Kdy se vyplatí předmanželská smlouva?

Stále více párů dnes ještě před uzavřením manželství sepisuje předmanželskou smlouvu. Víte, k čemu taková smlouva slouží a co vše může obsahovat?

Žena podepisující předmanželskou smlouvu
6 minut čtení

Kapitoly článku

Co lze upravit předmanželskou smlouvou?

Ač zákon pojem předmanželská smlouva nezná, tento termín se používá zcela běžně pro úpravu budoucího majetkového režimu po svatbě. Bohužel má někdy pověst jakéhosi ničitele romantiky či symbolu nedůvěry mezi budoucími manžely (kteří údajně současně se svatbou pomýšlejí i na rozvod). Realita může být ale přesně opačná.

Předmanželská smlouva je sice poměrně pragmatickým krokem, ale v zásadě ji lze snoubencům doporučit, a to nejenom v případě očekávaného většího majetku či podnikání některého z partnerů.

Mýtus první: Předmanželská smlouva se uzavírá, protože snoubenci tajně pomýšlejí na rozvod a nedůvěřují si.
Realita: Nemusí být zdaleka pořizovaná jen pro okamžiky rozvodu, ale může naopak i vztah zachránit, pokud díky ní například turbulence v podnikání jednoho z partnerů nezasáhnou majetek partnera druhého a nedostanou tak celou rodinu například do exekucí či jiných obdobných problémů.

V této smlouvě si tedy partneři mohou upravit to, zda budou mít jako manželé společný majetek a co do něj bude patřit, nebo zda budou mít každý zcela oddělené jmění. Týká se ovšem skutečně jen majetku. Nelze v ní upravovat třeba to, komu připadnou děti po rozvodu nebo kdo bude platit jaké výživné.

Mýtus druhý: Předmanželská smlouva chrání majetek bohatšího z partnerů tak, že na něj méně movitější partner nemá nárok.
Realita: Nastíněná možnost sice může zjednodušeně vystihovat majetkový režim partnerů v manželství, ale stejně tak může dojít k pravému opaku. Partner, který nabyl nějaký majetek před svatbou, jej může v rámci předmanželské smlouvy učinit součástí společného jmění manželů, ač by k tomu samotným uzavřením sňatku nedošlo. Rovněž lze např. za jiných okolností společnou nemovitost napsat na toho z manželů, který nepodniká a ochránit tak společné bydlení.

Předmanželskou smlouvu tedy nelze chápat jako něco negativního, co naruší pouto mezi manžely. Jde o významný krok, pro ty, kteří chtějí finance a majetek řešit jinak, než ukládá zákon. Podstatný je její obsah a zda na něm panuje oboustranná shoda.

Chcete se před sňatkem oprostit od budoucích majetkových sporů, případně ochránit partnera od možných turbulencí ve svém podnikání?

Připravíme vám předmanželskou smlouvu na míru vaší situaci. Obdobnou smlouvu vám můžeme připravit i za trvání manželství a společné jmění manželů zúžit. To vše do 5 pracovních dnů za předem stanovenou cenu.

Možnosti předmanželské smlouvy

Jak jsme uvedli, předmanželská smlouva mění zákonný režim majetku manželů. Změnit ho může některou ze čtyř možností:

  • Režim oddělených jmění, kdy budete po svatbě dál každý mít svůj vlastní majetek a svoje vlastní dluhy. Když si koupíte byt dohromady, budete jej mít ve spoluvlastnictví s určenými podíly.
  • Odložení vzniku vznik společného jmění ke dni zániku manželství – při volbě tohoto režimu budete celou dobu manželství každý nabývat „za svoje“ a můžete s těmito věcmi sám/sama nakládat, a to až do okamžiku zániku manželství. Teprve ve chvíli, kdy je manželství rozvedeno nebo zanikne třeba smrtí jednoho z manželů, vše, co si pořídili během manželství, spadne do společného jmění a to se musí vypořádat podle toho, co tam na konci manželství „zbylo“. Tato možnost je spíše teoretická a v praxi se s ní příliš často nesetkáváme.
  • Zúžení společného jmění manželů – může se vyplatit v případě, kdy máte podezření nebo nevědomost o nedořešené finanční situaci snoubence, případně druhý ze snoubenců podniká a ručí za případné dluhy z podnikání svým majetkem.
  • Rozšíření společného jmění manželů i o takový majetek, který do něj podle zákona běžně nespadá – typicky majetek, který nabyl některý z partnerů již před svatbou. To se vyplatí například, když si jeden z partnerů ještě před svatbou koupí dům, do něhož chce druhý ze snoubenců po svatbě investovat. Pak se mohou dohodnout, že dům bude zařazen do společného jmění.

V některých případech se ovšem režim odchýlený od zákona nevyplatí a situace se zbytečně komplikuje. Nerozhoduje ale výše majetku jako takového, ale spíš jakým způsobem byl pořízen, jak je s ním dále nakládáno a kdo s ním disponuje. Proto se vždy doporučuje poradit o výhodnosti či nevýhodnosti majetkové úpravy s advokátem.

Pokud jde o majetek manželů, existují dvě hlavní kategorie:

  1.  Smluvený majetkový režim – pokud se snoubenci či manželé rozhodnou, že nechtějí mít společné jmění manželů nebo ho chtějí určitým způsobem upravit, mohou za tím účelem uzavřít smlouvu. Snoubenci by si měli v předmanželské smlouvě sjednat a určit, který z nich bude spravovat společné jmění manželů. Tedy, že například je vždy vyžadován souhlas druhého z partnerů pro smlouvy a jiné záležitosti týkající se majetku. Případně, že vždy rozhoduje pouze jeden konkrétní partner, nebo, že může jednat o majetku každý sám bez souhlasu druhého partnera (což není v běžném režimu SJM možné např. u nemovitostí). Pokud je jeden z manželů dle dohody oprávněn společné jmění spravovat, může samostatně vystupovat například i v soudním nebo jiném řízení. Souhlas druhého manžela se v takovém případě vyžaduje pouze při nakládání se společným jměním jako celkem, při nakládání se společným obydlím, případně při ujednání trvalého zatížení nemovitosti.
  2. Soudem stanovený režim – není příliš častou variantou. Může vzniknou v důsledku soudního rozhodnutí na návrh některého z manželů, je-li pro to závažný důvod.
  3. Společné jmění manželů – tzv. zákonný majetkový režim mají všichni ti manželé, kteří se vzali a žádnou smlouvu neuzavřeli. Tím vzniká společné jmění manželů, kam spadá veškerý majetek, který manželé po svatbě nabyli (tedy například to, co si jeden z nich, nebo oba dohromady zakoupili), ale patří sem i vzniklé dluhy (například půjčka jednoho či obou z manželů). I u SJM je ovšem několik výjimek.

Do společného jmění nepatří:

  • majetek pro osobní potřebu – tedy pokud si muž koupil ze společných peněz například drahé značkové hodinky a žena šperk,
  • majetek nabytý děděním a darem – např. nemovitost získaná po rodičích jednoho z manželů,
  • velké půjčky jednoho z manželů, se kterými druhý z manželů nesouhlasil.

Co v předmanželské smlouvě sepsat nelze

Jak bylo výše uvedeno, smlouva se smí týkat pouze majetku. Jakékoliv závazky, sliby či podmínky nemajetkové povahy jsou zapovězeny. Chce-li si jeden z partnerů smlouvou vymínit teplé večeře či pravidelné dovolené u moře, má smůlu. Smlouva samozřejmě nesmí být v rozporu se zákonem, a to ani v případech týkajících se majetku. Smlouvou tak například nelze zrušit vyživovací povinnost vůči dětem.

Jak předmanželskou smlouvu sepsat?

Předmanželská smlouva musí mít formu notářského zápisu. Pokud vás ale návštěva notáře od smlouvy odrazuje, můžete využít i advokátní služby, kde můžete nejenom zkonzultovat, zda je pro vás předmanželská smlouva vhodná a v jaké podobě, ale získáte také návrh smlouvy a vše bude s notářem předjednáno. V každém případě smlouva začne platit až ve chvíli, kdy se vezmete.

Smlouvu můžete nechat notářem zapsat do Seznamu smluv o manželském majetkovém režimu. Není to sice povinné, ale výhodné ano – nemusíte pak totiž smlouvu předkládat při každé půjčce nebo při exekuci. Banka i exekutor si musí informace ze Seznamu zjišťovat. Pokud tedy budete mít oddělené jmění a váš manžel se ocitne v exekuci, exekutor je povinen si ověřit v Seznamu, zda tam máte předmanželskou smlouvu zapsanou.

Dá se předmanželská smlouva sjednat i během manželství?

Ano, proto se někdy nazývá také manželskou smlouvou. V takovém případě ale platí od data, které bude na dokumentu uvedeno, nesmí být použit termín zpět v čase s úmyslem pokrýt partnerovy dluhy. Pokud vznikly dříve, než byla smlouva uzavřena, jsou dluhy společné.

Předmanželská smlouva a dluhy

Dluhy (ať už současné či předpokládané) jsou jedním z nejčastějších důvodů, proč se předmanželská smlouva uzavírá. Může před jejich dopady efektivně ochránit.

Tip: Detailně jsme se vztahu dluhů a předmanželské smlouvy věnovali v našem samostatném článku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Předmanželská smlouva

Připravíme vám předmanželskou smlouvu na míru vaší situaci. Obdobnou smlouvu vám můžeme připravit i za trvání manželství a společné jmění manželů zúžit. To vše do pěti pracovních dnů a za předem stanovenou cenu.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 4.7
hodnoceno: 3 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Gabriela Gruntová

před 2 roky

Neuvěřitelná rychlost, komunikace, ochota pomoci vše vyřešit k Vaší spokojenosti. Nemám slov ???? za mě top servis. Ještě jednou moc děkuji ????

Recenze služby

Michal D.

před 4 měsíce

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 5 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024