Prodej bytu a energetické štítky

Paní Michaela nám nedávno předložila ke kontrole kupní smlouvu na svůj nový byt. Chyběla v ní ale zmínka o tzv. energetickém štítku budovy. Jak velký je to problém? Kdo má povinnost energetický štítek opatřit?

5 minut čtení

Kapitoly článku

Co to vlastně energetický štítek je?

Průkaz energetické náročnosti budov (tzv. energetický štítek) odráží množství energie, která se spotřebovává při běžném provozu (topení, izolace apod.). Informace uvedené v energetickém štítku vám pomohou odhadnout roční náklady na energie potřebné pro provoz budovy. Štítek rozřazuje budovy do třídy energetické náročnosti: od A (nejúspornější) do G (energeticky nejnáročnější, tudíž na provoz nejdražší). Nově stavěné domy přitom musí být na stupnici A nebo B. Konkrétní čísla se určují takto:

  • A – mimořádně úsporná (≤ 50 [43] kWh/m²),
  • B – velmi úsporná (≤ 97 [82] kWh/m²),
  • C – úsporná (≤ 142 [120] kWh/m²),
  • D – méně úsporná (≤ 191 [162] kWh/m²),
  • E – nehospodárná (≤ 246 [205] kWh/m²),
  • F – velmi nehospodárná (≤ 286 [245] kWh/m²),
  • G – mimořádně nehospodárná (> 286 [245] kWh/m²).

V roce 2020 se zpřísnila pravidla pro energetické štítky. Tato změna je v souladu s cíli Evropské unie, která se snaží snížit spotřebu energie a zvýšit využití obnovitelných zdrojů energie.

Tip: Nechcete byt prodávat, ale pronajímat? I v tomto případě se nevyhnete energetickým štítkům. Přečtete si proto, jak fungují energetické štítky při nájmu bytu.

Kdo má povinnost energetické štítky zajistit?

Jsou to majitelé nemovitostí, kdo by měl opatřit své domy energetickým štítkem, pokud s ním chtějí jakkoli disponovat (prodávat, rekonstruovat či pronajímat). V případě stavby domu, musí být energetický štítek přímo součástí projektové dokumentace. U rekonstrukce je požadován v případě, že rekonstrukcí dojde ke změně energetické náročnosti nebo pokud se jedná o rozsáhlou rekonstrukci týkající se více než 25 procent celkové budovy. Dále musí mít energetický štítek také nemovitosti, kterou prodáváte nebo pronajímáte, administrativní budovy a budovy, které využívají orgány veřejné správy.

Problém to není u nových staveb, kde má garance nízké energetické náročnosti pozitivní dopad zejména u dobře provedených a zateplených nemovitostí, protože většinou obdrží výborné hodnocení. Horší je to u starších budov, kde jde spíše o nepříjemný administrativní náklad a navíc obdrží špatnou známku, což hodnotu nemovitosti může snížit.

K této povinnosti však existuje mnoho výjimek. Průkaz energetické náročnosti tedy není nutný, pokud jde o:

  • budovu postavenou před rokem 1947, která od doby kolaudace neprošla žádnou větší rekonstrukcí (např. zateplení, nová fasáda).
  • budovu s celkovou energeticky vztažnou plochou menší než 50 m² (jde o rozměry každého podlaží až k vnějším okrajům obvodových stěn),
  • stavbu pro rodinnou rekreaci (např. chaty, pokud jsou užívány jen část roku – zákon hovoří o čtvrtinové spotřebě energií oproti domům užívaným celoročně),
  • památkovou budovu,
  • průmyslovou nebo zemědělskou budovu s roční spotřebou do 700 GJ,
  • budovu určenou pro bohoslužby a náboženské účely.

Plánujete prodat byt?

Zajistíme pro vás kompletní smluvní a právní servis související s prodejem vašeho bytu. Zvládneme to do 48 hodin, bezchybně a profesionálně.

Kde sehnat štítek ?

Bez ohledu na to, zda stavíte nový dům nebo rekonstruujete stávající, proces získání průkazu energetické náročnosti (PENB) je totožný. Tento průkaz mohou vystavit pouze certifikovaní odborníci v oblasti energetiky, kteří mají akreditaci a jsou vyškoleni. Tito specialisté získávají oprávnění k vydání průkazu od Ministerstva průmyslu a obchodu.

Pokud máte zájem o zpracování energetického štítku pro vaši nemovitost, měli byste vyhledat energetické specialisty ve vaší oblasti. Seznam těchto odborníků je k dispozici pro konzultace.

Pro posouzení energetické náročnosti budovy energetický specialista potřebuje komplexní informace o nemovitosti. Pro přípravu PENB je nutné předložit řadu dokumentů, jako jsou:

  • Projektová dokumentace.
  • Informace o způsobu využívání budovy.
  • Zprávu o stavu a úrovni technických zařízení budovy.
  • Půdorysy jednotlivých podlaží s označením místností.
  • Informace o orientaci budovy vůči světovým stranám.
  • Řez budovou a další relevantní údaje.

Tip: Rádi byste pronajali byt, ale nechcete se otravovat s realitkou? V našem dalším článku na téma pronájem nemovitosti bez realitky vám poradíme, jak ušetřit peníze za realitku a nájemníka si vybrat sami, i na co si dát pozor při sepisování nájemní smlouvy.

Jaké povinnosti má společenství vlastníků jednotek?

U budov musí štítek zajistit vlastník, u bytových domů pak má tuto povinnost společenství vlastníků jednotek.

Jaké povinnosti má prodávající při převodu nemovitosti?

Když si to vezme popořadě, tak máme tři postupné povinnosti:

  • Vlastník, který chce nemovitost prodat, má nejprve povinnost štítek opatřit. Pokud je vlastníkem celého domu, tak si ho nechá specializovanou společností připravit. Pokud však vlastní jen byt, postupuje jinak. Vlastník bytu musí písemně vyzvat společenství vlastníků jednotek o vystavění ověřené kopie průkazu na dům. Když ho ani po písemné žádosti neobdrží, může průkaz energetické náročnosti nahradit vyúčtováním dodávek energií za poslední tři roky. Než majitel bytu průkaz dostane, musí v případných inzerátech, kde byt nabízí k prodeji, uvádět nejhorší energetickou třídu G.
  • Tím volně přecházíme k druhému bodu. Pokud bude vlastník prodej své nemovitosti inzerovat, má povinnost zajistit uvedení energetické náročnosti v informačních a propagačních letácích. Zákonná formulace „v informačních a reklamních materiálech“ je poměrně široká, takže doporučujeme uvádět náročnost v jakékoliv inzerci.
  • Konečně v posledním, třetím stadiu je prodávající povinen energetický průkaz či jeho ověřenou kopii předložit možnému kupujícímu před uzavřením kupní smlouvy na nemovitost. Většinou se tak děje při samotném podpisu smlouvy, což je nejzazší moment k předložení. V samotné kupní smlouvě se to zmínit nemusí, je ale lepší to výslovně uvést, aby později nedošlo k nejasnostem. Předložení štítku by tedy mělo být průkazné.

Tip: Jste členem výboru SVJ či představenstva bytového družstva? Řešíte s majiteli či členy družstva složité právní situace, s nimiž si nevíte rady? Nebo se domníváte, že někdo zvolil nesprávný právní postup vůči vám? Domluvte se s námi na zastupování na shromáždění vlastníků či členů bytového družstva.

Jaké mohou stihnout vlastníky nemovitostí sankce?

Fyzická osoba může být jako vlastník budovy pokutována až do výše 100  000 Kč a jako vlastník jednotky (bytu) až do výše 50 000Kč. Právnická a podnikající fyzická osoba může být sankcionována až do výše 200 000 Kč. Není tedy radno tuto povinnost podcenit.

V případě paní Michaely jsme dohlédli na to, aby došlo k předání štítku při podpisu smlouvy, takže žádný problém vzniknout nemohl.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Kateřina Petrašová

před 3 roky

Dobrý den, dnes jsem obdržela kladné „Vyrozumění o provedeném vkladu do KN“. Chtěla bych tímto velice poděkovat za neskutečně výbornou službu absolutnímu laikovi, který má pouze jasnou představu co chce. Jednalo se o převod vlastnického práva nemovitosti z otce na dceru a syna, vč. věcného břemene – bezúplatné doživotní užívání. S takto dobře postavenou službou (zobrazit více) Dobrý den, dnes jsem obdržela kladné „Vyrozumění o provedeném vkladu do KN“. Chtěla bych tímto velice poděkovat za neskutečně výbornou službu absolutnímu laikovi, který má pouze jasnou představu co chce. Jednalo se o převod vlastnického práva nemovitosti z otce na dceru a syna, vč. věcného břemene – bezúplatné doživotní užívání. S takto dobře postavenou službou jsem se opravdu dlouho nesetkala, neskutečně jasné a rychlé jednání za přesně stanovených podmínek. Průběh celého řízení proběhl bez jediného zaváhání, ač jsme měli obavy ohledně opakovaného podáním návrhu na vklad do KN s tím, že „něco“ není v pořádku. Opravdu chválím – za 1!!! Moc děkuji a přeji Vám mnoho úspěchů ve Vašem podnikání!

Recenze služby

Michaela P.

před 3 roky

Vzhledem k tomu, že pro nás bylo rozhodnutí koupit nemovitost krokem do neznáma, obrátili jsme se na Dostupného advokáta. Byla to ta naprosto nejlepší volba. Provedl nás celým procesem, od rezervace nemovitosti až po poskytnutí úschovy finančních prostředků. Všechny dokumenty ke koupi byly překontrolány, přepracovány a doplněny tak, že jsme je mohli bez obav podepsat. (zobrazit více) Právník Mgr. Svobodný, který se nás ujal, byl vždy připraven obratem zodpovědět všechny naše dotazy, poskytnout rady jak dále postupovat a hlavně vnesl do celé záležitosti pocit jistoty, že bojuje za nás. Až se opět dostaneme do situace, ve které budeme potřebovat právní radu, tak pro nás není jiná volba než Dostupný advokát. Děkujeme.

Recenze služby

Lukáš Řezníček, Praha 6 – Bubeneč

před 3 roky

Web i odvedenou službu hodnotím rozhodně pozitivně. Dostupný advokát odhalil v mé smlouvě o převodu bytu nenápadné riziko, které by mě stálo hodně peněz.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024