Jak dát výpověď v práci v 5 bodech

Přišla Vám lepší nabídka? Nemůžete vystát nervózního či sadistického šéfa? Nebo si prostě potřebujete odpočinout? Poradíme Vám, jak podat výpověď a nepřipravit se o svá práva.

4 minuty čtení

Kapitoly článku

Život přináší mnoho změn a někdy se stane, že se ocitnete před důležitým rozhodnutím dát výpověď v práci. Bez ohledu na to, zda na vás čeká jiná lákavá pracovní nabídka, nebo toužíte utéct před nepříjemným pracovním prostředím, vždy je důležité mít na paměti právní postup při podávání výpovědi. V tomto článku vám představíme pět důležitých bodů, na které nezapomenout, když se rozhodnete dát výpověď.

1. Kde to mám podepsat? Kam mám výpověď doručit?

Výpověď je vždy nutné podat písemně s vlastnoručním podpisem. Jen tak bude platit. Nespoléhejte se však na předání z ruky do ruky. Doručení výpovědi je potřeba prokázat.

Nejlepší je tedy výpověď podat osobně a zároveň si nechat u zaměstnavatele potvrdit její kopii podpisem a razítkem (postačí na podatelně). Případně si pořiďte dvě kopie výpovědi a jednu si i s razítkem a podpisem nechejte.

Pokud to nejde, pošlete ji poštou. Vždy však alespoň doporučeně a pečlivě uschovejte podací lístek.

Tip: Přečtěte si náš článek, ve kterém se dozvíte, kdy můžete dostat výpověď pro nadbytečnost.

2. Co musí výpověď obsahovat? Existuje nějaký formulář?

Na výpověď není žádný předepsaný vzor či formulář. Mělo by z ní být jasné, kdo ji dává, komu a kdy. Důvod výpovědi, tedy proč chce zaměstnanec odejít, uvádět nemusí. Naopak, pokud podává výpověď zaměstnavatel, musí důvod jasně vymezit a obhájit si ho.

Tip: Stáhněte si vzor výpovědi zdarma. Se vším ostatním okolo změny zaměstnání vám rovněž pomůžeme.

3. Jak dlouho trvá výpovědní doba, tedy kdy podat výpověď, když už mám domluvené nové místo?

Výpovědní doba je zpravidla dvouměsíční. V pracovní smlouvě může být sjednána i delší, nikdy ne kratší. Začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce. Pokud tedy dáte výpověď např. 31.5., skončí výpovědní doba 31.7. Pokud by byla doručena o den později, tedy první červnový den, skončí až 31.8. Určité výjimky pak může způsobit např. nemoc zaměstnance.

Chci dát v práci výpověď

Poradíme vám, jak postupovat při výpovědi z práce, zda rozvázání pracovního poměru raději neřešit dohodou, pohlídáme vaše práva a pomůžeme získat od zaměstnavatele maximum. Jednáme rychle, účinně, v celé ČR. Cenu budete znát předem a zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

4. Potřebuji z práce odejít dřív než za dva měsíce, jaké mám možnosti? A co když jen tak bez dohody přestanu do práce v době běžící výpovědi chodit – co mi hrozí?

Vždy je možné se dohodnout na jakémkoliv dni ukončení (rozvázání) pracovního poměru, tedy i ze dne na den. To však předpokládá souhlas obou stran – zaměstnance i zaměstnavatele.

Pokud dohoda není možná, měl by zaměstnanec výpovědní dobu dodržet. Měl by tedy výpověď dát včas, a to i tehdy, když ho od toho zaměstnavatel zrazuje a nabízí jednání o lepších podmínkách. Výpověď je totiž vždy možné dohodou zrušit, takže se tím zaměstnanec o nic nepřipravuje a může jednat dál.

Pokud by zaměstnanec odešel bez svolení zaměstnavatele dříve, vystavuje se riziku, že po něm zaměstnavatel bude požadovat náhradu škody (např. nedokončený projekt prodražil náklady na externisty, stála výrobní linka atd.). Zaměstnavatel by to však musel velmi dobře prokázat, včetně výše dané škody. Nemůže ji tedy “střelit” od boku.

V případě, že jste ještě novou práci nenašli, je nejvyšší čas začít hledat v průběhu výpovědní doby. Váš stávající zaměstnavatel má totiž povinnost vám každý týden poskytnou půlden volna na hledání nové práce (např. na účast na pohovorech). Toto volno se dá sčítat, takže si například za měsíc můžete vzít dva celé po sobě jdoucí dny. Je ovšem nutné zmínit, že se jedná o neplacené volno (placené je pouze v případě, že jste dostali výpověď vy).

5. Jak je to s konkurenční doložkou?

Pokud dáte výpověď, nemusí se vaše pouto s bývalým zaměstnavatelem úplně přetrhnout. Může přetrvat např. v zákazu pracovat pro konkurenční společnost kvůli uzavřené konkurenční doložce.

Konkurenční doložka je vlastně dohoda, že zaměstnanec nějakou dobu (nejdéle však rok) po skončení pracovního poměru nebude vykonávat výdělečnou činnost, která by byla shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele nebo která by měla vůči zaměstnavateli soutěžní povahu. Zabraňuje se tím zneužití know-how. Za to však musí být sjednáno i peněžité vyrovnání, které zaměstnavatel hradí zaměstnanci po celou dobu „nekonkurence“. Výše tohoto vyrovnání by přitom měla představovat minimálně polovinu průměrné mzdy zaměstnance.

Jakmile se rozhodnete, že je čas opustit své současné zaměstnání, je důležité postupovat pečlivě a řídit se právními předpisy. Náš průvodce vám poskytl klíčové informace o tom, jak podat výpověď a co očekávat v následujících dnech a týdnech. Závěrem je však třeba připomenout, abyste nezapomněli, že každá situace je jedinečná. Pokud proto máte nějaké pochybnosti nebo otázky ohledně vaší výpovědi, je dobré je konzultovat s odborníkem na pracovní právo.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Chci dát v práci výpověď

Poradíme vám, jak postupovat při výpovědi z práce, zda rozvázání pracovního poměru raději neřešit dohodou, pohlídáme vaše práva a pomůžeme získat od zaměstnavatele maximum. Jednáme rychle, účinně, v celé ČR. Cenu budete znát předem a zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 2 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

před 2 roky

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 9 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024