Jak vymezit nemovitost v kupní smlouvě

Příprava kupní smlouvy sebou nese několik nástrah, které mohou celý převod ohrozit či alespoň zpomalit. V tomto seriálu o kupní smlouvě se budeme snažit tyto nástrahy demaskovat a dát návod jak se jim vyhnout.

Jak vymezit nemovitost v kupní smlouvě
2 minuty čtení

Dnes se věnujeme otázce vymezení nemovitosti v kupní smlouvě. Tento blog se týká bytu, domu nebo pozemku.

Změna terminologie

Zákon již nepoužívá pojem nemovitost, ale obecně hovoří o nemovité věci. Není však problém, pokud si ve smlouvě předmět koupě definujete jakkoliv, jen musí být pojmosloví konzistentní. Pokud tedy v úvodu hovoříte o nemovitosti, není dobré uprostřed používat v tomtéž významu pojem „byt“ a na konci ještě zmínit nemovitou věc. Může to vést k pozdějším výkladovým nejasnostem a někdy dokonce k nemilým sporům.

Zákon totiž zná i další pojmy, což může být matoucí. Bytem se rozumí prostorově oddělená část domu sloužící k bydlení, zatímco bytovou jednotkou je nemovitá věc, která zahrnuje vedle bytu také podíl na společných částech domu. Právě v podílu na společných částech domu se často může udělat chyba a je tedy vždy nutné před prodejem zkontrolovat aktuální stav zapsaný v katastru nemovitostí.

Váš byt se sice nemusel změnit, ale pokud došlo ke sloučení bytů např. v jiném patře, změní se podíl na společných částech domu všech vlastníků. Nedávno jsme se setkali s případem, kde chybu ve vymezení společných částí udělala banka (při zápisu zástavy). Tím se zkomplikoval a protáhl i převod bytu do vlastnictví našeho klienta.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Pozor na obsah kupní smlouvy

Ve smlouvě stejně jako v návrhu na vklad změny vlastnického práva by tedy měla být nemovitost definována přesně a shodně do všech podrobností. Vyjděte vždy ze zápisu v katastru nemovitostí. Drobná chyba může vyústit v průtahy v řízení a tím často ohrozit celou operaci nebo zavdat příčinu dlouhému sporu.

Nezapomeňte také na vymezení všech součástí převáděné nemovitosti. Kupní smlouva může být doplněna i poměrně detailní přílohou, zejména v situaci, kdy se převádí dům a okolní pozemky s vybavením. Rozhodně nespoléhejte na ústní dohodu s druhou stranou. Vše je vždy lepší jasně, stručně a věcně sepsat, aby se předešlo nedorozuměním a zlé krvi. Spory totiž často vznikají tam, kde nebyl žádný zlý úmysl, jen nejasnost, které někdo posléze využije.

Stáhněte si zdarma e-book 5 rad, jak koupit nebo prodat nemovitost bez rizika a projděte hladce procesem prodeje nebo koupě domu, bytu i pozemku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tereza Skříčilová

před 3 roky

Služeb Dostupného advokáta jsem využila dvakrát, a to vždy v souvislosti s nájemní smlouvou. Poprvé z pohledu nájemce – chtěla jsem znát názor právníka na danou smlouvu, zdali není potřeba nějakou formulaci vyjmout/dodat, apod. Podruhé z pohledu pronajímatele – chtěla jsem sestavit nájemní smlouvu na míru. V obou případech byla komunikace velmi příjemná, rychlá, s (zobrazit více) dostatečným prostorem na dotazy a ve výsledku opravdu splňující veškeré mé představy. V neposlední řadě oceňuji, že jsme vše vyřešili bez problémů on-line a nemusela jsem nikam docházet. Nenapadá mě nic, co bych vytkla. V případě dalších právních otázek se na ně určitě opět obrátím.

Recenze služby

Michaela P.

před 3 roky

Vzhledem k tomu, že pro nás bylo rozhodnutí koupit nemovitost krokem do neznáma, obrátili jsme se na Dostupného advokáta. Byla to ta naprosto nejlepší volba. Provedl nás celým procesem, od rezervace nemovitosti až po poskytnutí úschovy finančních prostředků. Všechny dokumenty ke koupi byly překontrolány, přepracovány a doplněny tak, že jsme je mohli bez obav podepsat. (zobrazit více) Právník Mgr. Svobodný, který se nás ujal, byl vždy připraven obratem zodpovědět všechny naše dotazy, poskytnout rady jak dále postupovat a hlavně vnesl do celé záležitosti pocit jistoty, že bojuje za nás. Až se opět dostaneme do situace, ve které budeme potřebovat právní radu, tak pro nás není jiná volba než Dostupný advokát. Děkujeme.

Recenze služby

Anna Marková

před 3 roky

Já osobně jsem člověk, který neví o smlouvách a „právnických“ věcech zhola nic. Naštěstí pro mě je tu služba Dostupný advokát! Potřebovala jsem vypracovat darovací a podnájemní smlouvu na družstevní byt. V DA vše vyřídili bezproblémově, rychle a k tomu si za práci řekli rozumnou cenu. Pokud jste neznalec jako já a chcete mít smlouvy (zobrazit více) v pořádku, doporučuji Vám se na Dostupného advokáta obrátit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024