Je potřeba znalecký posudek při převodu nemovitosti?

Znalecký posudek nepotřebujete při drtivé většině převodů. Dříve se většinou sevyžadoval kvůli placení daně související s převodem. Dnes však u běžných nemovitostí nemusíte nic komplikovat a bez znaleckého posudku se obejdete. Výjimkou může být využití hypotéky.

Znalecký posudek při převodu nemovitosti
4 minuty čtení

Kapitoly článku

Historický exkurz

Do konce roku 2013 byl znalecký posudek skutečně potřeba. V té době se platila také daň z nabytí nemovitosti, jejíž sazba činila 4 %, ale úřady lidem nevěřily a požadovaly předložení znaleckého posudku s odhadní cenou. Porovnaly pak výši sjednané ceny ve smlouvě s cenou ve znaleckém posudku. Daň se pak hradila z vyšší částky. To se nejprve změnilo tak, že u běžných převodů bytů, rodinných domků, chalup, chat či garáží znalecký posudek již nebyl potřeba, neboť daň se vypočetla prostě jako 4 % ze sjednané kupní ceny. Jedinou podmínkou bylo, že byla kupní cena vyšší než 75 % ceny v daném místě obvyklé, což ověřil pracovník finančního úřadu z cenových map a dalších podkladů.

Následovala ovšem další významná změna, a to zrušení samotné daně z nabytí nemovitosti. Ta byla zrušena k 25. září 2020 a nemusel ji platit kdokoliv, kdo nemovitost koupil v prosinci 2019 a později.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Nutnost nechat zpracovat znalecký posudek

Další situace, ve kterých se vyžaduje znalecký posudek, zahrnují právní řízení, jako jsou insolvenční a exekuční řízení, nebo jiné soudní procesy. V těchto případech je vytvoření znaleckého posudku dokonce právní povinností, a je zadáváno stranou nebo osobou, která dané řízení vede.

Méně běžné případy zahrnují ocenění nemovitostí patřících obchodním společnostem. Například, když se nemovitost vkládá jako nepeněžní vklad do společnosti, nebo v určitých situacích při fúzích a akvizicích mezi firmami, jsou vyžadovány znalecké posudky. Tyto posudky určují také cenu nemovitosti pro účely daňových odpisů, přičemž se hodnotí budova i pozemek pod ní zvlášť. Znalecký posudek může také určit hodnotu nemovitosti pro rozdělení spoluvlastnických podílů.

Pokud si kupujete byt, dům nebo pozemek a financujete jej prostřednictvím hypotéky, bude nutné mít znalecký posudek o zástavní hodnotě této nemovitosti. Tento posudek je klíčovým faktorem pro stanovení maximální částky, kterou vám banka bude ochotná půjčit. Banky obvykle poskytují hypoteční úvěry do výše maximálně 90 % z tržní hodnoty zastavované nemovitosti.

Kdo znalecký posudek vyhotoví?

Pro získání znaleckého posudku, například kvůli daňovým účelům při nabytí nemovitosti nebo při vkládání nemovitosti do společnosti, můžete kontaktovat znalce přímo nebo prostřednictvím znaleckých ústavů specializujících se na ekonomiku.

V případě soudních, exekučních a insolvenčních řízení jsou znalecké posudky objednávány přímo příslušnými orgány. Soudy obvykle zadávají zpracování posudku znalcům, kteří jsou u nich evidováni. Seznam akreditovaných znalců a znaleckých ústavů naleznete na webových stránkách Ministerstva spravedlnosti.

Znalec je osoba jmenovaná ministrem spravedlnosti nebo jím pověřeným předsedou krajského soudu, a to v konkrétním oboru. Ministerstvo spravedlnosti a soudy pečlivě posuzují odborné znalosti a kvalifikace žadatelů.

Tip: V oblasti soudnictví se už delší dobu hovoří o nedostatku soudních znalců a dokonce o dalším ubývání jejich počtu. Proč tomu tak je, čím nám může být soudní znalec užitečný a kým jej lze eventuálně nahradit? TOmu se věnujeme v samostatném článku.

Znalecký posudek vs. odhad tržní ceny

Rozdíl mezi odhadem a znaleckým posudkem není v praxi příliš velký. Oba dokumenty mohou nabídnout podobné ceny a výpočty. Pro získání orientační ceny nemovitosti postačí odhad, který lze snadno získat online od odhadců. V komplikovanějších situacích, jako jsou dědická řízení nebo získání hypotečního úvěru, jsou požadovány alespoň standardní tržní odhady.

Znalecký posudek se využívá v závažnějších případech a slouží jako důkazní materiál v situacích, které jsou definovány zákonem. Z formálního hlediska je znalecký posudek akceptován ve všech situacích a u všech institucí. Jako jediný oceňovací dokument je opatřen kulatým razítkem znalce, což z něj činí nejdražší oceňovací dokument.

Odhad tržní hodnoty nemovitosti a znalecký posudek nemovitosti nemusí být tedy totožný dokument s totožným výsledkem. I když jej může vyřizovat ta samá osoba.

Znalecký posudek stanoví, kolik by stálo nemovitost znovu vystavět. Vychází se tedy především z ceny materiálu a práce, ale už nebere v úvahu další parametry, například popularitu lokality nebo zájem o nemovitosti podobného typu. Obecně je uváděn časový interval šesti měsíců jako doba platnosti vyjádření o ceně nemovitosti v posudku.

Tržní cena se pak snaží dospět k hodnotě, za kterou by bylo možné danou nemovitost prodat. Zohledňuje se mimo materiálů a stavu bytu, také například lokalitu, v níž se byt či dům nachází. Závěry znalce pro obvyklou cenu platí po dobu, než se změní poměry na trhu.

Cena znaleckého posudku se pohybuje v řádu několika tisíců, cca 5-10 tisíc korun.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jan Kresteš

před 3 roky

Dostupného advokáta mohu jedině doporučit! Nabízel jsem místnost k podnájmu a potřeboval jsem dobře vypracovanou podnájemní smlouvu. Nejdříve jsem si stáhl z nejmenovaných webových stránek vzor podnájemní smlouvy. Vzor podnájemní smlouvy vypadal dobře, mně tam nic nechybělo. Ovšem nejsem právník a vždy se může objevit nějaký důležitý detail, který by tam mohl chybět. Obrátil jsem (zobrazit více) se tedy na Dostupného advokáta, aby mi poradil a pomohl v této věci. Stačil jeden telefonát a reakce byla rychlá. Vše za rozumnou cenu vyřízeno do tří dnů. Neměl jsem s tím tedy práci a podnájemní smlouva od dostupného advokáta byla více detailnější. Pokud tedy potřebujete právní pomoc, právní služby a nemáte tolik peněz, abyste si mohli dovolit platit drahého advokáta, Dostupný advokát je nejlepší volbou pro vás. Vřele doporučuji!

Recenze služby

Michaela P.

před 3 roky

Vzhledem k tomu, že pro nás bylo rozhodnutí koupit nemovitost krokem do neznáma, obrátili jsme se na Dostupného advokáta. Byla to ta naprosto nejlepší volba. Provedl nás celým procesem, od rezervace nemovitosti až po poskytnutí úschovy finančních prostředků. Všechny dokumenty ke koupi byly překontrolány, přepracovány a doplněny tak, že jsme je mohli bez obav podepsat. (zobrazit více) Právník Mgr. Svobodný, který se nás ujal, byl vždy připraven obratem zodpovědět všechny naše dotazy, poskytnout rady jak dále postupovat a hlavně vnesl do celé záležitosti pocit jistoty, že bojuje za nás. Až se opět dostaneme do situace, ve které budeme potřebovat právní radu, tak pro nás není jiná volba než Dostupný advokát. Děkujeme.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024