„Dobrá smlouva je předpokladem dohody“ — podcast

Ondřej Preuss, zakladatel online služby Dostupný advokát a odborník na ústavní právo, zavítal do Podcastu Mezi Proudy, kde s ním vedli rozhovor pánové Ondřej Fér a Petr Nutil. Probíranými tématy byla mimo jiné legimita moci, demokracie a byrokracie, ale také dostupnost a vymahatelnost práva. Co také v podcastu zaznělo?

Ondřej Preuss v podcastu Mezi proudy
Mgr. Nikola Šedová
10. 5. 2023
3 minuty čtení

Úvodní dotaz se vztahoval k možnému zpochybnění platné existence státu, k čemuž podle okrajových teorií občas dochází. Podle Ondřeje Preusse jde o projev jakési deziluze části obyvatel. Obdobně bývá zpochybňováno i soudnictví, ačkoliv je současná realita taková, že do něj vstupují noví a schopní soudci. Pro zaujetí takových zpochybňujících postojů bývá často podstatné, jak člověk realitu vnímá a jaký z ní má pocit, nikoliv jaká doopravdy je na základě faktů. Někdy se také situace stává reálnou až ve chvíli, kdy ji lidé začnou za reálnou považovat, což vysvětluje i známý Thomasův teorém.

Řada jevů, které vnímáme v současnosti jako něco zcela nového, čemu musíme čelit, zde už ovšem dávno existuje, byť třeba v jiných podobách a jiné míře. Příkladem mohou být tolik diskutované fake news, které se v různých formách objevují od nepaměti.

Dostupné a vymahatelné právo

Podle Preusse je právo jednou z prvních oblastí, kde lidé podléhají deziluzi. Proto je jednou z podstatných výzev současnosti právě výzva právního státu, zejména v podobě dostupnosti práva. Existuje totiž obrovské množství právních záležitostí, které nemusejí být pro běžné advokátní kanceláře z hlediska bussinessu zajímavé, a proto dostupnost právních služeb pro ně nemusí existovat v plné šíři.

S tímto úzce souvisí i pojem vymahatelnosti práva. Pokud stát nebude umožňovat vymáhání svých pravidel, pak nebude dostačovat ani dostupnost práva. Je proto třeba vytvořit systém, který bude efektivní a současně budou lidé motivovaní, aby problémy řešili.

 

 

Umělá inteligence jako výzva současné společnosti

Je-li řeč o aktuálních výzvách, nelze pominout otázku umělé inteligence (AI) a její vliv na vše kolem nás. Podle Preusse se tím opět vracíme k již zmiňovaným otázkám jako jsou fake news či deep fakes. Podstatnou roli sehraje AI i z hlediska právního byznysu i žurnalistiky a důvěry v ní.

Preuss zdůrazňuje, že na jednu stranu jsou nahrazovány tisíce lidí pomocí nových technologií. Na druhou stranu lze očekávat, že zde stále budou existovat právníci, novináři i konzultanti. Lidé totiž chtějí řešit své problémy s konkrétními lidmi a zpravidla nehledají univerzální vzorové řešení, protože to vždy stoprocentně nefunguje. V některých ohledech proto umělá inteligence schopnosti člověka nahradit nemůže.

Co nabízí Dostupný advokát?

V závěru padl dotaz i na aktuální nabídku služby Dostupný advokát. S jeho pomocí lze vyřešit řadu právních situací, ať už jde o běžné právní úkony jako převody nemovitostí, či skutečně závažné právní spory, v nichž potřebuje klient pomoci. Web Dostupného advokáta ale plní i preventivní funkci pro klienty, kteří aktuálně žádný právní problém neřeší. Jak Ondřej Preuss v závěru zdůraznil, možnost připravit na možné budoucí situace, ať už formou získaných informací či sepsáním kvalitní smlouvy, je dobrý základ k tomu, abyste problémům předešli.

Celý rozhovor si můžete poslechnout na Spotify.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 9 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

před 2 roky

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Zobrazit všechny reference

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024