Číslo pojištěnce: jaký je jeho význam a využití?

V kolonkách formulářů často vídáme: uveďte číslo pojištěnce. Co přesně toto číslo znamená, jak se liší od rodného čísla a kde ho najdeme? Na to jsme se zaměřili v našem článku.

návštěva lékaře, číslo pojištěnce
4 minuty čtení

Kapitoly článku

Číslo pojištěnce je speciální číslo, které slouží zdravotním pojišťovnám k identifikaci a sledování zdravotního pojištění jednotlivce. Je přidělováno jednotlivým pojištěncům a uvedeno na jejich zdravotních pojišťovacích kartách. Obvykle se nachází na přední straně kartičky a v návaznosti na ně na dalších oficiálních dokumentech. Pro každého pojištěnce je unikátní.

Tip: V České republice se při narození se dítě automaticky stává dnem narození pojištěncem té zdravotní pojišťovny, u které je pojištěna matka. Novorozenci tedy mají zdravotní pojištění přes matku a jsou pokryti zdravotní péčí prostřednictvím její pojišťovny.

Pokud matka novorozence má platné zdravotní pojištění, nemusí samostatně přihlášení novorozence u zdravotní pojišťovny registrovat. Měla by ovšem informovat zdravotní pojišťovnu o narození dítěte, aby byly potřebné údaje aktualizovány a zajištěna správná evidence novorozence. Zpravidla se to ovšem děje automaticky, prostřednictvím porodnice.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Jaký je účel čísla pojištěnce?

Hlavním účelem čísla pojištěnce je

  • identifikovat a sledovat jednotlivce v rámci jejich zdravotního pojištění – toto číslo nám umožní zajistit správné přiřazení informací o pacientovi, identifikaci pojištěnce a evidenci jeho zdravotních údajů, historii nemocí, léčbě a úhradě nákladů spojených se zdravotní péčí. Tím se usnadňuje komunikace a sdílení dat mezi různými poskytovateli zdravotní péče a zajišťuje se, aby pacient obdržel potřebnou lékařskou péči. Poskytovatelé zdravotní péče také mohou pomocí čísla pojištěnce získat přístup k lékařským záznamům pacienta.
  • úhrada nákladů: číslo pojištěnce umožňuje sledovat a fakturovat náklady spojené se zdravotní péčí pojištěnce.

Je číslo pojištěnce totožné s rodným číslem?

Zpravidla mezi oběma čísly rovnítko existuje. Občané s trvalým pobytem uvádějí jako své číslo pojištěnce své rodné číslo z rodného listu či občanského průkazu, přičemž u devítimístného rodného čísla u osob narozených do roku 1953 se nedopisuje nula:
Příklad: 490415152.

Osoby narozené od roku 1954 mají rodné číslo desetimístné. Je vždy koncipováno tak, že z něj lze zjistit datum narození i pohlaví dotyčné osoby.
Účelem rodného čísla je jednoznačná identifikaci jednotlivce v rámci státního občanství a je používáno v mnoha různých oblastech státní správy, jako jsou různé evidence, daňové úřady, sociální systém a další. Nakládání s rodným číslem musí splňovat určité náležitosti, které upravuje speciální právní předpis. Je považováno za osobní údaj a nakládání s ním spadá do oblasti GDPR.

Tip: První dvě čísla rodného čísla tvoří rok narození, další dvě pak měsíc narození a třetí dvě den narození. Aby bylo možné z rodného čísla určit pohlaví, přidává se k druhému dvojčíslí ženám padesátka. Další trojčíslí za lomítkem udává pořadí narození v daný den. Poslední číslice čísla za lomítkem je pro kontrolu platnosti a správnosti rodného čísla a doplňuje se tak, aby součet čtyř čísel z datové části před lomítkem a tří čísel za ním byl dělitelný jedenácti beze zbytku.

Cizinci a číslo pojištěnce

Cizinci, kteří v České republice dlouhodobě pobývají, dostanou od okresní správy sociálního zabezpečení zpočátku přiděleno evidenční číslo pojištěnce (EČP).
Pokud cizinci dosud nebylo přiděleno číslo pojištěnce, pak vyplňuje ve formulářích pole „Dosavadní číslo pojištěnce“, kam uvede pohlaví a datum narození.

Časem mohou mít i cizinci přiděleno rodné číslo. Žádost o přidělení rodného čísla může podat cizinec, který nemá na území České republiky povolen pobyt na dobu delší než 90 dnů, a o přidělení rodného čísla požádal pro splnění podmínek podle zvláštních právních předpisů (např. pro účely studia, zaměstnání).

Má-li cizinec na území České republiky povolen pobyt na dobu delší než 90 dnů, rodné číslo přiděluje z moci úřední Ministerstvo vnitra – pracoviště odboru azylové a migrační politiky, příslušné podle místa povoleného pobytu cizince. Ani o ně tedy není třeba žádat. Vyžádání rodného čísla řeší pracovníci Odboru azylové a migrační politiky, a to zpravidla při první návštěvě cizince na pracovišti (například při registraci po příjezdu na území nebo žádosti o osvědčení o registraci).

Tip: Pracujete na volné noze, klidně i dvanáct hodin denně, ale když onemocníte vy nebo vaše dítě, jste na tom o poznání hůře než kamarádi s pracovní smlouvou a osmihodinovou pracovní dobou. Existují možnosti, jak svou situaci zlepšit a získat výhodnější postavení i jako OSVČ? Tim jsme se zabývali v našem článku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 6 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 8 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Michal D.

před 6 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024