Osobní odpovědnost předsedy SVJ či jiného statutárního orgánu

Povinnosti člena výboru společenství vlastníků či například předsedy bytového družstva je role, která by se neměla podceňovat.

Pohled na obytný dům
2 minuty čtení

Pokud tuto roli přijmete, musí se z vás stát řádný hospodář. Budete se starat o společný majetek jako by byl váš vlastní. Pokud na to nemáte sílu nebo čas, funkci nepřijímejte. Riskujete osobní odpovědnost, tedy i svůj majetek a v extrémním případě i trestní stíhání.

V jednom malém společenství v Praze ve Vysočanech jsme se například setkali s tím, že výbor oficiálně rozhodl, že v domě nebudou žádné hasící přístroje, nebudou dodržovány požární normy a dveře na schodišti, umožňující jediný přístup k půlce bytů, budou permanentně zamčené bez možnosti jiného nouzového východu. Varovali jsme je, že v případě požáru (ať už z jakéhokoliv důvodu), můžou být členové výboru odpovědní nejen za škodu, ale teoreticky i za nedbalostní trestný čin. Přesto si nedali říct, báli se zlodějů a do jakéhokoliv byť jednoduchého opatření se jim nechtělo investovat. Požár zatím nevypuknul, ale pak již bude pozdě.

Rovněž dalším příkladem může být paní Mileny, která přijala funkci předsedkyně SVJ, nicméně neměla na to čas a brala to jen jako povinnost svolat jednou za rok schůzi. Komplikace nastaly, když ji napadl soused, za předraženou investici na opravu výtahu, na které se ani příliš nepodílela. Dokonce na ni podal žalobu a domáhal se škody, kterou měla způsobit.

Dostupný právník pro SVJ a BD

Poskytneme vám právníka pro SVJ nebo BD na 6 nebo 12 měsíců. Bude vám kdykoli k dispozici, zastoupí vás u soudu nebo při jednání s úřady a pomůže vám s řešením jakékoli právní otázky. To vše za předem známou cenu a možností zaplatit až po skončení služby.

Tím, že člověk přijme funkci, stává se osobně odpovědným za škodu způsobenou v souvislosti s výkonem takové funkce. To je základní informace pro každého funkcionáře SVJ. Této odpovědnosti se nemůže zbavit žádnou smlouvou ani najmutím profesionální správcovské společnosti.

Typickým příkladem majetkového rizika pro statutární orgány SVJ je otálení ve vymáhání pohledávek. Pokud se totiž pohledávka jeho vinou například promlčí, může se to obrátit proti kapse daného člena výboru či představenstva.

V tomto případě se nelze vymluvit na neznalost, nedostatečné vzdělání nebo nedostatek času. Je potřeba zvážit, zda-li na výkon funkce budete mít dost času a nutné koncentrace. Doporučujeme také archivovat veškerou komunikaci a vše podstatné si nechat potvrdit do e-mailu, ať je to možné v budoucnu prokázat.

Všechny podstatné kroky a rozhodnutí je pak doporučeníhodné konzultovat s advokátem či jiným konkrétním odborníkem a nechat si potvrdit členskou schůzí či shromážděním. Ušetří se tak mnoho zbytečných stresů, výdajů, papírování či jiných problémů.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Dostupný právník pro SVJ a BD

Poskytneme vám právníka pro SVJ nebo BD na 6 nebo 12 měsíců. Bude vám kdykoli k dispozici, zastoupí vás u soudu nebo při jednání s úřady a pomůže vám s řešením jakékoli právní otázky. To vše za předem známou cenu a možností zaplatit až po skončení služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 2 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jitka Salačová, Praha 6 – Řepy

před 3 roky

Naše Společenství vlastníků zhruba na začátku roku 2016 muselo nepředvídaně řešit mimořádné záležitosti, u nichž posléze vznikla potřeba právní porady. Výbor poptal tým „Dostupný advokát“ – právní služby online, v čele s JUDr. Ondřejem Preussem, který byl nakonec vybrán pro stálou spolupráci s naším Společenstvím vlastníků. V jeho prospěch hovoří garance dostupnosti v podstatě v (zobrazit více) kteroukoli dobu bez navýšení odměny za kontakt mimo pracovní dobu, dostupnost na telefonu či mailu i na Skypu a velmi seriózní vystupování. Jednoznačně můžeme potvrdit kvalitu služeb, serióznost i dostupnost online.

Recenze služby

Petr Čapek

před 2 roky

Opakovaně jsem potřeboval konzultovat záležitost související s povinnostmi statutárního orgánu SV. Oceňuji rychlé, konkrétní a vstřícné jednání i přijatelnou cenu.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024