Práce v noci – co musí zaměstnavatel zajistit?

Máte zaměstnance, kteří pracují v noci? A víte, koho zákoník práce vůbec považuje za „zaměstnance pracujícího v noci“? Práce v noci má svá specifika a stejně tak i podmínky, které musíte splnit pro vašeho zaměstnance, který tuto práci vykonává. Sem nepatří jen příplatky, ale také speciální pravidla pro délku směny, zdravotní prohlídky či vybavení pracoviště.

Unavená lékařka pije kávu a mne si oči
5 minut čtení

Kapitoly článku

Od kdy do kdy se jedná o „práci v noci“?

Je zřejmé, že práce v noci je pro lidský organismus náročná a může nepříznivě ovlivňovat naše zdraví. O to více, pokud pracovník koná práci v nočních hodinách pravidelně. Proto zákoník práce stanoví různá pravidla, aby zaměstnancovo zdraví ochránil. Jak přesně jsou ale noční hodiny vymezeny? Zákoník práce stanoví, že noční prací je práce konaná v noční době, a to je doba mezi 22. a 6. hodinou.

Kdo je „zaměstnanec pracující v noci“?

Ne každý, kdo pracuje mezi 22. a 6. hodinou je však automaticky chráněn, jako tzv. „zaměstnanec pracující v noci“. Tyto dva pojmy totiž zákoník práce rozlišuje. Každý pracovník, který odpracuje nějakou část své směny mezi 22. a 6. hodinou má nárok na příplatek za práci v noci a vy jako zaměstnavatel musíte u každého zaměstnance přesně evidovat, kolik „noční práce“ pracovník odvedl. Ale pouze pracovník, který vykonává noční práci pravidelně a v určitém rozsahu, má nárok na zvýšenou ochranu zdraví při práci jako tzv. „zaměstnanec pracující v noci“.

Zjednodušeně lze říci, že „zaměstnancem pracujícím v noci“ je pracovník, který odpracuje během noční doby (tedy mezi 22. a 6. hodinou) nejméně 3 hodiny ze své pracovní doby v rámci 24 hodin po sobě jdoucích v průměru alespoň jednou týdně. Pokud tedy zaměstnáváte například pekaře, který svou směnu začíná vždy v 5:30 (od pondělí do pátku), pak tento pracovník denně pracuje v noci (v době od 5:30 do 6:00), ale nejedná se o „zaměstnance pracujícího v noci“, protože v souhrnu za celý týden v noci odpracuje pouze 2,5 hodiny.

Do jaké kategorie noční práce spadá?

Práce se dělí do čtyřech kategorií dle rizikovosti. Práce v noci přitom bývá řazena do druhé nebo třetí kategorie. Do druhé kategorie spadá v případě, že se jedná o práci na třísměnný provoz, ve kterém se noční střídá s denní a odpolední prací. U této kategorie práce se očekává nepříznivý vliv na zdraví pouze ve výjimečných případech. Do třetí kategorie pak práce v noci spadá v případě, že zaměstnanec vykonává pouze noční směny. Do této kategorie spadají ty práce, při kterých se opakovaně objevují nemoci z povolání nebo nemoci související s prací.

Příplatek za noční práci

Každý zaměstnanec, který pracuje v noci (a to jak ten, který pracuje v noci jen nárazově, tak i ten, který tak pracuje pravidelně a nad rámec zákonného rozsahu) má nárok na příplatek za noční práci nejméně ve výši 10 % průměrného výdělku. Je však možné, abyste si se svým zaměstnancem sjednali jinou minimální výši a způsob určení příplatku. Pokud tedy bude zaměstnanec souhlasit, je možné si s ním domluvit i nižší výši příplatku za noční práce. V každém případě doporučujeme, abyste měli takovou dohodu písemně, například v pracovní smlouvě.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Pozor na délku směny

Pokud zaměstnáváte pracovníky, kteří splňují kritéria „zaměstnanců pracujících v noci“, máte jako zaměstnavatel i další povinnosti. Vždy musíte hlídat délku směny a pamatovat na to, že délka směny „zaměstnance pracujícího v noci“ nesmí překročit 8 hodin v rámci 24 hodin po sobě jdoucích (z provozních důvodů je možné toto období určitým způsobem prodloužit, což přesně stanoví zákoník práce).

Tip: Více o pravidlech pracovní doby a délky směn se dozvíte v našem článku.

Každé 2 roky na preventivní prohlídku

Součástí ochrany „zaměstnanců pracujících v noci“ jsou i častější lékařské prohlídky u závodního lékaře. Dříve byli „zaměstnanci pracující v noci“ povinně vysíláni na závodní prohlídky každý rok. Od listopadu 2017 se lhůta prodloužila a vy jako zaměstnavatel byste měli své „zaměstnance pracující v noci“ posílat na pravidelnou lékařskou prohlídku každé 2 roky. Pokud bude „zaměstnanec pracující v noci“ uznán lékařem nezpůsobilým pro noční práci, musíte ho jako zaměstnavatel převést na jinou práci. Pokud je nezpůsobilost jen dočasná, máte jako zaměstnavatel ztíženou možnost dát takovému zaměstnanci výpověď.

Tip: Zajímají vás konkrétní pravidla pracovnělékařské prohlídky pro zaměstnance? Přečtěte si náš článek.

Vybavení pracoviště – možnost přivolat záchranku a ohřát si jídlo

Další důležité povinnosti zaměstnavatele vztahující se k noční práci, se týkají pracoviště. Podle zákoníku práce musíte jako zaměstnavatel vybavit pracoviště, na kterém se pracuje v noci, prostředky pro poskytnutí první pomoci, včetně zajištění prostředků umožňujících přivolat rychlou lékařskou pomoc (tedy například zde mít funkční telefon) a také byste měli zaměstnancům poskytnout přiměřené sociální zajištění, zejména možnost občerstvení (tedy například zřídit kuchyňku s mikrovlnkou).

Kdy nemůžeme po zaměstnanci noční práci požadovat?

Závěrem je potřeba ještě upozornit, že v určitých případech noční práci po zaměstnanci požadovat nemůžete. Kupříkladu mladiství zaměstnanci (tedy osoby mladší 18-ti let) v noci pracovat mohou jen s určitými velmi striktně omezenými výjimkami. Pokud jde o těhotné zaměstnankyně či maminky do 9-ti měsíců po porodu, tam zákoník práce nechává volbu na nich. Když vás jako zaměstnavatele požádají o přeřazení na denní práci, jste povinni jim vyhovět.

Tip: Zajímá vás, jak zákon chrání vaše zaměstnance? Přečtěte si náš článek o ochranné lhůtě a ochranné době.

Nenašli jste odpověď na svou otázku? Je váš problém ohledně noční práce komplikovanější? Jsme připraveni zodpovědět vaše otázky, zhodnotit, zda postupujete správně a dodržujete všechny povinnosti spojené s noční prací, případně poradit jak nedostatky napravit.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 4
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Hrdlička, Nové Strašecí

před 3 roky

Jít osobně za advokátem mně přišlo dost nepříjemné. S Dostupným advokátem jsem ale všechno vyřídil bez toho, abych se s kýmkoli vůbec musel setkat. Koupil jsem u něj konzultaci, protože mě zaměstnavatel vyslal na dlouhodobou pracovní cestu do dost exotické země, aniž by mi cokoli vysvětlil a já jsem ani nevěděl, na co mám nárok. (zobrazit více) Advokát přes skype příjemný, služba rychlá, můžu jen doporučit.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024