Když jeden z rodičů neplatí alimenty

Vyhráli jste soudní bitvu, máte za sebou rozvod, dítě máte svěřené do péče a v ruce rozsudek stanovící pro vaši ratolest slušné výživné. Jenže výživné na účet nechodí, nebo chodí jen občas a ne ve stanovené výši. Co s tím?

Matka kontroluje účty a v pozadí si hraje dítě
4 minuty čtení

Kapitoly článku

Je třeba mít v ruce pravomocný rozsudek na výživné

Abyste mohli po druhém rodiči vymáhat pro své dítě alimenty, budete potřebovat mít tzv. exekuční titul. Pod tímto termínem se skrývá právě pravomocný rozsudek. Ať už jste byli manželé, nebo jste spolu žili nesezdaní, budete potřebovat, aby soud vydal rozsudek, kde bude jasně napsáno, kolik a kdy má váš bývalý na výživném platit. Pro nezletilé děti se výživné platí k rukám druhého rodiče, tedy obvykle na účet rodiče, který má dítě svěřené do péče. Výživné se platí na měsíc dopředu. Ve chvíli, kdy máte v ruce rozsudek s razítkem od soudu a bývalý partner odmítá platit výživné dobrovolně, můžete podat návrh na exekuci.

Co obnáší exekuce?

Exekuce je vlastně další soudní řízení, ve kterém ale komunikujete spíš s exekutorem, který za vás dluh vymáhá, než se soudem. Nejprve musíte exekutorovi popsat všechny potřebné údaje – kdo a kolik dluží, doložit podklady a poté čekáte, zda se povede dluhy vymoci. Exekutor vydá exekuční příkaz a rozhodne o tom, jak bude alimenty vymáhat. Neplatícímu rodiči může exekutor obstavit účet, nechat strhávat výživné ze mzdy, zabavit a prodat jeho věci, nebo třeba zabavit řidičský průkaz. Zabavení řidičáku je možné od roku 2013 a zdá se, že je to celkem účinný strašák. Není možné ho však použít v případě řidičů z povolání, kde by rodič vlastně přišel o práci.

Pro rodiče neplatiče exekuce znamená hlavně to, že kromě samotného dluhu na výživném budou muset platit ještě náklady exekuce, případné náklady za právníka rodiče, který se musel na exekutora obrátit a nově mohou být po něm požadovány i úroky z prodlení. V každém případě se exekuce prodraží. Když už k ní ale dojde, není pro dlužníka řešením nekomunikovat a nepřebírat poštu. Výhodnější (a levnější) je vždy spolupracovat a třeba se domluvit na splátkách.

Tip: Exekuce na účet je pro exekutora jednou z poměrně snadných variant, jak se dostat k vymáhané částce. Dochází přitom ke zmrazení finančních prostředků v bance. Jak tento proces probíhá, do jaké míry je omezena vaše dispozice s účtem, jak jsou dotčeny bankovní účty členů rodiny a kdy je váš účet opět odblokován? Na to jsme se zaměřili v našem samostatném článku.

Můžu v exekuci vymáhat i alimenty do budoucna?

Ano. O exekuci můžete požádat jen ve chvíli, kdy rodič neplatí včas a vznikne dluh. Když už ale takový dluh existuje, můžete pak chtít, aby exekutor rovnou vymáhal i další běžné výživné, abyste nemuseli každý měsíc podávat další a další exekuční návrhy.

Tip: Přemýšlíte, na jaké alimenty má vaše dítě nárok? Kalkulačky na webu nám mohou poskytnout vodítko, ale je třeba vědět, co dalšího hraje při stanovování výživného roli a jak je můžete vypočítat. Sepsali jsme pro vás přehled, díky kterému se v situaci snadno zorientujete.

Výživné (alimenty) pro děti

Zajistíme spravedlivé zvýšení nebo úpravu výživného podle aktuální situace a s ohledem na majetkové poměry vás a dalšího rodiče dítěte. Využijeme svých znalostí a zkušeností k přípravě návrhu, který bude mít nejvyšší šanci na úspěch. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Když na alimenty nyní nemám… co s tím?

I k takovým situacím bohužel dochází. Na výživném jste se třeba při rozvodu dohodli, soud dohodu schválil a vy jste chtěli dobrovolně platit. Ale situace se změnila, vám se nedaří najít novou práci, jste dlouhodobě nemocní či dokonce v invalidním důchodu a bývalý manžel vám vyhrožuje exekucí. Pokud opravdu nejste schopni výživné delší dobu platit a hrozily by dluhy, je potřeba se obrátit na soud a požádat o snížení výživného kvůli změně poměrů. Připravte se na to, že soud bude pečlivě zkoumat, zda se práci nevyhýbáte a zda jste třeba schválně neopustili dobře placené místo. To vše by vám přičetl k tíži a s žádným snížením byste nemohli počítat. Pokud jste ale zhoršenou situaci nezavinili, snažíte se platit aspoň něco, o děti se staráte, jak máte a včas své problémy řešíte, budete mít naopak u soudu body k dobru. Je potřeba ale počítat i s tím, že pokud soud zpětně výživné sníží, to co už jste na dítě zaplatili navíc, se nevrací.

Má smysl podávat trestní oznámení?

Když vám bývalý partner dluží na alimentech, máte kromě exekuce ještě možnost se obrátit na policii a podat na něj trestní oznámení. Neplacení výživného po dobu delší než 4 měsíce totiž může být trestným činem zanedbání povinné výživy, za který hrozí až 3 roky vězení (pokud by se tím dítě dostalo do nebezpečí nouze). Tento trestný čin patří spolu s krádežemi mezi ty nejčastější. A to mnoho rodičů své bývalé partnery na policii ani nehlásí. Je totiž otázka, zda to má smysl. Někdy se rodič stíhání zalekne a dluhy radši uhradí (v tom případě mu trest obvykle nehrozí). Ty, co však neplatí dlouhodobě, nebo už dokonce byli někdy i odsouzeni, to však asi neodradí, alimenty vám to nezaplatí a pobytem ve vězení si na ně neplatící rodič rozhodně nevydělá.

Až dvě třetiny trestních oznámení jsou odloženy. Jak tedy správně postupovat při podání trestního oznámení, kdo ho může podat a které tři věci si pohlídat, než tak učiníte? Na to jsme se zaměřili v našem samostatném článku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Výživné (alimenty) pro děti

Zajistíme spravedlivé zvýšení nebo úpravu výživného podle aktuální situace a s ohledem na majetkové poměry vás a dalšího rodiče dítěte. Využijeme svých znalostí a zkušeností k přípravě návrhu, který bude mít nejvyšší šanci na úspěch. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jana Vičanová

před 3 roky

Advokátní služby online – nejprve jsem si myslela, že servis využiju ke zodpovězení jednouchého právního dotazu. Záhy jsem však zjistila, že můžeme cestou telefonu, Skypu a internetu vyřešit naprosto vše. DA mi vytrhl trn z paty – coby matka dvou dětí s prací na plný úvazek jen stěží hledám čas, ušetřila jsem však čas i (zobrazit více) finance za cesty, a to za naprosto profi přístup. Vřele doporučuji!

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 8 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024