Pozor na nové stanovy družstva

Nový zákon o obchodních korporacích (ZOK) je účinný již bezmála dva roky. Dle tohoto zákona musela všechna bytová družstva nejpozději do 30. 6. 2014 přizpůsobit své stanovy požadavkům ZOK.

2 minuty čtení

Bytovým družstvům, která toto neučinila, hrozí v extrémním případě likvidace. Ačkoli legislativní změny přinesly bytovým družstvům volnější režim a mnohé příležitosti, v některých družstvech vyvolaly velké spory a právní nejistotu jejich členů. Ukážeme si to na příběhu jednoho pražského družstva.

Pod záminkou požadavků ukládaných novým ZOK nedávno prosadila v jednom z bytových družstev v Praze 8 – Bohnicích většina členů „silovou metodou“ změnu stanov.

Stanovy tohoto družstva de facto protizákonně zabraňují převodu družstevního bytu na jiné osoby, než jsou stávající členové družstva, zakazují chovat v bytě zvíře a obsahují i další neplatná ujednání. K přijetí stanov navíc došlo v rozporu se zákonem pouze většinovým, nikoliv jednomyslným rozhodnutím. Proto také mnoho členů podává na toto bytové družstvo žalobu.

„Je až neuvěřitelné, kam jsme se dostali. Ty nové stanovy nás sankcionují i za to, když se na výzvu představenstva nedostavíme na kobereček kdykoli, když nás předvolají,“ stěžuje si jeden ze členů družstva, který v domě bydlí již mnoho let. „Připomíná mi to autoritativní praktiky, které patří do doby dávno minulé, dodává další ze žalujících členů.“

Nová zákonná úprava sice po družstvech vyžaduje, aby své stanovy přizpůsobily některým změnám, které vyplývají ze ZOK, dává jim však větší volnost v úpravě jejich vnitřních poměrů podle jejich představ.

Stanovy SVJ nebo bytového družstva

Zkontrolujeme vaše stanovy SVJ nebo bytového družstva nebo vám je sepíšeme na klíč. Vždy dohlédneme na to, aby odpovídaly aktuální legislativě. Námi zpracované stanovy  jsou vždy připraveny na míru potřebám obyvatelů domu. Můžeme vám založit i SVJ nebo bytové družstvo na klíč. Vše zařídíme rychle, bezchybně a za předem dané ceny. Platit můžete až po poskytnutí služby.

Některé změny stanov však musí být schváleny jednomyslným souhlasem všech členů družstva, nelze je tedy prosadit silově proti vůli členů družstva, kteří s takovou změnou nesouhlasí. Mezi takové změny patří například úprava podmínek, za kterých vznikne členovi bytového družstva právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu.

Obecně jsou nové stanovy příležitost. Je však na družstevnících, jak s ní naloží.

V této souvislosti je ještě nutné připomenout, že členové volených orgánů bytových družstev (typicky představenstvo) by neměli zapomenout na to, že musí jednat s péčí řádného hospodáře (tedy s nezbytnou loajalitou a schopností). V případě porušení této povinnosti zákon stanoví sankce, jako je např. povinnost člena orgánu vydat družstvu prospěch, jež z takového jednání získal. Při porušení hrozí v extrémním případě takové osobě dokonce trestní stíhání.

V některých případech soud může dokonce stanovit i to, že člen orgánu osobně ručí za závazky družstva. To se může například při nepovedené rekonstrukci či prohranému sporu s menšinovými družstevníky velmi prodražit. Soud také může konkrétnímu člověku zakázat fungovat jako statutární orgán bytového družstva, a to až na dobu tří let. Toho by si měli být vědomi zejména lidé, kteří své družstevní funkce vykonávají jen „na půl plynu“.

Je tedy vhodné, aby se zástupci družstev včas poradili s odborníkem.

Stáhněte si zdarma čtivý ebook pro předsedy SVJ a BD a jejich členy a vyhněte se právním rizikům, které správu Vašeho domu provázejí.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Stanovy SVJ nebo bytového družstva

Zkontrolujeme vaše stanovy SVJ nebo bytového družstva nebo vám je sepíšeme na klíč. Vždy dohlédneme na to, aby odpovídaly aktuální legislativě. Námi zpracované stanovy  jsou vždy připraveny na míru potřebám obyvatelů domu. Můžeme vám založit i SVJ nebo bytové družstvo na klíč. Vše zařídíme rychle, bezchybně a za předem dané ceny. Platit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 8 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 5 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024