

V moment, kdy držíte v rukách vyrozumění od katastru s neodstranitelnými vadami, není třeba zoufat. Nejvhodnějším a nejrychlejším řešením je v takovém případě zpětvzetí návrhu na vklad.

Pro to nemá katastr žádný speciální formulář, nezapomeňte ovšem, že zpětvzetí návrhu se neobejde bez:

  • jednacího čísla návrhu,
  • dnu jeho podání,
  • součinnosti všech zúčastněných a prohlášení, že požadují vrácení vkladových listin do rukou konkrétního účastníka řízení.

Tip: Chcete proces urychlit? Připište k žádosti, že se účastníci vzdávají možnosti odvolání.

Žádost o zpětvzetí návrhu na vklad pak musí všichni účastníci podepsat a následně ji poslat nebo osobně doručit na podatelnu katastrálního úřadu. Podání této žádosti je bezplatné. Následuje proces, kdy:

  1. Katastr návrh zpětvzetí zpracuje, řízení zastaví a obešle účastníky s potvrzením.
  2. Čeká se, až dopis převezmou všichni účastníci, nebo až uplyne lhůta 10 dní.
  3. Pokud jste se zřekli možnosti odvolání, úřad vám pošle zpět vkladové listiny a vy můžete návrh na vklad podat znovu. V opačném případě musíte počítat s 15denní lhůtou na odvolání.

Když návrh na zpětvzetí nepodáte, katastrální úřad předá zamítnutí k soudu pro situace, kdy byste chtěli jeho rozhodnutí napadnout, a začíná běžet 30denní lhůta pro případnou žalobu. Celý proces se tak výrazně zpomalí. Proto doporučujeme klást důraz i na tyto formální úkony a přebírat si poštu.

Chcete mít jistotu, že celý proces proběhne bez jediného zádrhelu? Do 48 hodin pro vás zvládneme bezchybně, profesionálně a online zajistit kompletní smluvní a právní proces související s koupí či prodejem nemovitosti. Precizní podání návrhu na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí je samozřejmostí.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Návrh na vklad do katastru nemovitostí

Dvakrát měř, jednou řež. To platí i u úředních podání. Vklad do katastru je formalitou, ale formalitou velmi důležitou, kterou se nevyplatí podcenit. Potřebujete zapsat věcné břemeno do katastru nemovitostí? Nebo zástavní právo, abyste nepřišli o zapůjčené peníze?

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 4.4
hodnoceno: 5 krát

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Kateřina Petrašová

před 3 roky

Dobrý den, dnes jsem obdržela kladné „Vyrozumění o provedeném vkladu do KN“. Chtěla bych tímto velice poděkovat za neskutečně výbornou službu absolutnímu laikovi, který má pouze jasnou představu co chce. Jednalo se o převod vlastnického práva nemovitosti z otce na dceru a syna, vč. věcného břemene – bezúplatné doživotní užívání. S takto dobře postavenou službou (zobrazit více) Dobrý den, dnes jsem obdržela kladné „Vyrozumění o provedeném vkladu do KN“. Chtěla bych tímto velice poděkovat za neskutečně výbornou službu absolutnímu laikovi, který má pouze jasnou představu co chce. Jednalo se o převod vlastnického práva nemovitosti z otce na dceru a syna, vč. věcného břemene – bezúplatné doživotní užívání. S takto dobře postavenou službou jsem se opravdu dlouho nesetkala, neskutečně jasné a rychlé jednání za přesně stanovených podmínek. Průběh celého řízení proběhl bez jediného zaváhání, ač jsme měli obavy ohledně opakovaného podáním návrhu na vklad do KN s tím, že „něco“ není v pořádku. Opravdu chválím – za 1!!! Moc děkuji a přeji Vám mnoho úspěchů ve Vašem podnikání!

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024