Pracovnělékařská prohlídka pro zaměstnance

Máte jasno v tom, jak často a v jakých situacích máte poslat své zaměstnance na závodní prohlídky? Víte, ke komu je poslat, jakými dokumenty je vybavit a co hrozí, pokud zaměstnance na prohlídku nepošlete?

Lékař s pacientem v popředí si dělá poznámky na papír
4 minuty čtení

Kapitoly článku

Co jsou to pracovnělékařské služby?

Tímto poměrně krkolomným názvem se v právních předpisech označují zdravotní služby, které souvisí s hodnocením zdravotního stavu zaměstnanců. Dříve jste se mohli setkat s termínem závodní preventivní péče. Pod tuto péči tedy patří zejména závodní prohlídky zaměstnanců, ale třeba i hodnocení vlivu pracovní činnosti a pracovního prostředí na zdraví, poradenství zaměřené na ochranu zdraví při práci a ochranu před pracovními úrazy, nebo třeba školení v poskytování první pomoci.

Podle zákoníku práce je každý zaměstnavatel povinen zajistit svým zaměstnancům bezpečnost a ochranu zdraví při práci a proto je potřeba, aby jim zajistil ony pracovnělékařské služby. Zaměstnavatel zejména nesmí připustit, aby u něj zaměstnanec vykonával zakázané práce a práce, jejichž náročnost by neodpovídala jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti. A tady se ukazuje důležitost pracovnělékařských prohlídek. Zjednodušeně lze říct, že prohlídky slouží k tomu, aby každý zaměstnanec konal takovou práci, na kterou zdravotně stačí.

Jaké jsou druhy pracovnělékařských prohlídek?

Rozlišujeme tyto druhy prohlídek:

  • vstupní prohlídka, prohlídka periodická a prohlídka mimořádná, které se provádějí za účelem posouzení zdravotní způsobilosti ve vztahu k práci
  • výstupní prohlídka a
  • lékařská prohlídka po skončení rizikové práce (tzv. „následná prohlídka“)

Na prohlídku musí být zaměstnanec vždy vyslán zaměstnavatelem s odpovídající žádostí, kde by zejména mělo být uvedeno, o jakou pracovní pozici se jedná, jaké jsou rizikové faktory, jaký druh prohlídky se požaduje a důvod k provedení prohlídky.

Kdy provést vstupní prohlídku?

Na vstupní prohlídku musíte poslat svého potenciálního zaměstnance vždy před vznikem pracovního poměru. Prohlídka by měla být provedena ještě před tím, že než u vás začne zaměstnanec fakticky pracovat, ideálně před podpisem pracovní smlouvy. Právě na této prohlídce se totiž teprve zjišťuje, zda je daný uchazeč k práci zdravotně způsobilý. Vstupní prohlídka je rovněž povinná v případě změny pracovní pozice, pokud se jedná o odlišná rizika, která hrozí. Pokud jde o zaměstnance pracujícího na dohodu (dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce), situace je trochu komplikovanější. Podle zákona je prohlídka povinná jen u rizikových prací. Bude tedy záležet na tom, jak je daná pozice kategorizována (každý zaměstnavatel má povinnost zařadit jednotlivé pozice do jedné ze čtyř kategorií rizikovosti podle zákona o ochraně veřejného zdraví).

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Tip: Přihodil se vám v pracovní době úraz? Na co máte nárok, co je to bolestné a jak se postupuje při jeho stanovení? Liší se postup, pokud jste si úraz částečně zavinili sami porušením svých povinností? A proč vám smí dát zaměstnavatel v souvislosti s pracovním úrazem výpověď? To vše vám zodpovíme v našem dalším článku.

Kdo vstupní prohlídku zaplatí?

Vstupní prohlídku je obvykle povinen zaplatit uchazeč o zaměstnání. V případě, že s ním pak uzavřete pracovněprávní vztah, jste povinni mu náklady proplatit. S uchazečem se však můžete domluvit i tak, že mu náklady proplatíte vždy, tedy i když k jeho zaměstnání nedojde. Uchazeči o zaměstnání k práci v noci, hradí případný zaměstnavatel náklady na vstupní prohlídku vždy. Platbu za prohlídku si zaměstnavatel může zahrnout do nákladů.

Jak často na periodickou prohlídku?

Odpověď na tuto otázku závisí na věku zaměstnance a hlavně na tom, do jaké kategorie rizikovosti je daná práce zařazena. V kategorii první se provádí jednou za šest let nebo jednou za čtyři roky, jde–li o zaměstnance, který dovršil padesát let věku. U zaměstnanců v kategorii druhé se provádí jednou za čtyři roky nebo jednou za dva roky u zaměstnance staršího padesáti let. V druhé a třetí rizikové kategorii se provádí jednou za dva roky a v kategorii čtvrté jednou za 1 rok.

Mimořádná prohlídka

Na mimořádnou prohlídku byste měli zaměstnance poslat, pokud máte pochybnosti, zda je i nadále způsobilý k práci, nebo pokud se zvýšila míra rizika.

Výstupní prohlídka

Tato prohlídka se provádí při ukončení zaměstnání. Právní předpisy přesně stanoví případy, kdy je potřeba zaměstnance na tuto prohlídku vyslat. Jedná se hlavně o situace, kdy zaměstnanec může trpět nemocí z povolání a je vhodné zjistit, zda či jak došlo ke zhoršení jeho zdraví.

Co mi hrozí, když zaměstnance na prohlídku nepošlu?

Pokud zaměstnance neodešlete včas na povinnou lékařskou prohlídku, můžete se dopustit přestupku a hrozí vám pokuta až do výše 2 milionů Kč. V případě absence vstupní prohlídky pak dokonce hrozí i to, že by pracovní smlouva nemusela být platná.

Stále si nejste jisti, jak to s těmi pracovnělékařskými prohlídkami je? Nevíte, kdy, koho a kam vyslat? Obraťte se na nás, rádi vám poradíme.

 

Tip: Druh práce, kterou vykonáváte, míváte vymezen ve své pracovní smlouvě. Z jakých důvodů vás může zaměstnavatel přeřadit na jinou pozici? Jsou situace, kdy tak učinit musí? A co by se stalo, pokud byste s převedením na jinou práci nesouhlasili? Na to jsme se zaměřili v našem samostatném článku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Hrdlička, Nové Strašecí

před 3 roky

Jít osobně za advokátem mně přišlo dost nepříjemné. S Dostupným advokátem jsem ale všechno vyřídil bez toho, abych se s kýmkoli vůbec musel setkat. Koupil jsem u něj konzultaci, protože mě zaměstnavatel vyslal na dlouhodobou pracovní cestu do dost exotické země, aniž by mi cokoli vysvětlil a já jsem ani nevěděl, na co mám nárok. (zobrazit více) Advokát přes skype příjemný, služba rychlá, můžu jen doporučit.

Recenze služby

Martin Bartoš

před 1 rokem

Ověřil jsem si, jak postupovat při ukončení pracovního poměru uzavřeného na dobu určitou.

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

před 2 roky

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024