Právní novinky roku 2017

Přelom roku je tradičně obdobím největších právních změn. Buďte o krok napřed a seznamte se s právními novinkami roku 2017 i změnami, které se teprve připravují. Ať už jde o první významnou novelu „nového“ občanského zákoníku, změny v pracovním právu nebo třeba liberalizaci spotřebitelských loterií či karikatur.

4 minuty čtení

Obchodní právo a e-commerce

Do českého práva se začíná intenzivně promítat nové nařízení EU o ochraně osobních údajů (známé pod zkratkou GDPR – General Data Protection Regulation). Celý rok se na něj budou podnikatelé připravovat, i když platit bude zřejmě až od května 2018. Přináší řadu novinek, jako například větší důraz na zabezpečení osobních údajů, právo na přenositelnost údajů či právo být zapomenut (tedy nezobrazovat se ve výsledcích vyhledávání atp.). Za osobní údaj budou nově považovány i cookies.

Od nového roku je možné volně pořádat takzvané spotřebitelské loterie. Už není nutné se složitě vyhýbat náhodnému prvku nebo omezovat výhru. Loterie však musí být férová a podle předem daných pravidel. Od ledna platí i nová regulace klasického hazardu. Velmi kontroverzní zákon povoluje podnikání zahraničních sázkových on-line společností a obsahuje velmi kritizovanou možnost blokovat webové stránky s nepovoleným hazardem. Ostatně za ni také dostalo Ministerstvo financí anticenu v anketě Křišťálová lupa.

Novela zákona o obchodních korporacích pak mění některá pravidla pro velké akciové společnosti, ale třeba ruší i povinnost zřizovat u banky speciální účet pro splacení základního kapitálu, pokud jeho výše nepřesahuje 20 tisíc korun. To ulehčí menším projektům další administrativní krok při zakládání společnosti.

Občanský zákoník

Prezident již před vánočními svátky podepsal velkou novelu občanského zákoníku. Jde o reakci na legislativní chyby, které si vyžádala každodenní aplikace nového kodexu, ale i o návrat k některým zavedeným institutům.

Zákonem se tak např. potvrzuje, že pro jednání před notářem (při zápisu ve formě veřejné listiny) stačí pouze plná moc s úředně ověřeným podpisem. Není tedy potřeba plnou moc u jiného notáře nejprve nechat připravit taktéž jako veřejnou listinu.

Na scénu se také vrací předkupní právo pro spoluvlastníky nemovitostí. Zastánci jeho obnovy zdůrazňují, že existovalo přes padesát let a vlastnické podíly by se měly spíše scelovat. Tato nová úprava má však být účinná až od ledna 2018.

Zákon nově zavádí i veřejnou evidenci tzv. svěřenských fondů, tedy účelového majetku „vyvedeného“ z vlastnictví konkrétního člověka. Evidenci povedou rejstříkové soudy a měla by omezit zneužitelnost fondů k nekalým účelům.

Tyto novinky budou platit vesměs po dvou měsících ode dne, kdy novela vyjde ve Sbírce zákonů.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Pracovní právo

V létě se dočkáme dlouho připravované velké novely zákoníku práce. Upravuje nově počítání dovolené či zjednodušuje doručování písemností (např. výpovědi). Obsahuje také kontroverzní úpravu práce z domova (home office), která ale ve skutečnosti patrně ponechá vše tak, jak to funguje dnes i bez regulace.

Někteří zaměstnavatelé kritizují, že se ruší možnost jednostranného převedení zaměstnance na jinou práci. Oceňují však naopak nový institut vrcholového řídícího zaměstnance. Ten bude méně svázán ochranou určenou pro zaměstnance běžného. Podmínkou zavedení takové pozice ale mimo jiné bude dosažení smluvní mzdy alespoň ve výši 75 tisíc korun.

Autorské právo

Novela autorského zákona také mimo jiné posiluje zaměstnavatele. Ulehčuje se totiž nakládání s tzv. zaměstnaneckými díly. K těm sice získává majetková práva zaměstnavatel, zaměstnanec však není úplně ze hry a může třeba omezit převoditelnost takového díla. Nově se tedy souhlas zaměstnance s převodem jeho práva považuje za neodvolatelný a vztahuje se ke všem dalším případným postoupením.

Zajímavou změnou je také zásadní rozšíření licence k architektonickým dílům. Dosavadní zákonná licence se vztahuje pouze k realizovaným stavbám. Novela rozšiřuje tuto licenci i na architektonická díla vyjádřená výkresem nebo plánem.

Novela také zavádí novou zákonnou licenci pro karikaturu a parodii. Nikdo se tedy nemusí autora díla ptát, zda ho smí využít ke karikatuře či parodii.

Spotřebitelské právo

Již od prosince máme nový zákon o spotřebitelském úvěru. Favorizuje spotřebitele, ale dělá vrásky některým poskytovatelům úvěrových služeb. Zjednodušil se proces výběru úvěru a spotřebiteli je také umožněno, aby měl vždy možnost předčasně úvěr splatit. V odůvodněných případech dokonce bez poplatků, v ostatních případech je poplatek regulovaný.

Letos je také rok ulehčení lidem v insolvenci a zjednoduší se patrně pravidla pro oddlužení.

Přestupky a tresty

Od půlky tohoto roku nastane i „revoluce“ v přestupkovém právu. Nový zákon spojí pod pojem „přestupek“ vedle stávajících přestupků i jiné správní delikty fyzických osob, právnických osob a podnikajících fyzických osob.

Zároveň se zvyšují pokuty u některých přestupků, rozšiřuje se odpovědnost i na návodce, pomocníka či organizátora přestupku a zavádějí se i přestupky nové.

Rozšiřuje se také trestní odpovědnost právnických osob. Obchodní společnost tak bude moci nově třeba i někoho „znásilnit“.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Tomáš Václavík

před 7 měsíců

Všem vřele doporučuji. Profesionalita, ochota.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 8 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024