Vzít se nebo se nevzít?

V poslední době se rozmohl trend, kdy se mladí lidé do manželství zrovna dvakrát nehrnou. Proto stojí za to vědět, kdy je výhodné být tzv. v chomoutu a kdy a pro koho se více hodí žít na psí knížku.

Pár před oltářem
4 minuty čtení

Kapitoly článku

Daňová sleva na manžela

Jednou z hmatatelných výhod manželství je rozhodně daňové zvýhodnění v podobě slevy na manžela či manželku. Tuto slevu můžete uplatnit ve výši 24 840 korun za rok v případě, že váš manžel či manželka, s kterým sdílíte společnou domácnost, nemá vlastní příjem převyšující 68 000 korun za daný rok. V případě, že je manžel držitelem průkazu ZTP/P, pak je sleva ve výši 49 680 korun. Slevu vám odečte buď zaměstnavatel v ročním zúčtování, nebo ji uplatníte v daňovém přiznání. Páry žijící v nesezdaném soužití takovou výhodu nemají.

Informace o zdravotním stavu, určení otcovství

Manželství bývá výhodnější i v různých praktických otázkách, kdy je potřeba prokázat, že k sobě tzv. patříte. Na informace o zdravotním stavu mají ze zákona nárok osoby blízké pacientovi. Mezi takové osoby samozřejmě patří příbuzní, manžel či manželka, ale i druh a družka. V případě páru žijícího v konkubinátu, tedy ve svazku, který nebyl oficiálně oddán, ovšem může být složitější prokázat, že tvoříte pár a jste si navzájem blízcí. Pokud by to nebylo možné jinak, museli byste svou blízkost prokazovat třeba za pomocí svědků. Podobná je situace, když se narodí dítě a jedná se o určení otcovství. V manželství je automaticky za otce uznán manžel matky. V nesezdaném soužití je vhodné se již před porodem vypravit na matriku a nechat partnera jako otce zapsat souhlasným prohlášením rodičů. Pokud by se nesezdaní partneři neshodli a partner by do rodného listu zapsán být nechtěl, bude se muset obrátit matka na soud, aby otcovství určil nebo otcovství popřel.

Tip: Bude do společného jmění manželů patřit byt, který si váš manžel koupil ještě před svatbou? A co dědictví po tetičce manželky, bude zahrnuto do společného jmění? Nebo půjčka, kterou si manžel vyřídil, a vám o tom nic neřekl? A jak společné jmění vypořádat? Na všechny otázky najdete odpověď v našem samostatném článku.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Tip: Máte podezření na nedořešenou finanční situaci a dluhy svého partnera či partnerky, nebo o ní nemáte ani velmi orientační přehled? Vaše drahá polovička podniká a vy se obáváte, že budete ručit za její případné dluhy z podnikání svým vlastním majetkem? Jak se v takových případech můžete efektivně chránit?

Bydlení a majetek

U majetkových vztahů již nelze jednoznačně říci, zda je ten či onen model soužití výhodnější. Někomu bude vyhovovat společný majetek s manželem, jiný bude preferovat svobodnější oddělený režim. Pokud vstoupíte do manželství, automaticky vám vznikne společné jmění manželů. Vše co od té doby nabydete, bude v tomto společném jmění a oba manželé k tomu budou mít stejná práva a povinnosti. Výjimkou ze společného jmění tvoří věci osobní potřeby, dále například to, co manžel zdědí, či dostane darem. Lidé žijící v konkubinátu žádné společné jmění nemají a majetek mají oddělen. Každý vlastní to, co si sám za své peníze koupil. Když kupují věci dohromady, mohou je nabýt do spoluvlastnictví. V případě rozchodu je obvykle snazší rozdělit si majetek, pokud jste sezdáni nebyli. Vypořádání společného jmění manželů může být složité a soudní řízení se může táhnout. I manželé však mají možnost mít oddělené jmění, pokud se na tom předem (nebo i v průběhu manželství domluví). V případě že pak nastane rozkol, mají situaci, aspoň pokud jde o majetkové vypořádání, jednodušší.

S majetkem úzce souvisí i otázka bydlení. V případě, že jsou nesezdaní partneři v nájmu, bude velmi záležet, kdo nájemní smlouvu uzavřel. Druhý z partnerů totiž na byt nebude mít žádné nároky a po rozchodu či úmrtí partnera bude obvykle muset byt automaticky opustit. U otázky nájemního bydlení je manželství výhodnější, neboť manželé mají ze zákona nájem společný. I když bude na nájemní smlouvě v kolonce nájemce uveden jen jeden z manželů, druhý bude mít na byt stejná práva a v případě úmrtí jednoho z manželů, druhý o bydlení nepřijde.

Dědictví a důchod

Poměrně zásadní rozdíl mezi manželstvím a nesezdaným soužití vyvstane v okamžiku úmrtí jednoho z partnerů. Pokud totiž váš druh či družka nepořídí závěť, do které by vás zahrnul, a zároveň má děti, tak z dědictví neobdržíte nic. Manželé toto mají jednodušší. I když není sepsána závěť, manžel spadá do první třídy dědiců a dědí společně s dětmi zesnulého. Pokud neměl pár děti, tak dědí manžel v druhé třídě dědiců, a to společně s rodiči zemřelého a s těmi, kteří žili se zemřelým ve společné domácnosti aspoň 1 rok. Manžel však vždy musí obdržet alespoň polovinu pozůstalosti. Manželé také požívají výhody v podobě vdovského a vdoveckého důchodu, na který mohou mít při splnění určitých okolností nárok po dobu jednoho roku od úmrtí (a někdy i trvale). Druh a družka nic takového pobírat nemohou.

Zajímají vás další právní rozdíly mezi manželstvím a nesezdaným soužitím? Potřebujete poradit? Neváhejte se na nás obrátit.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024