Společné jmění manželů – co do něj patří a jak se vypořádává

Bude do SJM patřit byt, který si váš manžel koupil ještě před svatbou? A co dědictví po tetičce manželky, bude zahrnuto do společného jmění? Nebo půjčka, kterou si manžel vyřídil, a vám o tom nic neřekl? A jak společné jmění vypořádat? Na všechny otázky najdete odpověď v tomto článku.

Muž a žena sedící k sobě zády
7 minut čtení

Kapitoly článku

Audioverzi článku pro vás namluvil robotický hlas. Chyby nám můžete nahlásit, děkujeme.

Jak vzniká společné jmění manželů

SJM neboli společné jmění manželů vzniká automaticky ze zákona okamžikem uzavření manželství. Jestliže si tedy hned po svatbě koupíte auto, budete mít toto auto v SJM. Stejně tak první výplata, která vám po sňatku přijde na účet, bude už ve společném jmění. Výjimkou je situace, kdy ještě před svatbou uzavřete předmanželskou smlouvu, v níž se domluvíte, že společné jmění po svatbě mít nebudete. Zvolíte si tedy jiný než zákonný režim a po svatbě tak můžete mít dál majetek i dluhy oddělené.

Stejně tak i v průběhu manželství se můžete domluvit na tom, že chcete SJM zúžit, nebo úplně zrušit a vypořádat. Nejčastěji ke zrušení společného jmění ale dochází až při rozvodu manželství, anebo ve chvíli, kdy jeden z manželů zemře. Pokud jste manželé a neuzavřeli jste zvláštní smlouvu, kterou byste SJM zrušili, a ani vám ho nezrušil soud, pak máte společné jmění manželů.

Tip: Přečtěte si, jak je to s darováním nemovitosti mezi manželi, kde hlavní vliv na dění má právě společné jmění manželů.

Co patří do SJM?

Občanský zákoník říká, že to, co manželům náleží a má majetkovou hodnotu, je součástí jejich společného jmění. Patří sem majetek i dluhy. Pokud jde o majetek, spadá do něj vše, co získal jeden nebo oba manželé za trvání manželství s určitými výjimkami. Do společného jmění tak patří například mzda obou manželů, a to od chvíle, kdy jim dojde na účet nebo je fyzicky vyplacena.

Co do SJM nepatří?

Do SJM nenáleží finance či věci, které:

  •  slouží osobní potřebě jednoho z manželů (např. oblečení a hygienické potřeby),
  • některý z manželů nabyl darem nebo zdědil (pokud ovšem dar nebo dědictví není výslovně určeno oběma manželům do SJM),
  • nabyl jeden z manželů jako náhradu nemajetkové újmy na svých přirozených právech (například bolestné vyplacené po autonehodě),
  •  nabyl jeden z manželů právním jednáním vztahujícím se k jeho výlučnému vlastnictví (například manžel prodá motorku, kterou měl ve svém výlučném vlastnictví, a za tyto peníze si pořídí novou – i nová motorka bude ve výlučném vlastnictví),
  • nabyl jeden z manželů náhradou za poškození, zničení nebo ztrátu svého výhradního majetku.

Do společného jmění patří také zisky z výlučného majetku. Pokud tedy má váš protějšek ve výlučném vlastnictví byt (např. proto, že jej vlastnil již před svatbou nebo ho po svatbě třeba zdědil), zisk z pronájmu tohoto bytu už je společným majetkem. V určitých případech může být ve společném jmění i podíl v obchodní společnosti.

Tip: Pokud řešíte kombinaci SJM a družstevního bytu, přečtěte si samostatný článek.

Pozor na dluhy v rámci společného jmění manželů

Společné jmění nezahrnuje jen majetek, ale také dluhy. Pokud si tedy s manželkou vezmete společně půjčku, nebo hypotéku, bude i tento závazek ve společném jmění. Společný dluh ovšem vznikne i ve chvíli, kdy se zaváže jen jeden z manželů, ale pouze za situace, kdy jde o obstarávání běžných nákupů pro rodinu. Ve chvíli, kdy tedy půjde manželka na běžný nákup potravin, bude to v režimu SJM, ale pokud by si bez souhlasu manžela vzala velkou půjčku na nové auto, bude takový závazek pouze jejím výhradním dluhem (a musí ho splatit z vlastních prostředků).

Mějte jistotu, že získáte maximum toho, na co máte nárok

Zkušený rozvodový právník vám dohodu o vypořádání společného majetku zkontroluje, nebo rovnou sepíše na míru. Stejně jako všechny ostatní dokumenty potřebné k rozvodu. Vše můžete mít vyřízené do 48 hodin, online a za předem stanovené ceny.

Když nechceme sdílet (všechen) majetek a závazky

Manželé, kteří se nechtějí podřídit popsaným pravidlům, si mohou své majetkové záležitosti upravit jinak. Společné jmění manželů tak u nich ani nemusí vzniknout (když uzavřou předmanželskou smlouvu), nebo vznikne, ale je třeba užší a část majetku do něj nespadá. Opačnou variantou může být, že si manželé SJM rozšíří a vloží do něj třeba nemovitost, kterou jeden z nich zdědil.

Kdy společné jmění zaniká a jak se vypořádá?

  1. Zánikem manželství  – tedy rozvodem manželství, smrtí manžela či prohášením za mrtvého. 
  2. Prohlášením konkurzu na jednoho z manželů
  3. Uložením trestu propadnutí majetku jednomu z manželů

Rozvod manželství

Dojde-li k rozvodu, nejvýhodnější řešení vypořádání SJM představuje dohoda. Ta je účinná ke dni, kdy společné jmění zaniká. Není tak podstatné, zda ji uzavřete před nebo po zániku manželství. I kdybyste se nedomluvili, jsou zde další tři možnosti:

  • Dohodu můžete uzavřít později.
  • Do tří let od rozvodu můžete soudu podat návrh, aby SJM vypořádal. V takovém případě je v moci soudu rozhodnout, komu připadne konkrétní majetek a dluhy. Společné věci přikáže jednomu z exmanželů, který následně musí druhého vyplatit, věci rozdělit nebo rozhodnout o tom, že se prodají a rozdělí se zisk.
  • V situaci, kdy se nedohodnete a ani nepodáte návrh na vypořádání společného jmění, dojde k automatickému vypořádání. Majetek tak zůstane ve vlastnictví toho z exmanželů, který je pro potřebu svou, své rodiny nebo rodinné domácnosti výlučně jako vlastník užívá. Ostatní společný majetek včetně dluhů zůstane v podílovém vlastnictví.

Smrt (či prohlášení za mrtvého) jednoho z manželů

Vypořádání provede notář v rámci dědického řízení. Nejprve tedy rozdělí společný majetek a dluhy manželů a pak rozhodne, co spadá do dědictví. V rámci dědického řízení se musí zohlednit případné pokyny zemřelého nebo dohody manželů, kterou měli ohledně majetku

 

Tip: Návrhu na vypořádání SJM jsme se věnovali v článku s dokumenty potřebnými k rozvodu.

Advokát radí: Na automatické vypořádání SJM je třeba dát si pozor. V praxi se může stát, že si váš bývalý protějšek vezme po rozvodu auto a bude s ním nadále výhradně jezdit. Vy jste z důvodu absence řidičského průkazu u automobil nestáli, ale pokud byste řešili vypořádání SJM včas, měl by vás exmnažel vyplatit. Když se nedomluvíte a ani nepodáte do 3 let návrh k soudu, o peníze za auto přijdete.

Jak se majetek při vypořádání SJM oceňuje?

  • Ve většině případů se vychází z toho, že každý má nárok na stejný podíl ze společného majetku.
  • Výjimečně ale může soud rozhodnout, že jeden z exmanželů má dostat méně – například tehdy, když partner opustí společnou domácnost, nestará se o děti, ani na ně neplatí.

Při samotném vypořádání je třeba majetek i dluhy ocenit. Vychází se z toho, co bylo obsahem společného jmění v době rozvodu, ale věci se oceňují podle současných cen. Dále se u soudu řeší i to, zda někdo z manželů vynaložil ze svého výhradního majetku peníze na majetek společný (nebo naopak ze společného bylo investováno do věci ve výhradním vlastnictví druhého) a i toto se musí vypořádat.

V obou výše zmíněných případech se vypořádání společného jmění nese ve znamení velkých emocí. Se zkušeným advokátem budete mít jistotu, že se neztratíte v právních kličkách a získáte maximum toho, na co máte nárok. Pokud se rozvádíte, do 48 hodin jsme vám schopni sepsat všechny potřebné dokumenty – online a za předem stanovenou cenu. Jestli si naopak jen nejste jisti, na čem jste, například v rámci dědického řízení, mohla by se vám více hodit odpověď od advokáta.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Rozvod manželství

Provedeme vás celým rozvodovým procesem od podání žádosti o rozvod po jeho schválení soudem. Zajistíme nejlepší možný výsledek pro vás, dítě i vaše majetkové poměry. Postupujeme rychle, zkušeně a diskrétně. Zaplatit přitom můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 4.2
hodnoceno: 29 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

Mgr. Lucie Petránková

Lucie rozumí advokátnímu řemeslu jako málokdo. Umí prosadit zájmy svých klientů v soudní síni i mimo ni. Má za sebou již stovky vyhraných sporů. V našem týmu je specialistkou na rodinné a občanské právo. Klienti oceňují její lidský, profesionální a při tom velmi rozhodný přístup.

Vzdělání
  • Postgraduální studium Univerzita Karlova v Praze, Právnická fakulta, obor: medicínské právo,
  • Universita Pantheon d ´Assas Paris II,
  • Právo na Univerzitě Karlově v Praze, Právnická fakulta

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024