Nedodržení výpovědní lhůty

Našli jste si jinou práci, kde po vás chtějí nastoupit ihned. Vy ale máte ve svém současném zaměstnání ještě výpovědní lhůtu a zaměstnavatel vám ji nezkrátí? Jaké jsou v takové situaci vaše možnosti? Jednou z nich je bezpochyby do práce prostě nepřijít. Je ale nutné počítat s nemilými konsekvencemi.

zaměstnankyně odchází z práce s krabicí plnou věcí
3 minuty čtení

Kapitoly článku

Nepřijít jednoduše do práce ve skutečnosti tak jednoduché není. V prvé řadě byste se měli snažit dosáhnout uzavření dohody se zaměstnavatelem. V ní si lze domluvit ukončení pracovního poměru klidně hned na tentýž či následující den. Nárok na její uzavření ale není a pokud vás zaměstnavatel nechce pustit dohodou nezbývá vám nic jiného, než dvouměsíční výpovědní dobu dodržet.

Zákonná výpovědní lhůta započíná svůj průběh prvním dnem měsíce po obdržení výpovědi a končí v poslední den měsíce dle smluvních podmínek. Během této doby je zaměstnanec povinen vykonávat své pracovní úkoly, i když již probíhá výpovědní proces. Účelem standardní výpovědní lhůty je umožnit zaměstnavateli připravit se na odchod pracovníka, například zahájením výběrového řízení pro nalezení náhrady. Pro zaměstnance pak tato lhůta zajišťuje čas na hledání nové práce a zabezpečení financí během jejího trvání.

Pokud se chcete výpovědní době vyhnout a do práce prostě nepřijtí, můžete se vystavit těmto rizikům:

Dopady v další pracovní kariéře

Pokud přestanete chodit do práce, zaměstnavatel vám může okamžitě zrušit pracovní poměr. To je na jednu stranu možná vaším cílem, ale problém je, že se to může odrazit ve vašem pracovním posudku. Zmínku pak může uvidět nejen nový zaměstnavatel, ale může vám to i zkomplikovat případné jednání na úřadu práce, pokud žádáte o podporu.

Dostali jste nabídku práce, která vás posune finančně i profesně? Našli jste místo za rohem vašeho bydliště, kam nebudete muset každý den hodinu dojíždět? Nebo už se prostě nesnesete se svým dosavadním šéfem? Vše z toho jsou validní důvody pro to dát výpověď. Jak postupovat, aby bylo vše proběhlo správně a bez stresu? Tomu jsme se věnovali v našem článku.

Chci dát v práci výpověď

Poradíme vám, jak postupovat při výpovědi z práce, zda rozvázání pracovního poměru raději neřešit dohodou, pohlídáme vaše práva a pomůžeme získat od zaměstnavatele maximum. Jednáme rychle, účinně, v celé ČR. Cenu budete znát předem a zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Dostali jste nabídku práce, která vás posune finančně i profesně? Našli jste místo za rohem vašeho bydliště, kam nebudete muset každý den hodinu dojíždět? Nebo už se prostě nesnesete se svým dosavadním šéfem? Vše z toho jsou validní důvody pro to dát výpověď. Jak postupovat, aby bylo vše proběhlo správně a bez stresu? O tom jsme se rozepsali v našem samostatném článku.

Náhrada škody a ušlého zisku

Největším rizikem je odpovědnost za škodu. Zaměstnanec podle zákona odpovídá za škodu, kterou způsobil zaviněným porušením pracovních povinností. Typicky se může jednat o situaci, kdy se bez omluvy nedostavíte do práce a v důsledku toho zaměstnavatel nestihne dokončit určitou zakázku, za což mu hrozí smluvní pokuta.

Tuto smluvní pokutu či jinou vzniklou škodu poté zaměstnavatel může vymáhat po zaměstnanci. Musí však jasně prokázat příčinnou souvislost (například, že na místě nebyl žádný kolega, který by mohl chybějícího pracovníka zastoupit ). Pokud by se z okolností podařilo prokázat, že nepřítomný zaměstnanec dal přednost jiné práci a nedodržel výpovědní dobu záměrně, mohl by zaměstnavatel nárokovat i ušlý zisk.

Propadnutí dovolené

Platí, že zaměstnavatel je povinen vám při konci pracovního poměru dovolenou vyplatit. Jednostranným skončením o tento bonus přijdete. Platí přitom, že pokud zaměstnanec odpracoval méně než  52 týdnů, dojde u něj  při ukončení pracovního poměru ke krácení dovolené. Pokud zaměstnanec odpracoval celý rok, tedy 52 týdnů, má nárok na celou dovolenou při odečtení již vyčerpané dovolené.

Nárok na poměrnou část dovolené vznikne, jestliže zaměstnanec vykonával práci u téhož zaměstnavatele alespoň po dobu čtyř týdnů.

Nejste si jisti, jak je to s čerpáním dovolené a od kdy na ni máte vlastně nárok? A jak postupovat v případě, kdy vám zaměstnavatel dovolenou nechce uznat, přestože již máte zaplacený zájezd? Podrobně jsme pravidla ohledně délky a čerpání dovolené rozepsali v našem článku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Chci dát v práci výpověď

Poradíme vám, jak postupovat při výpovědi z práce, zda rozvázání pracovního poměru raději neřešit dohodou, pohlídáme vaše práva a pomůžeme získat od zaměstnavatele maximum. Jednáme rychle, účinně, v celé ČR. Cenu budete znát předem a zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Tomáš Hrdlička, Nové Strašecí

před 3 roky

Jít osobně za advokátem mně přišlo dost nepříjemné. S Dostupným advokátem jsem ale všechno vyřídil bez toho, abych se s kýmkoli vůbec musel setkat. Koupil jsem u něj konzultaci, protože mě zaměstnavatel vyslal na dlouhodobou pracovní cestu do dost exotické země, aniž by mi cokoli vysvětlil a já jsem ani nevěděl, na co mám nárok. (zobrazit více) Advokát přes skype příjemný, služba rychlá, můžu jen doporučit.

Recenze služby

Martin Bartoš

před 1 rokem

Ověřil jsem si, jak postupovat při ukončení pracovního poměru uzavřeného na dobu určitou.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024