Logo Advokátní kancelář roku 2023

How Mr. Jiří lost his money (not)

As a general rule, not all of our bad decisions are immediately known. We don’t always make up for a mistake and have the opportunity to fully realize the error.

1 minute of reading

The same is the case when we sign the wrong contract. We don’t always pay the price. It’s like insurance. Not having it doesn’t necessarily mean that we’ll break our leg skiing and have to pay for our own treatment. But with insurance, we can rest assured that someone has our back.

This statement is really true in practice and the “what if” can be well illustrated by the stories of two of our clients. One seemingly marginal decision significantly deviated both stories.

We will refer to both clients as Mr. George. Both decided to buy a condo. One, Mr. Jiří, used our services before signing the purchase contract, the other, unfortunately, came with a cross on his face.

Real Estate Purchase or Sale

We provide a complete package of legal services related to real estate sales and purchases, including reservation contracts and escrow services. We will also help you with all tax and land registry issues. Our work is fast and accurate, ensuring a worry-free transaction. You’re also welcome to pay after services are provided.

Both stories start similarly. Mr. Jiří has found a beautiful, bright apartment. The price of the property was determined by the number of square meters. The seller seemed solid, even promising to buy fitted wardrobes and pay for other improvements at his own expense. This is where the two stories diverge noticeably.

Pan Jiří I. Pan Jiří II.
Pan Jiří dostal od prodávajícího návrh kupní smlouvy. Ani chvíli neváhal a nechal ji zkontrolovat právníkem. Přeci jenom byt člověk nekupuje každý den. Pan Jiří dostal od prodávajícího návrh kupní smlouvy. Na využití služeb právníka ani nepomyslel. Přeci jenom platit miliony za byt a k tomu ještě několik tisíc za právníka, už je zbytečné. Radši koupí novou pohovku.
Právník během dvou dnů panu Jiřímu smlouvu zrevidoval. Upozornil ho přitom na několik zásadních pasáží, které by ve výsledku mohly byt prodražit o několik set tisíc korun. Cenu klientovi doporučil stanovit pevně s maximální odchylkou tři procenta. Ústní dohodu, že prodávající pořídí vestavěné skříně a zaplatí další úpravy, doplnil písemně do smlouvy. A především vyškrtnul pasáž, podle které se kupující vzdává všech nároků z případných vad. Pan Jiří všechny navrhované změny odsouhlasil a upravenou smlouvu poslal prodávajícímu. Druhý den dokument oba podepsali. Pan Jiří si smlouvu pozorně přečetl, na internetu „vygůgloval“ několik zaručených rad a dokument podle nich upravil a doplnil. Upravenou smlouvu odeslal prodávajícímu a hned druhý den ji společně podepsali.
O dva týdny později přišel pan Jiří svůj nový byt převzít. Byt prošel několika úpravami, které zvětšily jeho obytnou plochu o desetinu. Cena se tak zvýšila, ovšem „pouze“ o tři procenta, jak bylo popsáno ve smlouvě. Na druhou stranu více místa se hodilo a pan Jiří ve výsledku na téhle změně vydělal. O dva týdny později přišel pan Jiří svoji novou nemovitost převzít. Byt prošel několika úpravami, díky kterým se zvětšila obytná plocha o desetinu. To by se i hodilo, pokud by ale cena bytu nenarostla o několik set tisíc korun. Smlouva jasně říkala, že cena je určena podle metrů čtverečních podlahové plochy.
Vestavěné skříně byly dostatečně velké pro pana Jiřího i jeho přítelkyni a všechny slíbené úpravy prodávající uhradil. Několik vad, které při předání bytu Jiří objevil, prodávající na své náklady odstranil. Dohodnuté vestavěné skříně prodávající nepořídil. Když pan Jiří protestoval, prodávající slíbil skříně dodělat, ovšem na náklady Jiřího. Stejně tak další úpravy v bytě neodpovídaly domluvě. Protesty byly marné. A aby toho nebylo málo, narazil Jiří na řadu vad a nedodělků, které se snažil reklamovat. Prodávající ale vždy pouze odkázal na pasáž ve smlouvě, kterou se kupující vzdává nároků z vad. Jiří by potom všem byt nejraději nekoupil. To už ale nešlo, smlouva byla podepsaná. Nezbylo mu, než kapitulovat.
Další týden se Jiří i s přítelkyní nastěhovali a užívali si všedních starostí – „stůl bílý, nebo radši z přírodního dřeva?“, „zrcadlo dáme takhle, nebo o deset čísel výš?“, povlečení budeme dávat do druhého fochu odshora nebo druhého odspoda?“. Místo aby řešil pořizování nového nábytku, musel Jiří shánět peníze na doplacení kupní ceny a nutné opravy. Oblečení se jemu i přítelkyni ještě rok válelo všude po bytě, protože vestavěných skříní se nedočkali a na jiné řešení nebyly peníze. A to Jiří ušetřil několik tisíc za právníka. No, ušetřil. Za právníkem stejně přišel. Na napravení počátečních chyb už ale bylo bohužel pozdě.

Understanding all the significant legal risks involved in selling or buying a flat, house or land is very difficult for the layman. That’s why we’ve prepared a readable e-book, 5 tips on how to buy or sell property without risk, which you can download for free.

Are you solving a similar problem?

Dostupný advokát team of online lawyers will solve it for you.

Real Estate Purchase or Sale

We provide a complete package of legal services related to real estate sales and purchases, including reservation contracts and escrow services. We will also help you with all tax and land registry issues. Our work is fast and accurate, ensuring a worry-free transaction. You’re also welcome to pay after services are provided.

Preset Prices
All services pre-priced for no surprises.
We Do Everything Online
Save time, money and the hassle of travel.
We Work Fast
90 % of issues get solved by the following day.
Experienced Team
We have specialists for every field of law.

Has this content helped you? Give it a rating

No rating yet. Be first to rate and help others.

Author of the article

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej is the attorney who came up with the idea of providing legal services online. He's been earning his living through legal services for more than 10 years. He especially likes to help clients who may have given up hope in solving their legal issues at work, for example with real estate transfers or copyright licenses.

Education
  • Law, Ph.D, Pf UK in Prague
  • Law, L’université Nancy-II, Nancy
  • Law, Master’s degree (Mgr.), Pf UK in Prague
  • International Territorial Studies (Bc.), FSV UK in Prague

Reviews of the Dostupný advokát service

Recenze služby

Jan Sekanina, Prague

before 3 years

My grandparents wanted to give me an apartment, but I was extremely busy at the time and couldn’t afford to put any time into finding out what I needed to do. I also had no idea how to get the transfer of ownership handled at the Land Registry. Dostupný advokát arranged everything for me, and (zobrazit více) the apartment transfer was legally arranged with no issues. Thank you and thumbs up!

Recenze služby

MgA. Anna Leschingerová, Cvikov

before 3 years

I had no idea that there was an online service that could arrange all your legal paperwork for you. I’m so glad I found your service! Using Dostupny Advokat gives me the time to enjoy with my family and loved ones, instead of hassling with legal issues I don’t fully grasp.

Recenze služby

Ing. Jana Žáčková, Prague

before 3 years

My boyfriend and I had the lease contract for our first apartment checked by Dostupný advokát and were glad to learn about our rights, and all the steps we needed to take.

View All Testimonials

You could also be interested in

About us in public media
Logo Česká advokátní komora Logo Advokátní kancelář roku 2023
Follow the news
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát