Sporný rozvod – co to obnáší

Uvádí se, že se v České republice rozvádí každé druhé manželství. Víte, na co se připravit, pokud spadáte do této neveselé statistiky?

Manželský pár procházející sporným rozvodem
6 minut čtení

Kapitoly článku

Ať už jste spolu pět let, nebo třicet, zásadní rozdíl spočívá v tom, zda jste schopni se v emočně vypjatých chvílích rozchodu se svým protějškem dohodnout na základním uspořádání vašeho vztahu po rozvodu, nebo nikoliv. Dnes se podíváme na situaci, kdy se manželé nedohodnou a čeká je tzv. sporný rozvod.

Kdy mluvíme o rozvodu sporném?

Jedná se o situaci, kdy manželé nesplní podmínky pro zjednodušené soudní řízení a nejsou schopni se sami předem dohodnout na péči o děti a na vypořádání majetku. Soudní proces pak běží standardně, soud provádí dokazování a podrobně zjišťuje příčiny rozvratu manželství. Obvykle se manželé musí podrobit několika soudním stáním, což je finančně i časově náročnější.

Tip: Zjistěte, v čem je jednodušší nesporný rozvod.

Přistála vám na stole žádost o rozvod a vůbec netušíte, co s tím?

Šok většinou vystřídá bezradnost. „Co zařídit jako první, kde se dozvědět všechny potřebné informace.“ V takových chvílích je nejlepší mít oporu v advokátovi, který vám poradí, jak dosáhnout maxima možného a zároveň dokáže komunikovat s protistranou.

U sporného rozvodu se nejdřív musí vyřešit děti

Pokud mají manželé nezletilé děti (tedy děti, kterým ještě nebylo 18), musí před samotným rozvodem proběhnout soudní řízení, v němž se vyjasní, kdo se bude nadále o děti starat. Dokud nebude péče o děti vyřešena, soud manžele nerozvede. I když jste se jako rozvádějící se manželé nebyli schopni na péči o děti domluvit předem, není problém dohodu uzavřít i v rámci soudního řízení. Naopak, je to postup velmi žádoucí a dobrý soudce se vás bude snažit k dohodě přimět a soudní proces tím významně urychlit.

Pokud se totiž dohoda nepodaří, může se řízení značně protáhnout, a to dokonce až na několik let. Soud bude zjišťovat, zda bude pro dítě vhodnější svěření do péče jednoho z rodičů, střídavá, či společná péče a dále zda a kolik se bude platit výživné. To celé se může ještě prodloužit odvoláváním se proti rozhodnutí.

Tip: Přečtěte si, jak je to s dětmi u rozvodu.

Rozvodové řízení

Jakmile je na stole pravomocný rozsudek ohledně výchovy a výživy k nezletilému dítěti v době po rozvodu (nebo v případě, že manželé nezletilé děti nemají), přichází na řadu samotné řízení o rozvod manželství. To obvykle bývá o dost kratší a rychlejší než soud o děti.

Řízení musí zahájit jeden z manželů tak, že podá na soud návrh na rozvod manželství. Následně soudce nařídí ústní jednání, na němž vyslechne oba manžele a zjišťuje příčiny rozvratu vztahu. V rámci prvního jednání se snaží soud přimět manžele k dohodě. V případě neúspěchu dochází ke druhému, případně dalšímu jednání. Celé rozvodové řízení se tak prodlužuje a zvyšují se i náklady na rozvod.

Tip: O tom, jak probíhá sporný rozvod u soudu, jsme se do detailu rozepsali v článku o průběhu rozvodového řízení.

Muž odkládají snubní prsten při rozvodu sporném
Muž odkládají snubní prsten při rozvodu sporném

Může se stát, že mě soud odmítne rozvést?

Ano, i to se může stát, i když v dnešní době to moc časté není. Občanský zákoník stanovuje dvě výjimky, kdy soud manželství nerozvede i přesto, že je tzv. rozvráceno:

  • Jednou výjimkou je situace, kdy by rozvod byl v rozporu se zájmem nezletilého dítěte manželů, který je dán zvláštními důvody (například psychické či fyzické postižení dítěte).
  • Druhou výjimkou je stav, kdy by rozvod nepříznivě dopadl na manžela, který se na rozvratu porušením manželských povinností převážně nepodílel a kterému by byla rozvodem způsobena zvlášť závažná újma. I tady se bude obvykle jednat o situace spojené s nějakým těžkým zdravotním handicapem – tentokrát na straně jednoho z manželů.

Tip: Tato výjimka neplatí v případě, kdy spolu manželé nežijí déle než 3 roky.

Majetek po rozvodu

Další nevýhodou rozvodu bez dohody je fakt, že i když už jste konečně rozvedeni, nemáte vypořádaný společný majetek. Ten se totiž u rozvodového soudu neřeší.

V takové situaci máte tři možnosti:

  • Můžet uzavřít dohodu později.
  • Do tří let od rozvodu podáte k soudu návrh, aby SJM vypořádal. Bude tak v jeho moci rozhodnout, komu připadne konkrétní majetek a dluhy.
  • Pokud se nedohodnete a ani nepodáte návrh, dojde k automatickému vypořádání.

O těchto možnostech jsme se podrobněji rozepsali v článku o vypořádání SJM.

Co se ještě řeší po rozvodu?

Zánik manželství ovlivňuje i další oblasti, kromě těch již výše zmíněných. Nejčastěji se řeší:

1) Nájemní bydlení – v tomto případě zákon upřednostňuje dohodu exmanželů. Když se však dohoda nepodaří, soud bere v potaz, kdo má k bytu jaká práva (například komu vzniklo nájemní právo ještě před uzavřením manželství) a zda tam s ním mají bydlet děti.

„Jinak je tomu u družstevního bytu. Pokud v bytě jeden z manželů žil již před svatbou, pak sdílejí jen nájem, ale ne členství v družstvu. Kdyby družstevní podíl nebyl v SJM, druhý z manželů nedostane nic. Společné nájemní právo po rozvodu zanikne a soud může na návrh jednoho manžela toho druhého vystěhovat.“

2. Výživné bývalému manželovi – vyživovací povinnost zaniká s rozvodem manželství. Zákon stanovuje případy, kdy jednomu z manželů náleží nárok na výživné i po rozvodu. O jaké případy se jedná?

  • Manžel není schopen se sám živit a má tedy nárok na to, aby mu druhý přispíval na přiměřenou výživu dle možností a majetkových poměrů.
  • V druhém případě může soud přiznat výživné manželovi, který se na rozvratu manželství převážně nepodílel a kterému byla rozvodem způsobena značná újma.

Tip: Výživné bývalému manželovi náleží nejdéle tři roky od rozvodu.

Změna příjmení – po rozvodu má člověk, který přijal příjmení druhého z manželů, možnost přestat užívat toto společné příjmení nejdéle do šesti měsíců ode dne, kdy rozsudek o rozvodu manželství nabyl právní moci. Oznámení o změně se dá učinit na kterémkoliv matričním úřadu a je osvobozeno od poplatku. Změna příjmení je samozřejmě možná i po této lhůtě, ale v takovém případě už je to zpoplatněno.

Shrnutí na závěr – s čím je nutné počítat při sporném rozvodu

  • Postup při podání rozvodu bez dohody je komplikovanější a zdlouhavý.
  • Případné neshody nebo nedodané dokumenty mohou rozvodové řízení prodloužit na rok i déle.
  • Jsou s ním samozřejmě spojené vyšší náklady na rozvod.
  • V případě neshody bude třeba vyřešit i vypořádání společného jmění nebo výživné pro jednoho z manželů pomocí dalších soudních řízení.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Rozvod manželství

Provedeme vás celým rozvodovým procesem od podání žádosti o rozvod po jeho schválení soudem. Zajistíme nejlepší možný výsledek pro vás, dítě i vaše majetkové poměry. Postupujeme rychle, zkušeně a diskrétně. Zaplatit přitom můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 4
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

Mgr. Lucie Petránková

Lucie rozumí advokátnímu řemeslu jako málokdo. Umí prosadit zájmy svých klientů v soudní síni i mimo ni. Má za sebou již stovky vyhraných sporů. V našem týmu je specialistkou na rodinné a občanské právo. Klienti oceňují její lidský, profesionální a při tom velmi rozhodný přístup.

Vzdělání
  • Postgraduální studium Univerzita Karlova v Praze, Právnická fakulta, obor: medicínské právo,
  • Universita Pantheon d ´Assas Paris II,
  • Právo na Univerzitě Karlově v Praze, Právnická fakulta

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Gabriela Gruntová

před 2 roky

Neuvěřitelná rychlost, komunikace, ochota pomoci vše vyřešit k Vaší spokojenosti. Nemám slov ???? za mě top servis. Ještě jednou moc děkuji ????

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024