Přišel vám vytýkací dopis? Co to znamená?

Dostali jste vytýkací dopis, kde vám zaměstnavatel oznamuje, že dosahujete neuspokojivých pracovních výsledků? Co přesně znamená pro vaši budoucnost v pracovním poměru? Může vás na základě tohoto dopisu šéf propustit? A lze se proti dopisu nějak bránit?

žena s rukama v dlaních u pracovního stolu
4 minuty čtení

Kapitoly článku

Neuspokojivé výsledky jako výpovědní důvod

Jedním z důvodů, proč může zaměstnavatel dát zaměstnanci výpověď, jsou i neuspokojivé pracovní výsledky. Ty charakterizuje to, že zaměstnanec sice neporušuje žádnou svoji povinnost, jeho práce však zaměstnavateli nepřináší to, co od zaměstnance očekává.

Samozřejmě je však třeba zdůraznit, že ne každá situace, kdy zaměstnanec nesplní očekávání zaměstnavatele, představuje neuspokojivé pracovní důsledky, které mohou vést k propuštění. Požadavky zaměstnavatele musí být vždy přiměřené a odpovídat realitě, v níž se zaměstnanec pohybuje.

Obsah vytýkacího dopisu

Obsahem vytýkacího dopisu je tedy především informovat daného pracovníka či pracovnici o porušení právních předpisů, pracovní kázně či nedostatečném pracovním výkonu.

Vytýká-li vám zaměstnavatel nesplnění výkonnostních cílů, které jsou podle vás zcela nereálné, doporučujeme porovnat vlastní výkony s výsledky ostatních kolegů. Pokud kýžených cílů zdaleka nedosahují ani oni, asi bude problém spíše na straně zaměstnavatele, který požaduje nesplnitelné. Pozornost je třeba věnovat i systému přidělování práce – rozděluje-li zakázky mezi jednotlivé makléře zaměstnavatel a vy jich dostáváte nejméně, nebo pouze ty málo výnosné, těžko pak můžete plnit výkonnostní kritéria.

Vytýkací dopis by měl ovšem následoval až tehdy, pokud zaměstnanec minimálně třikrát porušil pracovní povinnosti vyplývající z jeho pracovního místa. V případě, že zaměstnanec v posledních 12 měsících nesplňoval právní předpisy pro výkon sjednané práce, a i přes písemné upozornění svého nadřízeného se jeho výkon a pracovní kázeň za tuto dobu nezlepšila, může být zaměstnavatelem z tohoto důvodu propuštěn.

 

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Zaměstnanec je ve vztahu se zaměstnavatelem chápán jako slabší strana, a proto je zákonem všemožně chráněn. Jedním z takových prostředků je také nemožnost výpovědi ze strany zaměstnavatele z libovolných důvodů. V našem článku se podíváme na to, jaké možnosti zaměstnavatel v této oblasti má a jaké mohou být výpovědní důvody.

Můžete mít nárok na odstupné

Pokud zaměstnavateli přinášíte méně zisku kvůli celkovému úbytku obchodů nebo proto, že vám nedává dostatek příležitostí, nemůže vám být z tohoto důvodu dána výpověď pro neuspokojivé pracovní výsledky. Zaměstnavatel by mohl maximálně zvážit zrušení vaší pracovní pozice. V takovém případě by vám při propuštění pro nadbytečnost musel poskytnout odstupné.

 

Možností, kdy lze dát zaměstnanci výpověď ze strany zaměstnavatele, není úplně mnoho. Jednou z variant je výpověď z organizačních důvodů. Co když vás zaměstnavatel propustí, vaše místo naoko zruší a vzápětí jej vytvoří a obsadí znovu?

Když jsou výtky oprávněné

Pokud nicméně objektivně pracovně zaostáváte, je vytýkací dopis dost možná namístě. V takovém případě vás zaměstnavatel musí ve vytýkacím dopise vyzvat k odstranění nedostatků a stanovit vám přiměřenou lhůtu, v níž máte své výkony zlepšit. Bylo by vhodné, aby vám zaměstnavatel zároveň poskytl přiměřenou součinnost a podporu ve vašem rozvoji (tedy například vám zaplatil školení).

Nezlepšili jste se? Hrozí vám výpověď

Pokud se vaše výkony po uplynutí lhůty nezlepší (nebo pokud se zlepší jen krátkodobě), může vás zaměstnavatel propustit na základě výpovědi s dvouměsíční výpovědní dobou a bez odstupného. Výpověď vám však může dát nejpozději do 12 měsíců od doručení vytýkacího dopisu. Pokud se zaměstnavatel k rozhodnutí odhodlá až po 12 měsících, musí vám nejdříve doručit nový vytýkací dopis a poskytnout prostor pro zlepšení. Teprve poté může pokračovat výpovědí.

Jaké jsou možnosti obrany?

A co když je situace úplně jiná a vy s obsahem vytýkacího dopisu nesouhlasíte. Lze se bránit? Samotné nepřevzetí dopisu nic neznamená. Dokument je stále evidován jako doručený, a tím pádem také platný, a to i ve chvíli, kdy by došlo k soudnímu sporu.
Pokud ale byla zaměstnanci podána výpověď za porušování právních předpisů na pracovním místě a současně nedostal vytýkací dopis, může se obrátit s žádostí o pomoc na správní orgán. V takovém případě by totiž výpověď byla neplatná, jelikož nebyly splněny podmínky, jež udává zákoník práce.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Zuzana Marková, Praha

před 3 roky

Nechali jsme si pro naši tělocvičnu sepsat obchodní podmínky a jsme za to moc rádi. Jasné vztahy dělají přátele, v businessu to platí desetinásob.

Recenze služby

Štěpán Mičunek, okres Vsetín

před 3 roky

Na Dostupného advokáta jsem se obrátil s prosbou o pomoc s neplatičem. Dostupný advokát mi poradil, jak dále postupovat. Náš spor se dostal až před soudy, kde mne Dostupný advokát zastupoval. Soudy jsem vyhrál, služby tohoto webu mohu vřele doporučit.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024