Jaké nástrahy může přinést kupní smlouva nemovitosti?

V advokátní praxi se setkáváme nejen s běžnými, ale i naprosto bizarními problémy, které můžou objevit při převodu bytů či rodinných domků.

3 minuty čtení

Dobře připravená kupní smlouva nemovitosti je jako dobře ukovaný meč. Jste rádi, že ji máte, a ještě raději, když ji nemusíte použít v boji. Její kvalita se ovšem pozná až v případě sporu, tedy ve chvíli, kdy jste nucení tasit. Pokud dobrou smlouvu vyjednat nejde, je často lepší od celé věci odstoupit.

Z advokátní praxe: Když se realita a plány rozcházejí

Nedávno jsem řešili případ pana Jakuba. Kvůli rozrůstající se rodině chtěl prodat byt v centru Prahy a za utržené peníze si koupit mnohem větší nemovitost ve středních Čechách. Vyhlédl si krásný dvoupatrový byt, brzy ale narazil. Plány neseděly a jedna místnost, která v bytě byla, v plánech úplně chyběla.

Zjistilo se, že ona „tajemná komnata“ ve skutečnosti patří do společných částí domu a majitel si ji vlastně jen pronajímá. Nebyl však schopen doložit patřičnou smlouvu a objevily se i další nejasnosti a dluhy na bytě.

Nejlepším řešením tedy bylo zanechat jednání a nemovitost nekupovat. Nepečlivý kupující by se však patrně nechal ošálit a nejasnosti by řešil až za pochodu s již uzavřenou smlouvu. Pan Jakub nakonec s naší asistencí koupil jinou, daleko lepší usedlost na jih od Prahy.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Buďte opatrní, nedejte jen na city

Při prohlídce bytu si dejte pozor obzvlášť na „lásku na první pohled“. Pokud byt chcete až příliš, může toho využít zkušený realitní makléř i vychytralý prodávající. Nepodepisujte smlouvy za každou cenu a krásným výhledem neomlouvejte špatný stav zázemí bytu. Nemávejte rukou ani nad stavem domu jako takového a podívejte se i na fungování tamního společenství vlastníků.

Nespoléhejte se na neověřené vzory smluv

Při sepisování smlouvy se obraťte na odborníka, a to i v situaci, kdy se transakce účastní realitní kancelář. Na internetu je sice přehršle vzorů ke stažení zdarma, často ale obsahují chyby. A jako by toho nebylo málo, vzory obvykle neošetřují to nejpodstatnější, tedy výplatu kupní ceny, na kterou je nutné použít advokátní nebo jinou úschovu.

Neověřené vzory smluv obsahují řadu chyb, které vás budou stát tisíce korun a zcela zbytečný stres. Může se kvůli nim dokonce zablokovat i převod nemovitosti na katastru nemovitostí. No, řekněte sami: Není lepší se poradit s odborníkem rovnou a problémům předejít, než pak hasit problémy, ke kterým vůbec nemuselo dojít?

Pozor na formulace, které nelze v praxi vymáhat

Kreativita právních laiků někdy nezná mezí a rádi by měli vše upravené „po svém“. Někdy ale narazí na mantinely zákona. Třeba s formulací, že vlastnické právo k nemovitosti přechází na kupujícího hned po složení kupní ceny. To mohou mít sice ve smlouvě teoreticky napsané, ale dle zákona tato situace nastává až vkladem do katastru nemovitostí. Formulace, kterými si situaci přizpůsobujeme k obrazu svému, někdy pouze nic neznamenají, někdy jsou ale přímo protiprávní. Můžeme si s nimi zadělat na víc problémů než užitku.

Každé slovo a číslo ve smlouvě se vyplatí zkontrolovat

Při čtení a kontrole smluv máme tendenci se soustředit zejména na to nejdůležitější: jaká je kupní cena, co kdy kam posíláme a jaké jsou termíny? Nicméně vyplatí se opravdu bedlivě zkontrolovat vše. Chybné označení nemovitosti či podílů na společných částech vám může způsobit problém na katastru nemovitosti. Odlišně uvedené číslo účtu v rezervační a kupní smlouvě zase zbrzdí poskytnutí hypotéky. Vše vás může stát nejenom čas, ale také peníze, které třeba vynakládáte za další měsíce nájmu.

Rádi pomůžeme i vám a veškeré papírování spojené s převodem bytu nebo domu obstaráme. Stačí říct

Stáhněte si zdarma E-book Jak koupit nebo prodat nemovitost bez rizika a projděte hladce procesem prodeje nebo koupě domu, bytu i pozemku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Stanislav Graf

před 2 roky

Služeb Dostupného advokáta jsme využili již dvakrát, pokaždé pro koupi nemovitosti. Jejich balíček premium se nám osvědčil, a příště si zase vybereme tuto společnost.

Recenze služby

Ing. Jana Filipová, Praha

před 3 roky

Nechali jsme si s přítelem zkontrolovat nájemní smlouvu na náš první byt a byli jsme rádi, že nám někdo řekl, jaká máme práva, a vysvětlil, co nás čeká.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024