Můžete na pohovoru zalhat?

Na pohovoru padne jistě spoustu otázek. Je ovšem určitá hranice otázek za kterou zaměstnavatel již nesmí jít a vy na ně nemusíte popravdě odpovídat.

Mladý muž na pracovním pohovoru
2 minuty čtení

Zákoník práce jednoznačně uvádí, že zaměstnavatel může od zaměstnance na pohovoru požadovat jen informace, které bezprostředně souvisejí s uzavřením pracovní smlouvy. Například o tom, jakou školu vystudoval, jakou má praxi nebo jaké jsou jeho osobnostní kvality a slabosti. Informace ze soukromí může zaměstnavatel zjišťovat jen tehdy, je-li k tomu dán nějaký právní důvod.

Byl jste trestaný?

Otázka na trestní bezúhonnost tak připadá v úvahu tam, kde zákon stanoví, že danou práci může vykonávat jen člověk s „čistým“ trestním rejstříkem.

Kolik vám je let?

Otázka na věk nepřekvapí například u mladého uchazeče o brigádu nočního recepčního. Zákon totiž mladistvým do 18 let práci v noci až na výjimky nepovoluje. U zralejší dámy, ucházející se o práci asistentky, je stejná otázka nezdvořilá a může zavdat i domněnku diskriminace.

Jste těhotná?

I u těhotných žen by se daly najít práce, které podle předpisů dělat nesmějí, a proto je možné, aby se zaměstnavatel na těhotenství zeptal. Není-li žádný podobný důvod dán, otázka ale padnout nesmí.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Máte potíže se zdravím?

Do okruhu nepovolených otázek spadají i otázky týkající se zdravotního stavu. K posouzení zdravotní způsobilosti zaměstnance má totiž sloužit výlučně prohlídka u závodního lékaře. Zaměstnavatel není schopen údaje o zdravotním stavu uchazeče odborně vyhodnotit, a není tedy žádný důvod, proč by je měl shromažďovat.

Kolik máte dětí? Jste věřící?

Samozřejmostí je pak nepřípustnost otázek týkajících se rodiny, majetkových poměrů a dalších soukromých záležitostí jako náboženství, politických názorů, postoje k odborářské činnosti, sexuální orientaci a podobně.

Jak v takové situaci reagovat?

Nedospějete-li k závěru, že pro zaměstnavatele, který má tu drzost podobnou otázku položit, pracovat nechcete, nezapomínejte kromě práva ani na taktiku. Když poukážete na to, že daná otázka je protiprávní, zaměstnavatele tím můžete popudit nebo v něm vyvolat pocit, že se bráníte proto, že víte, že upřímnou odpovědí byste si mohli cestu do nového zaměstnání zmařit.

Pokud tedy na danou otázku nechcete upřímně odpovědět, zkuste spíše najít vyhýbavou odpověď nebo se pokusit odvést řeč jinam. Pokud vám nezbude nic jiného, můžete zaměstnavateli i zalhat. Za předpokladu, že se doopravdy jedná o informaci, kterou zaměstnavatel nemá právo vyžadovat, vám totiž v případě nepravdivé odpovědi žádný postih nehrozí.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Hrdlička, Nové Strašecí

před 3 roky

Jít osobně za advokátem mně přišlo dost nepříjemné. S Dostupným advokátem jsem ale všechno vyřídil bez toho, abych se s kýmkoli vůbec musel setkat. Koupil jsem u něj konzultaci, protože mě zaměstnavatel vyslal na dlouhodobou pracovní cestu do dost exotické země, aniž by mi cokoli vysvětlil a já jsem ani nevěděl, na co mám nárok. (zobrazit více) Advokát přes skype příjemný, služba rychlá, můžu jen doporučit.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024