Nemocenské a ošetřovné u OSVČ

Pracujete na volné noze, klidně i dvanáct hodin denně, ale když onemocníte vy nebo vaše dítě, jste na tom o poznání hůře než  kamarádi s pracovní smlouvou a osmihodinovou pracovní dobou. Existují možnosti, jak svou situaci zlepšit a získat výhodnější postavení i jako OSVČ?

nemocný muž si vyhledává možnosti nemocenské
5 minut čtení

Kapitoly článku

Práce osob samostatně výdělečně činných

Práce na volné noze může mít mnoho podob. Spravujete webové stránky, upravujete oděvy, překládáte, a to vše pro mnoho různých klientů, anebo máte jednoho zaměstnavatele, chodíte do jedné kanceláře a využíváte firemní e-mail, a přesto nemáte pracovní smlouvu, ale fakturujete. Posledně zmiňovanou variantu (tzv. švarcsystém) v podstatě zákon zakazuje, ale bohužel se s ní často setkáváme i přes tyto zákazy.

Většina variant práce “volnonožců” nabízí možnost rozvrhnout pracovní čas dle vlastních preferencí nebo odjet na dovolenou, kdy si usmyslíte. Nelze ale přehlédnout, že kamarádi s pracovní smlouvou mají oproti vám také řadu výhod. Například stravenky, firemní notebook, sick days a v neposlední řadě také nemocenské a nárok na ošetřovné.

Abyste alespoň některé nevýhody zmírnili, nastíníme vám, jaké jsou vaše možnosti.

Tip: Jste OSVČ ale pracujete pro nějakou firmu za provizi nebo honorář každý měsíc? Jste „zaměstnanci“ přes švarcsystém? Možná by vás zajímalo, že byste mohli mít nárok na placenou dovolenou. Blíže se tomu věnujeme v našem samostatném článku.

Nemoc u OSVČ

Osoba samostatně výdělečně činná se o sebe v případě nemoci většinou musí postarat sama. Možná si říkáte, že jste už pět let neměli nic vážnějšího než rýmičku a přemýšlením o podobných situacích nebudete ztrácet čas. V tom případě možná jen zapátrejte v paměti, zda vaše úspory stačí na několik měsíců, kdyby se přece jen něco přihodilo.

Pokud se na spořícím účtu nachází jen pár tisíc a ani na jiných účtech to není o moc lepší, je dobré zvolit jednu ze dvou, případně zkombinovat obě možnosti, kterými jsou platba nemocenského a komerční pojištění.

Nemocenské u OSVČ začíná platit 15. den nemoci a počítá se za kalendářní dny. Náhrada mzdy se přitom týká pouze pracovních dnů.

Potřebujete jako OSVČ poradi s pojistným či nemocenským?

V našem týmu jsou specialisté na všechny oblasti práva, takže můžeme garantovat opravdu vysokou kvalitu poskytnuté právní rady. Vše navíc zvládneme online a do dvou pracovních dnů.

K tomu se lze připojistit u některé z komerčních pojišťoven a dle jejich nabídky nastavit výplatu např. po 15, 30 nebo 60 dnech nemoci. Zpravidla je třeba doložit daňové přiznání za minulý rok. Výši plateb je třeba nastavit tak, aby případná nemožnost vydělávat neznamenala významný propad příjmů a umožnila vám zaplatit všechny povinné platby (nájem, energie, případně hypotéku apod.) a ještě nějakým rozumným způsobem vyžít.

I když jste schopni vyjít z úspor několik měsíců, i tak se po nějaké variantě pro případ nemoci poohlédněte. Například i platba nemocenského v nejnižší výši, tj. 126 Kč vám umožní neplatit odvody na sociální a zdravotní pojištění v případě dlouhodobé nemoci.

Tip: V roce 2024 čekají osoby výdělečně činné spíše nepříjemné zprávy. Tou hlavní je navýšení takzvaného minimálního vyměřovacího základu. „Ten dosud představoval 25 procent minimální mzdy. Z rozhodnutí vlády se ale bude každý rok až do roku 2026 zvyšovat o 5 procent, aby se postupně dostal až na úroveň 40 procent průměrné mzdy. Už v roce 2024 se tedy základ zvýší z 25 na 30 procent a úměrně tomu narostou i odvody. Stejný základ pro OSVČ, které mají podnikání jako vedlejší činnost, se má od příštího roku zvednout také, ovšem daleko méně – a to z 10 na 11 procent průměrné mzdy. Zvýšené minimální zálohy na zdravotní pojištění bdou činist 2 968 korun. Minimální měsíční zálohy u odvodů pro ČSSZ se proto v roce 2024 zvýší z 2 944 až na 3 852 korun.

Ošetřování u OSVČ

Ani účast na nemocenském pojištění vám ale nezajistí možnost pečovat o vlastní dítě s angínou. Hledáte-li si tedy formulář či vzor na tento příspěvek jakožto OSVČ, hledáte zbytečně. Taková varianta totiž v zákoně není a na ošetřovné nemají osoby samostatně výdělečně činné nárok.

Pojištění OSVČ

Obecně není příliš rozšířená informace, že si lze pojistit i ošetřovné. Stačí zapátrat v nabídkách pojišťoven a trochu se poptat.
Následně se budete muset obrnit trpělivostí a proklestit se několika stranami obchodních podmínek plných výjimek, případně výjimek z výjimek. Ve finále ale můžete získat pojištění, které vám pokryje ošetřování dítěte v případě jeho nemoci, případně i v situaci, kdy je uzavřena škola. Zpravidla to bývá navázáno na vaše vlastní komerční životní, nemocenské či úrazové pojištění.

Dlouhodobé ošetřovné u OSVČ

Dlouhodobé ošetřovné vám umožní péči o osobu blízkou, typicky o člena rodiny, který byl propuštěn z nemocnice (po minimálně sedmidenní hospitalizaci) a jeho lékař rozhodnul, že je nezbytné o něj celodenně pečovat po dobu delší než 30 dní. Může jít například o dlouhodobou nemoc malého dítěte, ale například také o vážný poúrazový stav dospělé osoby, která vyžaduje péči ostatních osob.

Na rozdíl od běžného krátkodobého ošetřovného dosáhnou na tuto variantu i OSVČ, kteří jsou účastni na nemocenském pojištění alespoň po dobu 3 měsíců bezprostředně předcházejících dni nástupu na dlouhodobé ošetřovné. V době pobírání této dávky pak nesmíte jako OSVČ vykonávat výdělečnou činnost.

Dohoda se zaměstnavatelem

V případě, že pracujete dlouhodobě pro jednoho zaměstnavatele formou tzv. švarcsystému, můžete se s ním zkusit domluvit, zda by vaše vzájemná smlouva nemohla pokrývat pravidelnou platbu paušálu, a to i v případě dovolené a občasné nemoci či péče o dítě. Takové nastavení vyžaduje vzájemnou důvěru a asi nelze očekávat, že se tím podaří pokrýt každoměsíční desetidenní nemoc dítěte, nicméně vstřícný zaměstnavatel by k nějaké podobné dohodě mohl být přístupný. Koneckonců mu tím, že za vás nemusí platit odvody na sociální a zdravotní pojištění, měsíčně ušetří mnoho tisíc korun.

Situace osob výdělečně činných nakonec nemusí být v případě nemoci nijak dramatická. Kombinací tvorby úspor, platby některé z variant pojištění a případně i dohody se zaměstnavatelem se můžete přiblížit obdobnému postavení jako mají zaměstnanci.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 8 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Tomáš Hrdlička, Nové Strašecí

před 3 roky

Jít osobně za advokátem mně přišlo dost nepříjemné. S Dostupným advokátem jsem ale všechno vyřídil bez toho, abych se s kýmkoli vůbec musel setkat. Koupil jsem u něj konzultaci, protože mě zaměstnavatel vyslal na dlouhodobou pracovní cestu do dost exotické země, aniž by mi cokoli vysvětlil a já jsem ani nevěděl, na co mám nárok. (zobrazit více) Advokát přes skype příjemný, služba rychlá, můžu jen doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024