Nepodceňujte kupní smlouvu na auto

Chcete koupit auto nebo motorku? Bojíte se, že má protistrana postranní úmysly a nějakým způsobem vás „natáhne“? V naší praxi jsme se bohužel setkali s mnoha případy nezdařených převodů, zbytečných nervů a očí pro pláč. Jak si toto vše ušetřit?

4 minuty čtení

Kapitoly článku

Pozor na registraci

Kdysi nám na sociální sítě napsal moudrý člověk, že nejdražší tisícikoruna je ta, kterou ušetřil na právním zastoupení.

Přesně to samé si mohl myslet pan Martin, který podcenil převod svého auta, až mu z toho nakonec málem zbělely vlasy. Do roku 2022 probíhal prodej a následný převod vozidla tak, že prodávající odhlásil auto na „svém“ úřadě, technický průkaz pak poslal novému majiteli a ten auto přihlásil v místě svého bydliště. Nový majitel měl mezitím prostor vyřídit si evidenční kontrolu a povinné ručení. Pan Martin byl na tuto proceduru zvyklý, a tak necítil potřebu se pořádně na prodej auta připravit.

Nyní však převod musí proběhnout v jednom okamžiku na úřadě trvalého bydliště prodávajícího, protože tam je uložena dokumentace k vozu. Musí u něj být prodávající i kupující.

Pan Martin se spolehl na to, že převod dokončí „později“, auto převzal a čekal, že se mu prodávající ozve.

Ten si však najednou postavil hlavu. O převod ztratil zájem, a autu tak hrozilo vyřazení z evidence. Zasáhli jsme a pomohli panu Martinovi převod po dlouhých tahanicích dokončit. Kdyby si však i tuto povinnost součinnosti zanesl do původní smlouvy, mohl ušetřit nemalou částku a zejména se vyvarovat stresu.

Především kupujícím tedy doporučujeme, aby si nechali při převodu vystavit i plnou moc (musí být s úředně ověřeným podpisem). V registru totiž nemůže být vedeno auto, které původní vlastník sice odhlásil, ale nový ještě nenahlásil. Plnou moc vám rádi připravíme i s instrukcí, jak ve vašem konkrétním případě postupovat.

Tip: Plná moc je velmi užitečný nástroj, který se vám může hodit třeba při prodeji vozidla, vyzvedávání pošty, jednání s úřady či přepisování energií. Váháte, zda lze použít jeden vzor pro všechny uvedené případy a co konkrétně musí plná moc obsahovat? V našem článku jsme připravili přehledný návod, který vše zodpoví.

Kupní smlouva na věci movité

Sepíšeme za vás kupní smlouvu na věci movité, případně zkontrolujeme tu existující. Všechno vyřídíme rychle a bezchybně, za předem stanovenou cenu. Zvládneme to do 3 dnů a v rámci celé ČR. Vy se o nic nestaráte a zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Jak na reklamace vad

Také paní Janka si přidělala zbytečné vrásky nedokonalou smluvní dokumentací při prodeji auta. Autobazar jí prodal vadné auto. Znáte autobazar Monte Karlo? Šlo o něco podobného.

Když si stěžovala, tak se jí vysmáli. Už se chtěla svých peněz vzdát, ale nakonec se obrátila na nás.

Nově nemusí být záruka (a to ani na použité zboží) upravena písemně ve smlouvě, neboť i uvedení záruční doby v příručce či v reklamě prostě platí. Například postačí leták z autobazaru či reklama v rádiu zmiňující nadstandardní, např. sedmiletou záruku. Doporučujeme si však takovou reklamu uschovat (např. printscreen z obrazovky počítače), aby v případném řízení nedošlo na nedostatek důkazních prostředků. Paní Janka naštěstí leták měla.

Nový občanský zákoník také zvětšuje rozmanitost možných nároků. U skrytých vad platí, že mohou být oznámeny nejpozději do dvou let od odevzdání vozu kupujícímu. Podle charakteru vady má pak kupující nárok na výměnu vadné věci, opravu, slevu anebo na odstoupení od smlouvy a navrácení peněz.

Zákon však preferuje výměnu či opravu, což je asi nejzásadnější změna filozofie. Poškozený by neměl být trestán dvakrát. Jednou je potrestán poškozením auta (upadlý výfuk) a podruhé ztrátou času a dalších výdajů při zařizování opravy. Nový občanský zákoník proto přiznává nárok na opravu jako celek a případně finanční kompenzaci, která alespoň dovolí zakoupit si pohodlně dostupnou alternativu.

Nakonec autobazar se skřípěním zubů na náhradu přistoupil.

Co když mi někdo prodal kradené auto?

Dalším možným scénářem je, že vám auto prodá zloděj nebo jeho prostředník. Musíte auto vrátit jeho původnímu majiteli? To je otázka, která nemá spravedlivé řešení. Abyste auto nemuseli vracet, musíte být při uzavírání kupní smlouvy tzv. v dobré víře. Jinými slovy, protistrana působí solidně, má všechny doklady v pořádku a není důvod si myslet, že auto ve skutečnosti pokoutně získala nějakou nekalou cestou (například právě krádeží).

U koupě použité věci (typicky tedy ojetého vozu) to však nestačí. Zákon dává původnímu vlastníkovi možnost domoci se navrácení věci, prokáže-li, že pozbyl věc nedobrovolně (tj. svémocným odnětím, krádeží nebo ztrátou). To platí, i když byl nabyvatel v dobré víře. Je zde však omezení tří let, později svůj nárok již původní vlastník úspěšně vznést nemůže.

Po třech letech od koupě může mít tedy kupující klid. Lze však preventivně doporučit vždy pečlivě trvat na předložení všech dokladů včetně čísla karoserie VIN, podle kterého lze alespoň srovnat daný vůz s databází nahlášených krádeží. Nejlepší prevence problémů je však vždy kvalitní kupní smlouva k prodeji auta zpracovaná advokátem. Je tak potřeba varovat před vzory zadarmo, které často problémy vytvářejí, spíše než řeší.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Kupní smlouva na věci movité

Sepíšeme za vás kupní smlouvu na věci movité, případně zkontrolujeme tu existující. Všechno vyřídíme rychle a bezchybně, za předem stanovenou cenu. Zvládneme to do 3 dnů a v rámci celé ČR. Vy se o nic nestaráte a zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Václavík

před 7 měsíců

Všem vřele doporučuji. Profesionalita, ochota.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 4 měsíce

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Michal D.

před 4 měsíce

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024