Pozor na krádež internetových účtů

Každý z nás má v dnešní době bezpočet internetových účtů. Ať jsou to e-maily, účty v rámci sociálních sítí herní účty.  S jejich rostoucím počtem roste i počet zneužití cizí identity na internetu nebo k jinému zneužití přístupových údajů. Dá se v takovém případě vůbec něco dělat?

Dva zámky položené na notebooku
3 minuty čtení

Kapitoly článku

Na kancelář Dostupného advokáta se obrátil pan Petr, kterému někdo ukradl e-mailovou schránku. Dotyčný si zjistil přihlašovací jméno a heslo, dostal se do účtu pana Petra a pak heslo změnil. Náš klient se tak do schránky nemohl dostat. Navázané na ni přitom měl další účty, především v on-line počítačových hrách. O ty ve výsledku taky přišel.

Vyzrazení přihlašovacích údajů je potřeba předcházet. Heslo by mělo být unikátní a mělo by obsahovat různé druhy znaků. Čím bude složitější, tím obtížnější bude ho prolomit. Zároveň bychom neměli stejné heslo používat ke všem účtům.

Pokud již došlo k prolomení hesla, doporučujeme tuto situaci co nejrychleji řešit, než nezvaný návštěvník natropí další škody. Nikdo by jistě nechtěl, aby jeho jménem byla ve virtuální světě páchána trestná činnost, nebo aby byl dokonce vyluxován bankovní účet.

Někdy pomůže až policie

V případě jakékoli pochybnosti o bezpečnosti vašich údajů se ihned obraťte na provozovatele daného webu či služby s žádostí o blokaci účtu.

V této situaci bude velmi obtížné zjistit, kdo vaše údaje zneužil, bez pomoci se toho nejspíše nedopátráte. Bude tedy nutné obrátit se na policii s trestním oznámením na neznámého pachatele. Policie by měla být schopna pachatele podle jeho digitální stopy vypátrat.

To byl také případ našeho klienta, který o svoji schránku přišel. Vzhledem k tomu, že název schránky byl fiktivní, nikoli reálné jméno klienta, nebylo možné prokázat její vlastnictví a dosáhnout jejího navrácení zpět.

Různé e-mailové platformy nabízejí různá řešení. Seznam.cz doporučuje jediné řešení, tedy postupovat přes Zapomenuté heslo.  Jiné řešení, jak přístup obnovit, bohužel neexistuje.
Obnovit heslo lze pomocí 4 hlavních způsobů – ověřené telefonní čísloověřená e-mailová adresa, bankovní identita a kontrolní otázka.

Gmail doporučuje v podobných případech využít stránku pro obnovení hesla, a to v případě, kdy  někdo změnil údaje ve vašem účtu, např. heslo nebo telefonní číslo pro obnovení, někdo váš účet smazal případně se nelze přihlásit z jiného důvodu.

Hotmail v takové situaci nabízí formulář, po jehož vyplnění můžete kontaktovat podporu, která se vám s vyřešením problému pokusí pomoci.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Škodu nahradí jen dopadený podvodník

Zneužitím cizí identity na internetu se pachatel může dopustit nejednoho trestného činu. Může se jednat například o porušení tajemství dopravovaných zpráv. To se týká e-mailů, ale také zpráv posílaných třeba prostřednictvím služeb jako Messenger, WhatsApp nebo Viber. Zároveň může jít o trestné činy opatření a přechovávání přístupového zařízení a hesla k počítačovému systému a jiných takových dat, neoprávněný přístup k počítačovému systému či o podvod. Vždy by záleželo na konkrétním jednání pachatele.

Cílem “internetových zlodějů” je často jejich majetkový prospěch. Velmi známé jsou případy, kdy vás domnělý přítel požádá o poslání malé sumy na účet nebo o dobití kreditu na mobilním telefonu. Nejvíce škody pak napáchají podvodníci, kteří získají přístupové údaje k bankovním účtům a neoprávněně vybírají nebo převádějí peníze.

Cílem ale může být i poškození konkrétní osoby nebo firmy, za které se bude zloděj identity vydávat. I v tomto případě je nutné co nejdříve jednat. Asi by bylo poměrně složité vysvětlovat, že skutečně nejste tou osobou, která veřejně na facebookové skupině pomluvila polovinu vašeho města.

Pokud vám internetový podvodník způsobí škodu nebo újmu, máte nárok na její náhradu. Té se ale budete moci domáhat pouze v případě, že budete znát identitu pachatele. Náhradu bude možné žádat i za nemajetkovou újmu, například když pachatel zveřejní vaše intimní fotografie, které jste v e-mailové schránce měli uložené.

Tip: Loni v České republice výrazně přibude počet datových schránek. Povinně ji totiž mají nejen všechny právnické osoby, ale také všechny osoby samostatně výdělečně činné a také někteří nepodnikatelé. Jak zřizování schránek vypadá a jak jsou zabezpečeny proti neoprávněnému přístupu cizích osob?

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 2.7
hodnoceno: 3 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Václavík

před 7 měsíců

Všem vřele doporučuji. Profesionalita, ochota.

Recenze služby

Из KZ в CZ ЧЕХИЯ.МИГРАЦИЯ.

před 8 měsíců

Díky za pomoc v řešení problému. Skupina profesionálních advokátů.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024