Je možné změnit délku výpovědní lhůty?

Výpovědní doba je období, které ještě zaměstnanec stráví v práci po podání výpovědi. Co ale když nesouhlasíte s její délkou? Lze ji změnit a učinit ji kratší nebo naopak delší? Na to jsme se zaměřili v našem článku.

Zdrcený muž sedí na schodech s krabicí s věcmi a pročítá výpověď
4 minuty čtení

Kapitoly článku

Délka výpovědní doby

Zákonná výpovědní lhůta započíná svůj průběh prvním dnem měsíce po obdržení výpovědi a končí v poslední den měsíce dle smluvních podmínek. Během této doby je zaměstnanec povinen vykonávat své pracovní úkoly, i když již probíhá výpovědní proces. Účelem standardní výpovědní lhůty je umožnit zaměstnavateli připravit se na odchod pracovníka, například zahájením výběrového řízení pro nalezení náhrady. Pro zaměstnance pak tato lhůta zajišťuje čas na hledání nové práce a zabezpečení financí během jejího trvání.

Délka výpovědní doby musí být stanovena v celých měsících. Podle zákoníku práce činí  nejméně 2 měsíce, není možné ji tedy zkrátit pod tento limit. Jediná možnost jak změnit její délku je výpovědní lhůtu prodloužit. Prodloužení této lhůty lze ujednat písemně mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem (typicky v pracovní smlouvě), ale je potřeba si dát pozor na to, že tato doba musí být stejná pro obě strany z důvodu vyváženosti. Znamená to tedy to, že pokud se domluvít, že výpovědní lhůta budou tři měsíce či více, tak to platí jak pro výpověď kterou podá zaměstnanec i pro výpověď ze strany zaměstnavatele. Není možné, aby se tyto doby lišily.

Jde to i bez výpovědní doby?

Máte již novou vysněnou práci, ale je tu jeden problém, očekávají nástup ihned, ale vy máte před sebou 2 měsíce výpovědní doby. Je možné toto nějakým způsobem obejít? Samozřejmě bez výpovědní doby lze pracovní poměr rozvázat například dohodou o rozvázání pracovního poměru, nebo okamžitým zrušením pracovního poměru. Pokud se tedy se svým zaměstnavatelem domluvíte a on vám vyhoví, nemusíte se výpovědní lhůty bát. Okamžité zrušení pracovního poměru už je poněkud složité, nastává v jiné situaci a pramení především z toho že jedna či druhá strana porušila pracovní podmínky či smlouvu. Pokud zaměstnavatel na dohodu nepřistoupí, nezbývá vám než tedy doufat, že na vás ve vašem novém zaměstnání počkají.

Dostali jste nabídku práce, která vás posune finančně i profesně? Našli jste místo za rohem vašeho bydliště, kam nebudete muset každý den hodinu dojíždět? Nebo už se prostě nesnesete se svým dosavadním šéfem? Vše z toho jsou validní důvody pro to dát výpověď. Jak postupovat, aby bylo vše proběhlo správně a bez stresu? Sepsali jsme pro vás pět tipů pro správné podání výpovědi.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Od kdy běží výpovědní doba?

Jak jsme již výše uvedli, výpovědní doba běží od prvního dne měsíce následujícího od toho, ve kterém byla doručena. Pokud tedy zaměstnanec podá výpověď 1. ledna, běží až od 1. února a končí tedy posledním dnem března. Jestliže ale podá výpověď až patnáctého nebo třicáteho ledna, nic se pro její začátek a běh nemění.

Pokud byla dána výpověď a výpovědní doba by měla uplynout v tzv. ochranné době (době pracovní neschopnosti, těhotenství, mateřské či rodičovské dovolené a další) výpovědní doba se ještě prodlouží o tuto ochrannou dobu, resp. doběhne až po skončení této ochranné doby. Během této ochranné doby totiž nelze dát zaměstnanci výpověď a proto ani během ní nemůže doběhnout výpovědní doba.

Dovolená ve výpovědní době

Během výpovědní lhůty je možné si vybrat dovolenou pouze s povolením zaměstnavatele. Zákoník práce toto nevylučuje, ale také to nevyžaduje. Jestliže jste splnili všechny úkoly a vaše absence nebude vytvářet problémy, může vám být dovolená umožněna. Někteří pracovníci si často berou dovolenou na konci pracovního poměru, aby si oddechli před začátkem nové práce. Avšak měli by pamatovat na to, že pokud v daném zaměstnání nestráví celý rok, dovolená se jim zkrátí. Pokud si dovolenou nevezmou nebo jim není povolena, zaměstnavatel je musí zaplatit ve finální výplatě.

Každému zaměstnanci se může stát, že mu bude jednoho nepříliš krásného dne doručena výpověď z pracovního poměru. Co můžete požadovat a jak postupovat v případě, že považujete výpověď za neoprávněnou? Jak napadnout výpověď u soudu?  Tím jsme se zabývali v našem článku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 2 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

MgA. Tomáš Klein, Zlín

před 3 roky

Nechal jsem si tu několikrát zkontrolovat smlouvu od dodavatele a sepsali mi rovněž smlouvu o dílo. Služby dobré, nemusím nikam za advokátem chodit, vše se vyřídí online, značka ideál.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Petr Medek

před 3 roky

Největší benefit spatřuji v tom, že nikam nemusíte, vše vyřídíte z domova nebo kanceláře. S Dostupným advokátem spolupracujeme už několik let a vždy jsme byli spokojeni.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024