Převod vozu nově

Od ledna tohoto roku platí nová pravidla pro převod auta. Zásadní změny se dočkala zejména úprava registrace motorových vozidel. Nově musí původní a nový vlastník společně auto přehlásit a nelze ho jen odhlásit z registru.

1 minuta čtení

Do loňského roku probíhal prodej a následný převod vozidla tak, že prodávající odhlásil auto na „svém“ úřadě, technický průkaz pak poslal novému majiteli a ten auto přihlásil na „svém“ úřadě, tedy v místě svého bydliště. Nový majitel měl mezitím prostor vyřídit si evidenční kontrolu a povinné ručení.

Nyní převod probíhá v jednom okamžiku na úřadě trvalého bydliště prodávajícího, protože tam je uložena dokumentace k vozu. Musí u něj být prodávající i kupující, případně lze oba zastoupit na základě plné moci s úředně ověřeným podpisem. Problém tak vzniká např. s vyřízením evidenční kontroly apod. V registru totiž nemůže být vedeno auto, které původní vlastník sice odhlásil, ale nový ještě nenahlásil.

Kupní smlouva na věci movité

Sepíšeme za vás kupní smlouvu na věci movité, případně zkontrolujeme tu existující. Všechno vyřídíme rychle a bezchybně, za předem stanovenou cenu. Zvládneme to do 3 dnů a v rámci celé ČR. Vy se o nic nestaráte a zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Je tedy časté, že jedna strana „pověří“ druhou k provedení celé operace na základě plné moci, aby se vše pohodlně stihlo a nemuseli se všichni obtěžovat na úřad. Ani toto řešení však není bezproblémové. Naopak, může nové obtíže přinést, pokud jedna ze stran (často kupující) přestane spolupracovat a přeregistraci nedokončí.

Je tedy otázkou, zda by nová úprava neměla být ještě upravena, aby nebyli poškozováni poctiví prodejci. Zajímavostí na závěr může být, že v úvodu zmíněná novela nepřinesla jen tuto revoluci v registraci, ale počítá např. i s hojně skloňovanou takzvanou registrační značkou na přání. Tato část zákona se však stane účinnou až k 1.1.2016.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Kupní smlouva na věci movité

Sepíšeme za vás kupní smlouvu na věci movité, případně zkontrolujeme tu existující. Všechno vyřídíme rychle a bezchybně, za předem stanovenou cenu. Zvládneme to do 3 dnů a v rámci celé ČR. Vy se o nic nestaráte a zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

před 2 roky

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024