Za jakých okolností je možné zrušení darovací smlouvy?

Darovali jste někomu dům, byt nebo pozemek? A místo vděku jste se dočkali jen lhostejnosti, nepřátelství, nebo dokonce naschválů ze strany obdarovaného? Jak můžete postupovat?

darování nemovitosti, stará žena se dívá z okna
3 minuty čtení

Ani v takové chvíli nemusí být nic ztraceno a můžete dosáhnout určité kompenzace. Zajímá vás, jestli je možné dar v určitých situacích požadovat zpět? Potřebujete vědět, jak postupovat, pokud chcete dosáhnout zrušení darovací smlouvy? A je takovou smlouvu vůbec možné zrušit?

Z advokátní praxe: Po darování pozemku se vzájemné vztahy vyhrotily natolik, že došlo i k fyzickému napadení

Nedobrou zkušenost s darováním pozemku udělal pan Kamil, a proto se obrátil na nás. Před nějakou dobou daroval svému synovci parcelu, a to hned vedle svého domu. Jeho synovec si naplánoval, že tam postaví rodinný dům. Jakmile ale byly uzavřeny všechny formality a odeslali podepsanou smlouvu na katastr nemovitostí, začal synovec o pana Kamila projevovat stále menší a menší zájem. Dříve mu ochotně chodil nakoupit, vozil ho po doktorech, to vše se ale změnilo.

Byl stále víc vůči panu Kamilovi lhostejný, přestal mu vycházet vstříc a ignoroval jeho prosby o pomoc související s tím, co vzhledem ke svému zdravotnímu stavu potřeboval. V průběhu stavby domu se pak dokonce jednoho dne pohádali tak, že došlo k fyzickému napadení pana Kamila ze strany jeho synovce. Na základě tohoto incidentu, ale i dalších, pan Kamil s naší pomocí docílil toho, že mu synovec musel za parcelu doplatit značnou náhradu, a darovací smlouva tak byla tak de facto zrušena.

Odvolání daru

Darovali jste svým příbuzným či přátelům cennou věc a teď toho litujete, protože se vůči vám chovají nevděčně nebo dokonce hrubě? Váš případ posoudíme a postaráme se o to, abyste odvolali svůj dar dostali jej zpět.

Co byste měli vědět o zrušení darovací smlouvy

Lze dar vzít zpět, pokud to není předem zapsáno ve smlouvě?

Předpoklad, že by mohla být darovací smlouva při porušení určitých podmínek v budoucnu zrušena – došlo by tedy k odvolání daru – nemusí být ve smlouvě výslovně řešen. Odvolání daru je možné za podmínek uvedených v zákoně, a to ve dvou typech situací:

  • Dárce v hmotné nouzi: Znamená to, že nemá ani na základní živobytí pro sebe, nebo pro toho, kdo je na něm závislý. Obdarovaný je v takovém případě povinen dárci vrátit dar, nebo mu alespoň poskytnout obvyklou cenu daru.
  • Nevděk obdarovaného: To je častější případ. Za nevděk se považuje, ublíží-li obdarovaný dárci úmyslně nebo z hrubé nedbalosti. Tím nejsou myšleny třeba vypjaté hádky, ale spíš neposkytnutí pomoci nebo fyzický útok.

Jaké jsou lhůty pro odvolání daru?

Dárce má na odvolání, tedy na odstoupení od daru, lhůtu jednoho roku od okamžiku, kdy mu obdarovaný ublížil. Může se ovšem stát, že se o tom dozví později, třeba v případě, že mu obdarovaný ublížil nepřímo nebo se situace týkala osoby jemu blízké. Co pak? Pokud obdarovaný dar nevrátí, nezbývá než se obrátit na soud.

V některých případech právo na odvolání daru dokonce přechází i na dědice dárce, jestliže ten zemře a předtím mu obdarovaný v odvolání daru zabránil. Jak může vypadat taková situace v praxi? Jedná se o krajní situace, kdy obdarovaný dárce vážně zraní, zmrzačí, nebo dokonce usmrtí.

Dostali jste se do obtížné situace kvůli uzavření darovací smlouvy? Rádi vám s tím pomůžeme.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Odvolání daru

Darovali jste svým příbuzným či přátelům cennou věc a teď toho litujete, protože se vůči vám chovají nevděčně nebo dokonce hrubě? Váš případ posoudíme a postaráme se o to, abyste odvolali svůj dar dostali jej zpět.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 3.9
hodnoceno: 13 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Jana Filipová, Praha

před 3 roky

Nechali jsme si s přítelem zkontrolovat nájemní smlouvu na náš první byt a byli jsme rádi, že nám někdo řekl, jaká máme práva, a vysvětlil, co nás čeká.

Recenze služby

Lucia Tóthová, Praha

před 3 roky

V životě každého z nás nastane chvíle, kdy potřebujeme využít služeb právníků nebo advokátů. Pro všechny, kteří hledají právní radu (je jedno, jestli kupují nemovitost, soudí se se zaměstnavatelem anebo potřebují jakoukoli jinou pomoc od profesionála na legislativu) a zároveň chtějí řešit věci digitálně, vzdáleně, bez nutnosti osobních návštěv, je Dostupný advokát jednoznačně zajímavou alternativou.

Recenze služby

Ing. Jan Sekanina, Praha

před 3 roky

Když mi prarodiče chtěli darovat byt, nechtěl jsem se z důvodu vysokého pracovního vytížení zabývat tím, co všechno musím zařídit a jak docílit přepisu vlastnictví v katastru nemovitostí. Dostupný advokát vše zařídil za mě, žádný problém na katastru nebyl a vše bylo celkem rychle zapsáno a vyřízeno. Díky a palec nahoru!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024