Ústavní soud přináší nový pohled na právo cesty

Historickou změnu znamená lednový nález Ústavního soudu, který přisvědčil stěžovatelům usilujícím o právo chůze a jízdy k pozemku, na němž stojí jejich chalupa. Chataři se již deset let soudí o možnost zřízení věcného břemene. Poukazovali přitom na porušení svého vlastnického práva, nicméně doposud nenalézali u soudů žádné zastání.

cesta zřízená jako věcné břemeno přes pozemek
2 minuty čtení

Stěžovatelé si zakoupili chatu v Železné Rudě, ač věděli, že stojí na cizím pozemku a je prodávána bez přístupové cesty. Následně se snažili tuto nepříjemnou situaci vyřešit zakoupením spoluvlastnických podílů k sousedním pozemkům. Situace se komplikovala zejména skutečností, že se pozemek nachází v Chráněné krajinné oblasti Šumava a vztahuje se na něj zákaz vjezdu motorových vozidel. Soudy řádné i odvolací právě na tuto skutečnost poukazovaly, stejně jako na fakt, že se chataři nepokusili zajistit si přístup k nemovitosti před jejím nabytím. V tom byla dle soudů spatřována jejich hrubá nedbalost. Odvolací soud navíc dodal, že není možné, aby zřízením práva cesty chataři vlastně navýšili hodnotu své chaty, kterou koupili za nižší částku právě vzhledem k okolnostem.

Kupujete pozemek či dům?

Nemovitost kupujete (či prodáváte) zpravidla jen párkrát za život. Pomůžeme vám s kupní smlouvou i zápisem do katastru, aby vaším jediným úkolem byla radost z vydařeného obchodu.

Stěžovatelé neuspěli dokonce ani u Nejvyššího soudu. Až po verdiktu Ústavního soudu jim nyní svitla naděje. Dle něj totiž nelze nabytí nemovité věci bez spojení s veřejnou cestou považovat za projev hrubé nedbalosti, a to zejména s ohledem na historický vývoj právní úpravy pozemkového vlastnictví. Naopak jde o u nás velmi častý jev, kdy se nacházejí stavby na cizím pozemku, nezřídka s nedostatečným přístupem.

Soudce zpravodaj David Uhlíř doslova řekl, že „za situace, kdy stát po desítky let toleroval vznik takových majetkových poměrů, se jeví nespravedlivé, jestliže nyní neproporcionálně odpírá vlastníkům nemovitostí s nedostatečným přístupem ochranu vlastnického práva prostřednictvím zřízení věcného břemene nezbytné cesty.“

Podle Ústavního soudu je třeba hledat spravedlivou rovnováhu v podobě odpovídající náhrady za zřízení věcného břemene, na níž se majitelé chaty a majitelka pozemku doposud nedokázali dohodnout.

Případ se nyní vrací k Okresnímu soudu v Klatovech, který bude vázán názorem Ústavního soudu.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

PhDr. Helena Hoffmanová, Praha

před 3 roky

Pronajímám a podnajímám řadu nemovitostí a s Dostupným advokátem spolupracuji pravidelně a dlouhodobě. Oceňuji zejména spolehlivost. Také obdivuji flexibilní a odborné služby i obratný systém advokátních služeb na dálku. Nejvíc si cením toho, že Dostupný advokát mi radí s mladým duchem, tzn. zná i novoty. S touto právní službou mohu být klidná.

Recenze služby

Stanislav Graf

před 2 roky

Služeb Dostupného advokáta jsme využili již dvakrát, pokaždé pro koupi nemovitosti. Jejich balíček premium se nám osvědčil, a příště si zase vybereme tuto společnost.

Recenze služby

Michal D.

před 4 měsíce

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024