Právní novinky roku 2016

Dlouhé vánoční svátky již skončily a je tu nový rok. Ten přináší příležitosti i nové výzvy. V tomto blogu najdete přehled nejdůležitějších nebo nejzajímavějších právních novinek, které na nás všechny čekají.

2 minuty čtení

Novela občanského zákoníku

Nový občanský zákoník je účinný dva roky. Ministerstvo spravedlnosti už však dlouho chystá jeho novelu, která by měla přijít v půlce roku. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán se netají cílem odstranit některé nejasnosti a často kritizované chyby civilního kodexu. V oblasti pracovního práva je to např. návrat k ochraně nerušené školní docházky, kdy by mělo být možné pracovní smlouvu uzavřít až po jejím dokončení. Uvažuje se však i o dalších drobných technických změnách.

Elektronická evidence tržeb

S největší pravděpodobností na nás v novém roce čeká systém elektronické evidence tržeb za prodej zboží a služeb (EET). Umožnit by měl rychlou komunikaci mezi podnikateli a Finanční správou. Kontroverzní nástroj však teprve musí zvítězit na půdě Parlamentu, kde se proti němu šikuje obstrukční opozice. Podrobnosti si tedy necháme na příště.

Zvýšení minimální mzdy

Minimální mzdu pobírají podle údajů ministerstva práce 2,3 procenta pracujících. Od začátku tohoto roku se zvyšuje minimální mzda z 9 200,- Kč na 9 900,- Kč. V hodinové sazbě se pak jedná o zvýšení z 55 na 58,70 korun. Růst minimální mzdy tedy v poslední době nabral úplně jiné tempo, než bylo zvykem.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Spotřebitelské právo

Také Zákon na ochranu spotřebitele dozná v novém roce změny. Kromě nové přesnější a podrobnější úpravy nekalých praktik, nám přinese poměrně zásadní vymoženost. Doposud, až na určité výjimky, platilo, že se spotřebitel musel obrátit na soud, pokud se chtěl domoci svých zákonných práv proti vůli podnikatele. Nově bude mít možnost využít i mimosoudní řízení k vymožení svého nároku ve všech oblastech spotřebitelského práva. Kompetentním orgánem, který bude oprávněn řešit spotřebitelské spory, bude zejména Česká obchodní inspekce.

Stavební předpisy

Účelem novely stavebního zákona je zavedení systému, který bude vyžadovat pouze jedno rozhodnutí o povolení stavby. Zjednoduší a zrychlí se tak povolovací řízení.

Veřejné zakázky a registr smluv

V boji proti korupci budeme mít v roce 2016 nové nástroje. Zadávání veřejných zakázek se zjednoduší např. o možnost vypuštění povinnosti rušení zadávacího řízení při jedné nabídce. Začne také platit očekávaný protikorupční zákon o registru smluv. Obce, kraje i stát budou mít povinnost zveřejňovat smlouvy nad 50 tisíc Kč v centrálním registru. Nezveřejněné smlouvy pobudou svou platnost.

Dopravní značky na přání

Zajímavou novinkou je možnost zakoupit si od nového roku dopravní značku na přání. Již se na ně stojí fronty a ty nejvtipnější jsou na dračku. Pro mafiány však nejsou výhodné, neb taková značka „Fantomas“ je dobře zapamatovatelná.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

před 2 roky

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 5 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024