Co zvolit pro podnikání: živnost nebo s.r.o.?

Chcete začít podnikat, ale nevíte, zda zvolit formu živnosti či společnosti s ručením omezeným? Obě varianty mají své výhody i nevýhody. Přinášíme přehledné argumenty i protiargumenty, podle kterých se můžete rozhodnout, co je pro vás vhodnější.

živnostník truhlář pracuje v dílně.

Kapitoly článku

Vyjděte ze svého business plánu

Možná chcete začít skromně, pracovat sami bez pomocníků a využívat alespoň zpočátku pouze vlastní prostředky. I tak byste ale měli mít nějakou vizi do budoucna, kam chcete své podnikání za ideálních podmínek směřovat. Nepochybně máte utvořený plán podnikání. Z něj by měla vyplývat vaše vize a mimo jiné také například povědomí o těchto tématech:

  • externí zdroje financování (plánujete brát si půjčky či hledat partnery?),
  • zaměstnanci a spolupracovníci (je pro váš obchodní model nezbytné mít zaměstnaných několik (desítek) osob? Budete spolupracovat typicky s OSVČ? Je třeba řešit zastupitelnost?),
  • budoucí nárůst podnikání – (je pro vás myslitelné, že byste část vašeho byznysu převedli na někoho jiného a tím získali novou posilu či finance?),

To vše by vám mohlo napovědět, kterým směrem se vydat. Pojďme se na jednotlivá témata podívat trochu blíže.

Založení společnosti s.r.o.

Bezpečně vás provedeme celým procesem založení s.r.o. a poskytneme veškerý související servis. Vše vyřídíme rychle a profesionálně, abyste se co nejdříve mohli těšit z vlastní firmy. Za předem danou cenu a v rámci celé ČR. Zaplatit přitom můžete až po poskytnutí služby.

Zvažte své finanční možnosti a složitost nastartování podnikání

Důležitou otázku, kterou byste si jako začínající podnikatelé měli položit, je jak rychle a s jakými náklady chcete a můžete do podnikání vstoupit. Obojí se totiž u živnosti a s.r.o liší.
Živnost si zřídíte doslova za několik dní. Stačí zvolit obory, v nichž budete podnikat, vyplnit pro živnostenský úřad Jednotný registrační formulář, a po uhrazení správního poplatku ve výši 1000 korun můžete hned začít podnikat. Tento proces platí v případě, že neuvažujete o založení živnosti koncesované, pro kterou jsou pravidla přísnější.

Tip: Pěti krokům pro snadné založení živnosti jsme se věnovali v našem samostatném článku

Na rozdíl od toho vám založení společnosti s ručením omezením zabere zpravidla pár týdnů. Kromě získání živnostenského oprávnění je potřeba sepsat zakladatelskou listinu nebo společenskou smlouvu ve formě notářského zápisu, zaregistrovat společnost u příslušných úřadů a v obchodním rejstříku a zřídit jí bankovní účet. Oproti OSVČ potřebuje s.r.o. při založení základní kapitál, i když v současné době se může jednat pouze o jednu korunu.

Tip: Pro zřízení s.r.o. není získání živnostenského oprávnění nezbytnou zákonnou podmínku. Pro většinu činností je ovšem stejně budete v praxi potřebovat.

Obdobné jako s administrativou je to i se vstupními náklady. Jedná-li se pro vás o jednu z priorit a nechcete vstupní náklady navyšovat více, než je nezbytně nutné, rovněž je pro vás lepší volbou podnikat jako OSVČ.

Je na místě zdůraznit, že zvolení jedné z forem neznamená do budoucna, že nemůžete přejít k formě druhé. Pokud byste ovšem formu podnikání v budoucnu měnili, je nepoměrně snazší začít podnikáním jako živnostník, neboť zřízení živnosti je výrazně jednodušší, rychlejší a méně náročné. Naopak případné zrušení a likvidace společnosti s ručením omezeným představuje relativně složitý a nákladný proces.

Jakou odpovědnost jste ochotni převzít?

Důležitým aspektem vašeho rozhodování je, do jaké míry jste ochotni osobně ručit za případné dluhy spojené s podnikatelskou činností. Pokud založíte s.r.o., za závazky společnosti budete ze zákona ručit pouze do omezené míry a nikoli vším, co máte. Podle zákona totiž ručí společníci za dluhy společnosti s ručením omezeným společně a nerozdílně až do výše, v jaké nesplnili svou vkladovou povinnost dle stavu zapsaného v obchodním rejstříku v době, kdy byli věřitelem vyzváni k plnění. Jsou-li tedy vklady všech společníků zaplaceny, pak za dluhy společnosti neručí a jejich osobní majetek je ochráněn (naopak nesplacení vkladu jen jednoho ze společníků znamená rázem ručení všech). Vzhledem k tomu, že s.r.o. dnes můžete založit i s počáteční investicí několika málo tisíc, v podstatě tím můžete výrazně snížit majetkové riziko, které vám z podnikání plyne.
Pokud podnikáte jako OSVČ, budete dlužit za dluhy spojené s podnikáním zcela neomezeně, celým svým majetkem.

Tip: S podnikáním se pojí také povinné založení datové schránky. Přečtete si náš článek na téma tipy pro využívání datové schránky.

Přístup ke kapitálu a dispozice s podílem

Založení právnické osoby vidí některé banky, ale také investoři a obchodní partneří jako stabilnější formu podnikání, a proto budete mít lepší přístup k externímu financování, které pro rozjezd nebo rozvoj vašeho podnikání můžete potřebovat.

V případě společnosti s ručením omezeným můžete na třetí osobu poměrně jednoduše převést část vaší firmy a tím pro svůj byznys získat novou posilu nebo finance. Pokud v průběhu existence společnosti s ručením omezeným budujete její dobré jméno, máte šanci na její budoucí výhodný prodej. Nic takového vás jako živnostníka nečeká.

Tip: Stal se z vás živnostník a přemýšlíte, jaké informace o vás budou veřejně dostupné v rámci živnostenského rejstříku? Je třeba o zápis do něj žádat a jak lze některé nesprávné či neaktuální údaje změnit? Na to vše jsme se zaměřili v našem článku na téma co je a k čemu slouží živnostenský rejstřík.

Řízení podnikání a zastupitelnost

I v této oblasti bezkonkurenčně vede společnost s ručením omezeným. Tedy, pokud váš byznys nespočívá zrovna na vašich osobních službách a kvalitách (jako je například překladatel knih, grafik či účetní). V takovém případě je lepší, když se jako jednotlivec i prezentujete. Můžete si tak budovat si své dobré jméno, osobní značku a osobní přístup k zákazníkovi.

Zřízení společnosti s ručením omezením vám naopak umožní sdílet vedení a jednání jménem společnosti s více lidmi. A to je výhoda, kterou živnostníci nemají. Oddělená právní osobnost společnosti umožňuje také vytvořit samostatnou značku oddělenou od vaší osoby, což může být z marketingového hlediska mnohem přínosnější a zajímavější. A chcete-li mít v obchodních kruzích pověst podnikatele, pak je to právě s.r.o., která vám to umožní.

Tip: Zvažujete, jestli zvolit živnost nebo podnikání? Zkuste obojí! Jaké jsou výhody takové kombinace, a co vám může stát při podnikání v cestě, vám prozradíme v našem článku.

Pojištění

OSVČ ze zákona hradí zdravotní a sociální pojištění a nemohou si je započítat mezi daňově uznatelné náklady.

Pokud si založíte společnost s ručením omezením, sami se zaměstnáte a budete si vyplácet pouze minimální mzdu, můžete platit v minimálním režimu pouze zdravotní pojištění a být osvobozeni od platby sociálního pojištění. Pro ně totiž neexistuje základ, z něhož by ho šlo vyměřit. Zda se jedná o tak velkou výhodu či ne ovšem nejspíš znovu přehodnotíte v důchodu, na jehož výši se tento krok zásadně podepíše.

Placení daní

Na první pohled by se situace mohla jevit výhodnější pro OSVČ, neboť ten podléhá pouze zdanění v podobě daně z příjmu ve výši 15 %. Navíc může využít výdajové paušály a nemusí monitorovat a vykazovat skutečné výdaje. V případě vyšších výdělků ovšem může podléhat solidární dani a pak už se situace tak jednoznačně nejeví.

Naopak s.r.o. umožňuje lepší daňovou optimalizaci, což může vyrovnat handicap v podobě výše daně z příjmu právnických osob, která činí 19 % (a pokud si se společníky rozdělíte podíly ze zisku, tak z něj zaplatíte 15 % srážkovou daň).

Je zjevné, že jednoznačný vítěz tohoto klání neexistuje. Každý začínající podnikatel by měl tedy zvážit současnou i výhledovou podobu svého podnikání, očekávané zisky i způsob fungování svého byznysu a vytvořit si model, který mu bude šitý na míru. V takto zásadních krocích se vyplatí nebýt na rozhodování sám. S právními aspekty jednotlivých kroků se vyplatí poradit se se zkušeným advokátem.

Tip: Bohužel ne každé podnikání je úspěšné nebo perspektivní. Pokud vám to vaše nepřináší radost, peníze či cokoliv jiného, co jste původně očekávali, možná zvažujete, že je ukončíte. Jak na zrušení živnosti po právní, časové a finanční stránce jsme rozebrali v našem článku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Založení společnosti s.r.o.

Bezpečně vás provedeme celým procesem založení s.r.o. a poskytneme veškerý související servis. Vše vyřídíme rychle a profesionálně, abyste se co nejdříve mohli těšit z vlastní firmy. Za předem danou cenu a v rámci celé ČR. Zaplatit přitom můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 2 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Daniel Nový

před 2 roky

Již podruhé jsem se obrátil na Dostupného advokáta a podruhé jsem byl s touto službou spokojený. Tentokrát se mi věnovala paní advokátka a pocitově je to hvězdiček šest. Při hodnocení jsou pro mě vždy tři důležité body – kvalita služby nebo produktu, prostředí a rychlost. Provozuji restauraci a tři Michelinské hvězdy znamenají hvězdičku za obsluhu, (zobrazit více) za prostředí a za kuchyni. A můj osobní názor je ten, že odchází pouze ten nespokojený zákazník, který nespokojeným chce být anebo spokojený být neumí. Tvoříme si svůj život a je jen na nás, zda jsme schopni a ochotni si svoji spokojenost vykomunikovat předtím, než napíšeme čtyř nebo méně hvězdičkové hodnocení. Kvalitu služby poznáte také tehdy, když se stane chyba, podle schopnosti jak se kdo s chybou vyrovná a jak se k ní postaví. Chyba je jen svobodná volba v minulosti, kterou v přítomnosti hodnotíme jako chybu na základě nových informací. V minulosti ta chyba neexistuje. Vždy děláme to nejlepší, co můžeme, podle svých možností a informací. Ještě jednou děkuji a rád se na vás opět obrátím.

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024