Právní novinky roku 2020

Přelom roku je opět obdobím právních změn. S námi budete o krok napřed a seznámíte se s právními novinkami počátku 20. let 21. století. Ať už jde o změny v pracovním právu jako zvýšení minimální mzdy, příchod dalších vln EET, nová práva pro eshopy ale i přísnější pravidla pro majitele psů.

3 minuty čtení

Nejen na katastru si připlatíme

Poplatek za vklad do katastru nemovitostí se zdvojnásobí na 2000 korun. To znamená, že při každém prodeji či darování nemovitosti zaplatíte o 1000,- Kč více. Rozhodla tak většina v Poslanecké sněmovně, která přehlasovala Senát. Vláda, jako navrhovatel této úpravy, argumentuje inflací od roku 2012, kdy se zvedal poplatek z 500,- Kč na 1000,- Kč a hlavně údajnou vyšší administrativní náročností agendy katastrálního úřadu. Změna měla být účinná již od 1.1.2020, ale ještě není finálně vyhlášena. Řízením u katastru vás však rádi provedeme.

V Poslanecké sněmovně prošlo i vyšší zdanění alkoholu, cigaret a hazardu. Tyto změny mají také navýšit příjmy státního rozpočtu, ale slouží podle navrhovatelů i k omezení nevhodné spotřeby a z dlouhodobé perspektivy i k úsporám ve zdravotnictví.

Připravují se však i další kontroverzní kroky pro další roky. Jde např. o záměr zavedení tzv. digitální daně pro giganty jako Facebook nebo Google, tedy internetové provozovatele s globálním obratem nad 750 milionů EUR a s roční obratem na území ČR nad 100 milionů Kč. Základ digitální daně se sazbou 7 % se má počítat z tržeb za online služby pro české klienty, nikoliv ze zisku, bude tedy poměrně tvrdý.

Koho všeho se nově bude týkat EET a jak se připravit?

Do EET se nově zapojí i podnikatelé, kteří dosud díky Ústavnímu soudu nemuseli. Soud totiž před časem zrušil další vlny EET pro protiústavnost. Upravená třetí a čtvrtá vlna se však přece jen dostaví. Bude se to týkat řemeslníků, svobodných povolání (včetně nás advokátů), podnikatelů v dopravě i zemědělství, tedy v zásadě všech podnikatelů, kteří přijímají hotovost. Nová povinnost naběhne od května 2020.

Vyhnout se je možné zrušením plateb v hotovosti, ale doporučujeme věc nepodcenit a stáhnout si včas odpovídající aplikace, pokud přeci jen nějakou hotovost přijímat budete.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Změny v oblasti ecommerce

V úvodu jsme hovořili o digitální dani. Ta je však zatím hudbou budoucnosti. Naopak Nařízení o podpoře spravedlnosti a transparentnosti pro podnikatelské uživatele online zprostředkovatelských služeb je již realitou a nařizuje všem srovnávačům a vyhledávačům, aby měly srozumitelné a jasné podmínky. Ty mají stanovit přesná pravidla fungování pro všechny zapojené e-shopy a jiné soutěžitele. V praxi jde o to, jak funguje algoritmus vyhledávání, jak se dá pořadí výsledků ovlivnit a jak se bránit vyloučení z takového vyhledávání.

Také operátoři čelí nové regulaci. Zákona o elektronických komunikacích zakazuje nově pokutování přechodu ke konkurenci, pokud je smlouvu aspoň na tři měsíce. U kratších smluv můžou operátoři naúčtovat pokutu jen maximálně 5 %.

Změny v sociální oblasti a pracovním právu

Nejpočetnější změny patrně najdeme v pracovním právu a právu sociálního zabezpečení. Minimální mzda vzroste o 1250 Kč na 14 6000 Kč. Důvodů k růstu je více – rostoucí průměrná mzda i rostoucí ekonomika, ale i hlavně asi tlak odborů. Současně se často zapomíná, že roste i zaručená mzda, tedy minimální odměna pro kvalifikované pracovníky.

Poslanci také schválili zvýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun. Tento nárok však mají mít i přes nesouhlas senátorů pouze rodiny dětí do čtyř let, které příspěvek dosud nevyčerpaly. Patrně se tak ještě dočkáme přezkoumání diskriminačního charakteru nové úpravy Ústavním soudem.

Od začátku příštího roku se také zavádí elektronická neschopenka, která měla původně vstoupit v účinnost již před rokem. Lékař tedy budou vystavovat lidem neschopenky pouze elektronicky. Je to příležitost k zpřehlednění současného systému, ale část lékařů nový systém jako nedostatečně připravený kritizuje.

Povinné čipy pro psy

Novela veterinárního zákona účinná od 1.1. 2020 společně s nařízením EU o neobchodních přesunech zvířat v zájmovém chovu zpřísňuje povinnost opatřit každého psa čipem. Za porušení tohoto pravidla hrozí pokuta až do výše 20 tisíc Kč a také problémy s platností očkování. Neočipovaným psům totiž nebude uznáváno, i kdyby bylo řádně provedeno.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Václavík

před 8 měsíců

Všem vřele doporučuji. Profesionalita, ochota.

Recenze služby

Из KZ в CZ ЧЕХИЯ.МИГРАЦИЯ.

před 8 měsíců

Díky za pomoc v řešení problému. Skupina profesionálních advokátů.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024