Kupní smlouva na nemovitost: smluvní podmínky

Příprava kupní smlouvy s sebou nese několik nástrah, které mohou celý převod ohrozit či alespoň zpomalit. V našem článku se pokusíme tyto nástrahy demaskovat a zaměříme se na to, jak napsat kupní smlouvu na nemovitost tak, aby nás už nic nebrzdilo.

Mladý pár zasněně hledí na svoji vizualizaci domu
3 minuty čtení

Kapitoly článku

Co mají vlastně obnášet smlouva a její smluvní podmínky?

Správné a řádné označení smluvních stran

Každá platná kupní smlouva o nemovitosti musí obsahovat alespoň dvě strany, které se na určitých podmínkách shodly a v důsledku toho takovou smlouvu podepsaly. Pro účely zápisu do katastru nemovitostí je nutné jednoznačně specifikovat osobu prodávající a osobu kupující. Je důležité, aby byly uvedeny identifikační údaje obou stran, nejlépe převzaté z jejich občanských průkazů.

Co je třeba uvést? Zaznamenejte jméno, příjmení, rodné číslo, adresu trvalého bydliště a případně adresu pro doručování na straně prodávajícího a rovněž jméno, příjmení, rodné číslo, adresu trvalého bydliště a případně adresu pro doručování na straně kupujícího.

Řádné označení nemovitosti

Podobně jako je nutné v kupní smlouvě detailně popsat strany uzavírající smlouvu, je důležité také přesně definovat předmět koupě, tedy nemovitost, která má být převedena. Nestačí přitom jen uvést adresu, na níž se nemovitost nachází, ale především údaje z katastru nemovitostí, jako je číslo parcely, výměra pozemku, domu, bytu či jiné nemovitosti, číslo bytové jednotky a další specifikace, které nemovitost jednoznačně vymezí.

Předání nemovitosti

Důležitou součástí kupní smlouvy na nemovitost je klauzule o předání nemovitosti novému majiteli. Ta může znít například takto: „Prodávající se zavazují předat nemovitosti protokolárně kupujícímu, včetně všech příslušných klíčů, nejpozději do 10 pracovních dnů od podání návrhu na povolení vkladu vlastnického práva příslušným katastrálním úřadem.“

Kupní smlouva by měla obsahovat povinnost sepsat o předání protokol s vyznačením případných vad a stavu běžných měřičů (voda, elektřina, plyn). Vady, které v protokolu nebudou uvedeny, může být později velice obtížné uplatnit.

Ze smlouvy by také mělo být zřejmé, k jakému okamžiku přechází povinnost platit za příslušná média. Uvádí se to někdy obecněji takto: Prodávající se zavazují do dne předání hradit veškeré náklady spojené s užíváním nemovitosti a zaplatit veškeré nedoplatky na úhradách (včetně záloh) za poskytování služeb spojených s užíváním nemovitosti vzniklé do dne předání. Kupující se naopak zavazuje vrátit prodávajícím jakékoli případné přeplatky na úhradách (včetně záloh) za poskytování služeb spojených s užíváním nemovitostí vzniklé do dne předání.“

Dodržení je vhodné zajistit přiměřenou smluvní pokutou za každý den prodlení s předáním. Ovšem pozor na přemrštěné sankce, které se nakonec nevyplatí ani jedné straně (viz níže).

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Tip: Inflace v České republice již dosahuje dvojciferných hodnot a promítá se nejen do cen spotřebního zboží, ale rovněž do úrokových sazeb úvěrů a hypoték. Společně s naprosto rekordními cenami nemovitostí je úvaha koupit si nemovitost a vzít si hypotéku pro většinu populace spíše z říše snů. Podmínky pro její získání se navíc nyní opět ztížily. Zájem o hypotéky aktuálně mírně poklesl, ale přesto jsou stále v centru pozornosti. Na co se zaměřit při jejich výběru? Tomu se věnujeme v našem samostatném článku.

Specifikujte, co spolu s nemovitostí převádíte

Kupní smlouva by také měla přesně určit, co se kromě vlastnictví samotného bytu převádí. Jsou známé případy, kdy kupující automaticky předpokládal, že mu prodávající v bytě nechá vestavěné skříně, kuchyňskou linku či konkrétní spotřebiče. Ústní dohoda je často neprůkazná, a proto by i tyto skutečnosti měly být výslovně uvedeny ve smlouvě např. ve formě seznamu.

Dávejte pozor na smluvní pokuty

Obecně je také potřeba dát pozor na jakékoliv smluvní pokuty. Mohou být přemrštěné, nevyvážené (např. jen na porušení kupujícího) či naopak nedostatečné (nepokryjí ani časové náklady prodávajícího).

Vše zmíněné se týká bytu, družstevního bytu (družstevního podílu), domu, ale rovněž v omezené míře pozemku.

Stáhněte si zdarma e-book 5 rad, jak koupit nebo prodat nemovitost bez rizika a projděte hladce procesem prodeje nebo koupě domu, bytu i pozemku.

Tip: Udělat chybu při koupi nemovitosti je jednoduché a šance na nápravu jsou minimální. Proto jsme bohaté zkušenosti z naší praxe přetavili do 5 nejdůležitějších rad, ve kterých naši klienti nejčastěji chybují, a sepsali je do e-booku, díky kterému zjistíte, jak koupit nebo prodat nemovitost bez rizika.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Ryčl

před 6 měsíců

Super, pomohli mi s koupí bytu na jedničku. Doporučuji

Recenze služby

Monika Holcátová, Praha

před 3 roky

S darovací smlouvou od vás jsem neměla na katastru nejmenší problém. Pracovnice u okénka se podívala na logo a poznamenala, že vaše smlouvy jsou vždy v pořádku. Dostupný advokát mi navíc telefonicky vysvětlil věci kolem věcného břemene, které by mne jako laika vůbec nenapadly. Nevím, co na službě zlepšit, jsem naprosto spokojená.

Recenze služby

Jan Kresteš

před 3 roky

Dostupného advokáta mohu jedině doporučit! Nabízel jsem místnost k podnájmu a potřeboval jsem dobře vypracovanou podnájemní smlouvu. Nejdříve jsem si stáhl z nejmenovaných webových stránek vzor podnájemní smlouvy. Vzor podnájemní smlouvy vypadal dobře, mně tam nic nechybělo. Ovšem nejsem právník a vždy se může objevit nějaký důležitý detail, který by tam mohl chybět. Obrátil jsem (zobrazit více) se tedy na Dostupného advokáta, aby mi poradil a pomohl v této věci. Stačil jeden telefonát a reakce byla rychlá. Vše za rozumnou cenu vyřízeno do tří dnů. Neměl jsem s tím tedy práci a podnájemní smlouva od dostupného advokáta byla více detailnější. Pokud tedy potřebujete právní pomoc, právní služby a nemáte tolik peněz, abyste si mohli dovolit platit drahého advokáta, Dostupný advokát je nejlepší volbou pro vás. Vřele doporučuji!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024