Vzor smlouvy o půjčení peněz

  • Jednoduchý vzor vás provede sepsáním smlouvy o půjčce (v právní terminologii tedy správně o zápůjčce).
  • Nezapomeňte na stanovení podmínek, co se stane v případě, kdy nebude částka vrácena.
  • Placenou službou získáte jistotu, že podepíšete neprůstřelnou smlouvu o půjčce.
Aktualizováno: 4. 1. 2023
Vzor smlouvy o půjčce
Náhled knížky

Podle zákona může sepsání smlouvy o půjčce peněz nahradit ústní smlouva. Lidé k této možnosti přistupují i z toho důvodu, že jim je nepříjemné žádat po přátelích nebo rodině, aby jim smlouvu o zápůjčce podepsali. Smlouva o půjčení peněz má ale hned několik benefitů – díky písemné formě mají obě strany jasno, na čem se shodli i v tom nejdůležitějším bodě, kdy mají být peníze vráceny a co se bude dít v okamžiku, kdyby se tak nestalo.

Dostupný advokát radí: Z praxe vám doporučujeme do smlouvy o půjčení peněz přidat ujednání tzv. zástavy, která bude vaší prevencí před případným nesplácením. Do zástavy se nejčastěji dávají nemovitosti, věci movité nebo například cenné papíry. Vždy záleží na dohodě smluvních stran. Zajištění půjčky může vyřešit i osoba ručitele, který za dlužníka půjčku případně uhradí.

Bez čeho se neobejde bezchybný vzor smlouvy o půjčce?

Aby byl vzor smlouvy o půjčce peněz po podepsání platný a vymahatelný, měl by obsahovat tyto podstatné náležitosti:

  • identifikaci smluvních stran,
  • částku půjčky a způsob jejího poskytnutí (hotově nebo na účet),
  • sjednanou odměnu za půjčení – může jít o jednorázový poplatek, úrokovou míru nebo bezplatné zapůjčení,
  • způsob a rytmus vracení – jak a kam budou peníze vráceny, do kterého data, případně v kolika splátkách,
  • podmínky při prodlení ve splacení půjčky – konkretizujte výpočet sankce při zpoždění se splátkami,
  • oprávnění k odstoupení od smlouvy – do smlouvy o zápůjčce peněz můžete přidat oprávnění požadovat splacení celé částky při prodlení o více než 2 splátky nebo o 1 splátku s dobou delší než tři měsíce.

Dostupný advokát radí: „Podpisy na vzoru smlouvy o půjčení peněz nemusí být nutně ověřeny. Vzhledem k tomu, že jde o investici v řádu 30 Kč vám ale ověření doporučujeme, aby druhá strana nemohla případně argumentovat, že smlouvu nepodepsala.“

Nejdůležitější částí smlouvy je stanovení podmínek, co se stane v případě, kdy nebude částka vrácena, ať už jednorázově nebo pomocí splátek.  Právníci z Dostupného advokáta vám pro zjednodušení sepsali vzor smlouvy o zápůjčce. Vzhledem ke specifikaci ustanovení  smluvní pokuty při nezaplacení doporučujeme i tak kontrolu naším právníkem – specialistou, který ji připraví na míru vaší situaci. Za rozumnou cenu.

Získejte jistotu, že podepíšete neprůstřelnou smlouvu o půjčce

Obzvlášť při vyšších částkách nechte před podpisem zkontrolovat vzor smlouvy o půjčce advokátem. Jen tak budete mít jistotu, že smlouva bude následně právně vymahatelná a dlužník nebude moct argumentovat například tvrzením, že peníze nikdy nedostal. Chápeme, že na kontrolu vzorové smlouvy o půjčce peněz spěcháte, proto vše vyřídíme do 72 hodin.

Proč si vzor smlouvy o zápůjčce nechat zkontrolovat advokáty?

  • Právník sepíše smlouvu o půjčce peněz tak, aby bylo případně možné pohledávku vymáhat rychle a bez komplikací soudní cestou.
  • Důkladně smlouvu projde tak, aby se v ní nevyskytovaly závažné právní vady, které by mohly způsobit neplatnost smlouvy nebo její části.
  • Pozornost bude věnovat specifikaci výše půjčky a její splatnosti, protože bez těchto náležitostí bývá často ztížena soudní vymahatelnost nároků ze smlouvy vyplývajících.
  • Právník doporučí i vhodné záruky, jako je zástava či ručení třetí osoby. Vyhnete si i nevymahatelným zárukám, jako je špatně vymezená smluvní pokuta

Jste v situaci, kdy vám dlužník peníze nevrací?

V takovém případě je nejvhodnějším řešení obrátit se na advokáta, který pošle předžalobní výzvu, která je nezbytná v případě soudního sporu, aby vám byly přiznány náklady řízení.

Z naší praxe víme, že po zaslání korektního dopisu, který je nabitý právní argumentací, většina dlužníků poleví. V opačném případě je řešením podání žaloby. U soudního řešení sporu můžete počítat s poplatkem 1 000 Kč u klasické žaloby (do částky 20 000 Kč). Při vyšším obnosu peněz je to 5 % vymahatelné částky. Výhodnější je pak podat návrh na vydání elektronického platebního rozkazu, kde je poplatek maximálně 4 % z vymahatelné částky.

Tip: Přečtěte si vymáhání pohledávky krok za krokem, kde najdete vše, co je potřeba udělat.

Proč použít placenou službu od Dostupného advokáta?

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 2 krát

…nebo jej sdílejte

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jana Vičanová

před 3 roky

Advokátní služby online – nejprve jsem si myslela, že servis využiju ke zodpovězení jednouchého právního dotazu. Záhy jsem však zjistila, že můžeme cestou telefonu, Skypu a internetu vyřešit naprosto vše. DA mi vytrhl trn z paty – coby matka dvou dětí s prací na plný úvazek jen stěží hledám čas, ušetřila jsem však čas i (zobrazit více) finance za cesty, a to za naprosto profi přístup. Vřele doporučuji!

Recenze služby

Lucia Tóthová, Praha

před 3 roky

V životě každého z nás nastane chvíle, kdy potřebujeme využít služeb právníků nebo advokátů. Pro všechny, kteří hledají právní radu (je jedno, jestli kupují nemovitost, soudí se se zaměstnavatelem anebo potřebují jakoukoli jinou pomoc od profesionála na legislativu) a zároveň chtějí řešit věci digitálně, vzdáleně, bez nutnosti osobních návštěv, je Dostupný advokát jednoznačně zajímavou alternativou.

Recenze služby

Jiří Dušil

před 2 roky

Potřeboval jsem poradit s odstoupením od již podepsané smlouvy. Zadal jsem poptávku, druhý den se mi ozval advokát, který se mnou vše probral a doporučil postup. Na základě doporučeného postupu firma odstoupila od smlouvy a já dostal svoje peníze zpět. Mockrát děkuji a přeji firmě Dostupný advokát ať se Vám daří.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024