Příběh klienta Jindřicha Krčmáře – rezervační smlouva na byt

Koupě nemovitosti nemusí vždy proběhnout hladce. Spíše je dobré počítat s tím, že se něco může zadrhnout. Přesvědčil se o tom i náš klient Jindřich Krčmář.

Příběh klienta  - rezervační smlouva
2 minuty čtení

Realitní kancelář, přes kterou pořizoval byt, slíbila v rezervační smlouvě na byt něco, co nemohla splnit. Kdo by čekal omluvu a nápravu, hodně by se zmýlil. Panu Krčmářovi pomohla až naše služba. Jak konkrétně?

„Právní služby Dostupného advokáta mohu vřele doporučit.V mém případě šlo o spornou situaci, do které jsem se dostal s realitní kanceláří a prodávajícím nemovitosti. Realitní kancelář i prodávající porušili rezervační smlouvu a odmítali akceptovat můj požadavek na vrácení rezervačního poplatku. Ve smlouvě o rezervaci prodávající totiž mimo jiné prohlásil, že prodá spoluvlastnický podíl parcely, na které se nemovitost nachází, přestože se brzy ukázalo, že on ani společnost vlastníků ve vlastnictví zmíněnou parcelu nemají. Na základě tohoto jsem neměl dále zájem nemovitost koupit, protože můj plán byl od začátku takový, že koupím nemovitost jedině s příslušnými pozemky resp. spoluvlastnickými podíly. Podle jejich názoru totiž nešlo o dostatečně závažná porušení smlouvy o rezervaci, nemovitost tudíž musím koupit, nebo si rezervační poplatek ve výši zhruba 5 % ceny nemovitosti ponechají. Díky konzultacím a později i díky právnímu zastoupení v případu se podařilo spor uzavřít dohodou bez následného dlouhého soudního sporu. Protistrana mi tedy nakonec vrátila rezervační poplatek a zaplatila alespoň symbolické odškodnění za způsobenou újmu. Bez pomoci ze strany Dostupného advokáta bych s největší pravděpodobností k žádné dohodě s protistranou nedospěl.“

Jindřich Krčmář

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Klienta jsme v první fázi ujistili, že je v právu a protistrana jednoznačně porušila smlouvu. Zároveň jsme ale doporučili řešit věc smírně, protože se tak vyhne úmornému soudu s možným překvapivým výsledkem. Na náš tlak protistrana nakonec reagovala pozitivně a kromě rezervačního poplatku nahradila i vzniklou škodu.

Koupě bytu začíná už podpisem rezervační smlouvy. Z naší zkušenosti víme, že řada lidí tento dokument podceňuje. Jak je vidět v příběhu pana Krčmáře, rozhodně se to nemusí vyplatit. Proto jsme pro vás připravili podrobný návod, na co si při koupi nemovitosti dát pozor.

Stáhněte si zdarma e-book 5 rad, jak koupit nebo prodat nemovitost bez rizika a projděte hladce procesem prodeje nebo koupě domu, bytu i pozemku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Cyd onie

před 3 roky

Při koupi bytu jsme chtěli mít jistotu, že po právní stránce vše proběhne hladce, proto jsme využili služeb této firmy. Rozhodně je mohu doporučit, rychlé zpracování požadavku, vstřícné jednání a cena rozumná.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

MgA. Anna Leschingerová, Cvikov

před 3 roky

Netušila jsem, že existuje online služba, kde za vás právník zařídí veškeré papírování a vy se můžete soustředit jen na radost z obdarování milované osoby.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024