Úschova kupní ceny při koupi nemovitosti

Prodáváte nemovitost a chcete si být jisti, že za ni dostanete zaplaceno? Pak si především musíte smluvně ošetřit mechanismus výplaty kupní ceny. Advokátní úschova je bezpečnou cestou, jak si převod peněz zajistit. I na ni se ale vztahují přísná zákonná pravidla.

prodej domu, advokátní úschova
5 minut čtení

Jak probíhá převod nemovitosti?

Převod vlastnického práva k nemovitosti, která je zapsána v katastru nemovitostí, neprobíhá totiž okamžitě po podpisu smlouvy z ruky do ruky.

Katastr zkoumá správnost údajů v kupní smlouvě a další okolnosti celého převodu a na tuto činnost má zhruba měsíc (minimální lhůta je 20 dní). Pokud se však objeví nějaký problém, může se vklad vlastnického práva k nemovitosti táhnout i několik měsíců. Do té doby není kupující vlastníkem nemovitosti. Čím déle řízení na katastru trvá, tím více roste riziko, že celá realitní transakce neproběhne k plné spokojenosti obou smluvních stran.

Jaké jsou možnosti co se týče úschovy kupní ceny?

Proti takovému riziku se lze pojistit vcelku jednoduše. Existuje tzv. úschova kupní ceny, která je výhodná pro obě strany – kupujícího i prodávajícího. Můžete si vybrat hned z několika variant?

1. Advokátní úschova – každý advokát musí mít ze zákona uzavřeno pojištění profesní odpovědnosti v minimální výši 7 000 000 Kč. Pokud by částka, kterou chcete uschovat, byla vyšší, musí se advokát připojistit na celkovou sumu. Pojištění kryje případy, kdy advokát vyplatí peníze neoprávněně nebo pozdě a tím naruší postup prodeje bytu. Podmínky advokátní úschovy jsou pak přísně určeny předpisy, kdy je pro každou úschovu zřízen samostatný bankovní účet oddělený od majetku advokáta a vše se registruje u České advokátní komory do Elektronické knihy úschov.

Dostupný advokát radí: „V Dostupném advokátovi účtujeme za úschovu bez ohledu na její výši. Ačkoliv pojištění profesní odpovědnosti musí být uzavřeno na minimální výši 7 milionů Kč, jak uvádíme výše, jsme pojištěni na 50 000 000 Kč.“

2. Notářská úschova – stejně jako v případě advokátů, mají i notáři povinnost profesního pojištění. Podmínky jsou téměř totožné jako v předchozím případě, nicméně notářská úschovy bývá průměrně nákladnější a méně flexibilní. Poplatek za úschovu je většinou založen na sazbě stanovené na základě zákona a k finální ceně si notáři ve většině případů připočtou ještě 21 % DPH.

3. Bankovní úschova – u banky budete muset počítat s tím, že neumožňuje úschovu kupní smlouvy a návrhu na vklad do katastru nemovitostí a bude tak třeba sjednat si ji zvlášť u advokáta nebo notáře, pokud bude v transakci potřeba. Zároveň využívá standardizované vzory smluv, které často neodpovídají konkrétní situaci. V praxi se také setkáváme s tím, že banky neumožňují úschovu kupní ceny bez uzavření úvěrové smlouvy.

Kupující na některý z těchto speciálních účtů (po předchozím uzavření smlouvy o úschově) pošle celou nebo část kupní ceny za nemovitost. Když je kupní cena na účtu, prodávající získá jistotu, že za nemovitost dostane zaplaceno. Advokát či prodávající následně podá návrh na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí. Peníze jsou nicméně v úschově až do okamžiku, kdy je vlastnické právo ve prospěch kupujícího k nemovitosti do katastru nemovitostí skutečně zapsáno.

Poté, co proběhne vklad vlastnického práva, uvolní se úschova a peníze se převedou prodávajícímu. Pokud se naopak cokoli pokazí, vklad vlastnického práva ve prospěch kupujícího neproběhne a celá realitní transakce ztroskotá, vrátí se kupní cena kupujícímu a prodávající si ponechá svou nemovitost.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Úschovu je možné také doporučit v případě převodu družstevního bytu, protože tento převod je účinný vůči družstvu až v okamžiku, kdy je bytovému družstvu doručena kupní smlouva. Zde je ideální výplatu nevázat jen na doručení, ale na potvrzení od družstva, že s převodem souhlasí. Opět zde však nutně vzniká mezidobí mezi podpisem smlouvy a skutečným převodem, a tudíž obdobné riziko jako v případě vkladu vlastnického práva do katastru nemovitostí. Navíc tím, že není družstevní “vlastnictví” vedeno v katastru nemovitostí, může snáze dojít k podvodu a převodu jednoho členského podílu více lidem.

V úschovní smlouvě je potřeba ohlídat především to, aby prostředky byly vyplaceny na správný účet až po převodu vlastnictví a také po vymazání předešlých zástavních či jiných práv. Na to by se mohlo zapomenout, přitom by taková chyba znamenala značné problémy.

Prodávající a kupující by také měli být připraveni, že advokát, notář nebo banka budou vyžadovat přesnou identifikaci obou stran převodu kvůli boji proti terorismu a praní špinavých peněz. Pokud totiž někdo přijímá do úschovy cizí prostředky, musí znát jejich skutečného vlastníka a také toho, komu jsou určeny. Když tedy neuzavíráte smlouva přímo v advokátní kanceláři, je potřeba se identifikovat formálním způsobem na poště nebo na pracovišti Czechpointu. To probíhá pouze podpisem zvláštního prohlášení a identifikací občanským průkazem či pasem.

Tento článek jsme připravili pro Seriál Lidových novin „Právo & bydlení“. Podívejte se i na další články ze seriálu:

  1. Na co si dát pozor při koupi nemovitosti
  2. Jak na hypotéku
  3. Co si zkontrolovat před koupí nemovitosti
  4. Kdo a jak platí daň z převodu nemovitosti?
  5. Co by měla obsahovat kupní smlouva na nemovitost
  6. Nejčastější chyby při sepisování návrhu na katastr nemovitostí
  7. Koupě nemovitosti od developera
  8. Úschova kupní ceny při koupi nemovitosti
  9. Rozdíl mezi bytem družstevním a v osobním vlastnictví
  10. Co je to anuita?
  11. Jak správně darovat nemovitost
  12. K čemu slouží věcné břemeno nebo služebnost?
  13. Sepsání závěti a vypořádání dědictví
  14. Co je to kolace
  15. Co by nemělo chybět v nájemní smlouvě
  16. Kdy se může zvyšovat nájemné
  17. Ukončení nájmu
  18. Dohoda o ukončení nájmu
  19. Jak sepsat smlouvu o dílo s řemeslníkem
  20. Skryté vady a odstoupení od smlouvy o dílo
  21. Kdy potřebujete stavební povolení k rekonstrukci nemovitosti?
  22. Domovní řád
  23. Co obnáší funkce ve výboru bytového domu?
  24. Proč nepodceňovat stanovy v bytovém domě
  25. Společné prostory v bytovém domě
  26. Co obnáší rekonstrukce bytového domu
  27. Může se SVJ nebo bytové družstvo zadlužit?
  28. Jak na rekonstrukci domu nebo chaty
  29. Na co si dát pozor při jednání se stavební “firmou”?
  30. Stavba domu na „zelené louce“
  31. Jak na vyjmutí půdy ze zemědělského fondu

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Zdeněk Svachula

před 2 roky

Naprostá spokojenost. Řešil jsem s Dostupným advokátem konzultace ohledně nákupu nemovitosti.

Recenze služby

Michaela P.

před 3 roky

Vzhledem k tomu, že pro nás bylo rozhodnutí koupit nemovitost krokem do neznáma, obrátili jsme se na Dostupného advokáta. Byla to ta naprosto nejlepší volba. Provedl nás celým procesem, od rezervace nemovitosti až po poskytnutí úschovy finančních prostředků. Všechny dokumenty ke koupi byly překontrolány, přepracovány a doplněny tak, že jsme je mohli bez obav podepsat. (zobrazit více) Právník Mgr. Svobodný, který se nás ujal, byl vždy připraven obratem zodpovědět všechny naše dotazy, poskytnout rady jak dále postupovat a hlavně vnesl do celé záležitosti pocit jistoty, že bojuje za nás. Až se opět dostaneme do situace, ve které budeme potřebovat právní radu, tak pro nás není jiná volba než Dostupný advokát. Děkujeme.

Recenze služby

Cyd onie

před 3 roky

Při koupi bytu jsme chtěli mít jistotu, že po právní stránce vše proběhne hladce, proto jsme využili služeb této firmy. Rozhodně je mohu doporučit, rychlé zpracování požadavku, vstřícné jednání a cena rozumná.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024