Jak správně ukončit smlouvu

Přišel vám vadný produkt a chcete odstoupit od kupní smlouvy? Nejste spokojeni s prací řemeslníka a chtěli byste ukončit smlouvu o dílo? Nebo již nejste spokojeni se službami vaší pojišťovny? Nový občanský zákoník nabízí několik možností, jak se vyvázat z uzavřených smluv.

detail na ruce podepisující smlouvu
3 minuty čtení

Dohoda

První z nich je ukončení smlouvy dohodou. Je-li možné se s druhou stranou rozumně dohodnout, není co řešit. Ale pozor! Je dobré znát svá práva, která vám přiznává jednak konkrétní smlouva, ale i zákon, abyste nakonec nebyli ošizeni.

V případě, že není možné se dohodnout, lze zvažovat možnost jednostranné výpovědi či odstoupení od smlouvy.

Odstoupení

Po odstoupení od smlouvy se tváříme, jakoby nikdy neexistovala. Pokud již strany plnily své povinnosti plynoucí ze smlouvy, musí si plnění vrátit, případně nahradit již vynaložené náklady. Obecně lze od smlouvy odstoupit, pokud je porušena podstatným způsobem, například pro neuhrazené faktury, nebo pokud si přesné podmínky strany ve smlouvě ujednaly. Nový občanský zákoník však dále upravuje podmínky odstoupení pro konkrétní typy smluv. Například od výhradní licenční smlouvy lze odstoupit také tehdy, kdy nabyvatel nevyužívá, nebo využívá nedostatečně svoji licenci. Podmínky odstoupení se mohou lišit také dle toho, jak je smlouva uzavřena a s kým. Pokud byla sjednána mimo obchodní prostory se spotřebitelem (koncovým zákazníkem), typicky přes internet, můžeme od ní odstoupit do 14 dnů bez uvedení důvodu.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Je také možné, že právě ve své smlouvě máte sjednáno tzv. odstupné. To znamená, že při zrušení smlouvy je třeba tuto částku zaplatit. Tuto možnost ale nelze využít v případech, kdy jedna strana již plnění poskytla, například stavební firma začala se stavbou domu. Odstupné bývá často stanoveno v obchodních podmínkách, na které může smlouva pouze odkázat. Řada lidí, kteří často velmi obsáhlé podmínky nečtou, ani nevědí, že budou muset nějaké odstupné platit.

Výpověď

Pokud smlouvu vypovíme, tak to znamená, že se neruší od počátku, ale jen do budoucna. A to buď dnem doručením výpovědi druhé straně, anebo uplynutím výpovědní doby, pokud je sjednána. Případně výpovědní dobu stanoví zákon, například u výpovědi z nájmu bytu či domu. Typicky vypovídáme smlouvy, které zavazují k nějakému dlouhodobému plnění, například pracovní, nájemní, pojistné nebo jiné smlouvy uzavřené na dobu neurčitou.

Při výpovědi jedné smlouvy ovšem nemusí zanikat naše závazky vůči druhé straně ze smluv jiných. Jde například o smlouvy, které jsme uzavřeli v souvislosti se smlouvou o spolupráci či pracovní smlouvou. Dohodou o mlčenlivosti (NDA) se zaměstnavatelem či obchodní společností, se kterou jsme spolupracovali, můžeme chránit své know-how nebo jiné obchodní tajemství i po zániku našeho vztahu.

Pokud chceme ukončit nějaký smluvní vtah, musíme brát v potaz množství okolností, které nám ukáží, jaké možnosti máme. Jednak naše postavení spotřebitele nebo podnikatele, zda je možnost výpovědi nebo odstoupení ujednána v naší smlouvě. Také zda ji umožňuje zákon pro daný typ smlouvy a za jakých podmínek. Forma smlouvy, jestli je písemná či ústní, jak a kde byla smlouva sjednána (distančním způsobem – přes internet, či osobně v provozovně podnikatele), bylo-li sjednáno odstupné a v jaké výši, jestli je smlouva uzavřena na dobu určitou či neurčitou, neboť se liší v možnosti smlouvu vypovědět, a další okolnosti.

Ukončení smlouvy není vůbec jednoduchá operace a je třeba k ní přistupovat velmi obezřetně, abychom si tím nezpůsobili více škody než užitku. Na internetu nalezneme řadu vzorů odstoupení od smlouvy . Existuje ale tolik různých druhů smluv a možných ujednání, které podmínky ukončení smlouvy mohou komplikovat, proto je vhodné se poradit ve svém konkrétním případě s advokátem.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 2 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 8 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Из KZ в CZ ЧЕХИЯ.МИГРАЦИЯ.

před 8 měsíců

Díky za pomoc v řešení problému. Skupina profesionálních advokátů.

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

před 2 roky

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024