Jak správně sepsat zápis ze schůze SVJ a BD

Jste ve vedení SVJ či bytového družstva a máte na starosti zápis ze schůze? Případně jste vlastníkem jednotky či členem družstva a chcete ověřit, že vše probíhá dle právních předpisů a pravidel? Sepsali jsme pro vás, jak postupovat při zápisu ze schůze SVJ či BD.

pohled na lidi sedící na schůzi
4 minuty čtení

Kapitoly článku

Zápis ze schůze u sdružení vlastníků jednotek (SVJ)

Statutární orgán, kterým je předseda SVJ nebo výbor, musí vždy vyhotovit zápis ze schůze SVJ nejpozději do třiceti dní od jejího skončení.

Zápis musí obsahovat, kdo shromáždění svolal a jakým způsobem, kdy se konalo, kdo je zahájil, kdo mu předsedal, které další činovníky členská schůze zvolila (například zapisovatele a ověřovatele zápisu), jaká usnesení přijala a kdy byl zápis vyhotoven.

Zápis by měl na počátku obsahovat informaci o usnášeníschopnosti, tedy zda na shromáždění dorazil dostatečný počet členů, aby bylo možné schůzi vůbec konat a cokoliv rozhodovat, například měnit domovní řád. Pokud by tomu tak nebylo, bylo by nutné svolat schůzi náhradní.

Dále by měl zápis kopírovat program pozvánky s jeho jednotlivými body a výsledky hlasování svj, tedy kolik členů bylo pro, proti a kolik se zdrželo. Součástí zápisu je i prezenční listina, tedy seznam jmen a podpisů těch členů, kteří se na schůzi dostavili. To je důležité zejména k případnému pozdějšímu prokázání usnášeníschopnosti dané konkrétní schůze. Mohlo by totiž dojít k tomu, že platnost usnesení, které je jejím výsledkem, někdo napadne u soudu.

Pokud schůze proběhla v rozporu se zákonem, stanovami nebo i dobrými mravy, soud rozhodne o neplatnosti usnesení. Zápis totiž není aktem, který je závazný pro členy, má pouze jakýsi informativní a kontrolní charakter. Shromáždění nebo členská schůze BD rozhodují jen usnesením.

Stanovy SVJ nebo bytového družstva

Zkontrolujeme vaše stanovy SVJ nebo bytového družstva nebo vám je sepíšeme na klíč. Vždy dohlédneme na to, aby odpovídaly aktuální legislativě. Námi zpracované stanovy  jsou vždy připraveny na míru potřebám obyvatelů domu. Můžeme vám založit i SVJ nebo bytové družstvo na klíč. Vše zařídíme rychle, bezchybně a za předem dané ceny. Platit můžete až po poskytnutí služby.

Zápis ze schůze družstva (BD)

V případě družstev, ať už bytových nebo stavebních, platí podobná pravidla. Z jednání všech orgánů je zapotřebí vyhotovit vždy zápis, tedy nejen členské schůze, ale i představenstva, kontrolní komise, nebo případně dalších orgánů, pokud jsou stanovami zřízeny.

Nahlížení do zápisu

Každý člen společenství vlastníků jednotek má právo nahlížet do zápisů za podmínek, které určí stanovy, jinak lze nahlížet vždy v sídle spolku. Toto právo nelze vyloučit a nelze ho ani omezit takovým způsobem, který fakticky znemožní členovi do zápisu nahlédnout, například pokud by bylo možné nahlížet jen jednou v měsíci a to pouze v krátkém čase, kdy většina lidí je v práci.

Nevyhotovení zápisu

Pokud statutární orgán nevyhotoví zápis ze schůze vůbec, neznamená to, že přijatá usnesení jsou neplatná.  případě sporů mezi vlastníky či členy, nebo sporů mezi SVJ/BD a třetími stranami, může být problematické doložit, co bylo skutečně na schůzi rozhodnuto či projednáno.

Teoreticky by mohli členové družstva či SVJ podat návrh soudu, aby dočasně zakázal jednat podle daného usnesení než se zápisem seznámí či budou moci seznámit, případně aby stanovil povinnost zápis vyhotovit. Nicméně v praxi bývá efektivnější v prvé řadě komunikovat s orgány SVJ (např. s předsedou nebo s výborem) a vyžádat si zápis ze schůze. Může se jednat o nedopatření nebo nedorozumění, které je možné vyřešit přímou komunikací.

Pokud by se jednalo o trvalý problém s nedodržováním povinností orgánů SVJ či BD, je na místě zvážit v souladu se stanovami volbu nových orgánů.

Struktura zápisu

Formální náležitosti zápisu ze schůze SVJ/BD:

Hlavička:

Název SVJ/BD
Adresa domu nebo sídlo družstva
Datum a čas konání schůze
Místo konání schůze

Účastníci:

Seznam přítomných vlastníků nebo členů družstva včetně počtu vlastněných podílů či hlasů.
Seznam omluvených vlastníků či členů.
Přítomnost předsedy, tajemníka, případně dalších funkčních členů SVJ/BD.
Program schůze: Seznam bodů, které byly zařazeny na program schůze.

Průběh schůze:

Zaznamenání důležitých diskusí a postřehů týkajících se jednotlivých bodů programu.
Přesné znění předložených návrhů a rozhodnutí.
Výsledky hlasování u jednotlivých bodů (kolik pro, kolik proti, kolik se zdrželo).
Jakékoli další důležité informace nebo události.

Závěr schůze:

Čas ukončení schůze.
Případné informace o datu a místu další schůze.

Podpisy:

 

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Stanovy SVJ nebo bytového družstva

Zkontrolujeme vaše stanovy SVJ nebo bytového družstva nebo vám je sepíšeme na klíč. Vždy dohlédneme na to, aby odpovídaly aktuální legislativě. Námi zpracované stanovy  jsou vždy připraveny na míru potřebám obyvatelů domu. Můžeme vám založit i SVJ nebo bytové družstvo na klíč. Vše zařídíme rychle, bezchybně a za předem dané ceny. Platit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 4.7
hodnoceno: 3 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 8 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Jitka Salačová, Praha 6 – Řepy

před 3 roky

Naše Společenství vlastníků zhruba na začátku roku 2016 muselo nepředvídaně řešit mimořádné záležitosti, u nichž posléze vznikla potřeba právní porady. Výbor poptal tým „Dostupný advokát“ – právní služby online, v čele s JUDr. Ondřejem Preussem, který byl nakonec vybrán pro stálou spolupráci s naším Společenstvím vlastníků. V jeho prospěch hovoří garance dostupnosti v podstatě v (zobrazit více) kteroukoli dobu bez navýšení odměny za kontakt mimo pracovní dobu, dostupnost na telefonu či mailu i na Skypu a velmi seriózní vystupování. Jednoznačně můžeme potvrdit kvalitu služeb, serióznost i dostupnost online.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024