Prodej nemovitosti bez rizika aneb o nezbytnosti advokátní úschovy

Prodáváte nemovitost a chcete si být jisti, že za ni dostanete zaplaceno? Pak si především musíte smluvně ošetřit mechanismus výplaty kupní ceny.

2 minuty čtení

Převod vlastnického práva k nemovitosti, která je zapsána v katastru nemovitostí, neprobíhá okamžitě po podpisu smlouvy z ruky do ruky. Katastr nemovitostí zkoumá správnost údajů v kupní smlouvě a další okolnosti celého převodu nemovitosti a na tuto činnost má zhruba měsíc. Pokud se však objeví nějaký problém, může se vklad vlastnického práva k nemovitosti táhnout i měsíců několik. Do té doby není kupující vlastníkem nemovitosti.

Čím déle řízení před katastrem nemovitostí trvá, tím více roste riziko, že celá realitní transakce neproběhne k plné spokojenosti obou smluvních stran.

Jak se ale proti rizikům pojistit?

Vcelku jednoduše. Existuje tzv. advokátní úschova kupní ceny, která je výhodná pro obě strany – kupujícího i prodávajícího.

Advokát otevře u peněžního ústavu speciální bankovní účet, kam kupující složí kupní cenu. Tento účet musí být oddělen od ostatních prostředků advokáta, aby nedošlo k záměně s pěnězi jiných klientů nebo dokonce s penězi samotného advokáta.

Při podpisu kupní smlouvy poukáže kupující na výše popsaný účet částku kupní ceny za nemovitost. Když je kupní cena složena u advokáta a prodávající získá jistotu, že za nemovitost dostane zaplaceno, podá advokát návrh na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí. Peníze drží v úschově až do okamžiku, kdy je vlastnické právo ve prospěch kupujícího k nemovitosti do katastru nemovitostí skutečně zapsáno.

Poté, co proběhne vklad vlastnického práva ve prospěch kupujících, uvolní advokát částku kupní ceny prodávajícímu. Pokud se naopak cokoli pokazí, vklad vlastnického práva ve prospěch kupujícího neproběhne a celá realitní transakce ztroskotá, vrátí advokát kupní cenu kupujícímu a prodávající si ponechá svou nemovitost.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Proces vyplácení kupní ceny z advokátní úschovy

1. advokát otevře speciální bankovní účet

2. kupující a prodávající podepíší kupní smlouvu na nemovitost (případně smlouvu o smlouvě budoucí kupní) a dále s advokátem podepíší smlouvu o advokátní úschově

3. kupující složí kupní cenu na speciální účet advokátní úschovy

4. po zápisu vlastnického práva k nemovitosti ve prospěch kupujícího uvolní advokát kupní cenu prodávajícímu, v opačném případě vrátí peníze kupujícímu a nemovitost si ponechává prodávající.

Kromě advokátní úschovy lze ještě využít úschovy u notáře nebo u pěněžního ústavu, ale obecně se jedná v obou případech o alternativy, které jsou nákladnější než advokátní úschova.

Advokátní úschovu lze rovněž vřele doporučit v případě převodu družstevního bytu, neboť tento převod je účinný vůči družstvu až v okamžiku, kdy je bytovému družstvu doručena kupní smlouva. Opět zde tedy vzniká mezidobí a tudíž obdobné riziko jako v případě vkladu vlastnického práva do katastru nemovitostí.

Upozornění: došlo ke zrušení daně z nabytí nemovitých věcí a rozhodným dnem se v tomto ohledu stává 31. březen 2020. Více informací najdete v článku Zrušení daně z nabytí nemovitosti.

Stáhněte si zdarma e-book 5 rad, jak koupit nebo prodat nemovitost bez rizika a projděte hladce procesem prodeje nebo koupě domu, bytu i pozemku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Stanislav Graf

před 2 roky

Služeb Dostupného advokáta jsme využili již dvakrát, pokaždé pro koupi nemovitosti. Jejich balíček premium se nám osvědčil, a příště si zase vybereme tuto společnost.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Stanislava Losartová

před 2 roky

Služby dostupného advokáta jsem využila již 2x. Jednou cca před pěti lety a jednou letos. Pokaždé mě nachystali smlouvy do pár hodin, byli pro mě vždy po ruce na telefonu, nemusela jsem nikam jezdit, za mě doopravdy profesionálové ve svém oboru. Velké díky zejména panu Mgr. Marku Svobodnému který mi během pár hodin nově připravil (zobrazit více) správně důležitou smlouvu, která okamžitě prošla a kterou mi právníci z jiné společnosti připravili 3x chybně. I v budoucnu bych se vždy obrátila již jenom na ně v záležitostech ohledně nemovitostí.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024