„Dobrá smlouva je předpokladem dohody“ — podcast

Mgr. Nikola Šedová
10. května 2023
3 minuty čtení
3 minuty čtení
Ostatní právní témata

Ondřej Preuss, zakladatel online služby Dostupný advokát a odborník na ústavní právo, zavítal do Podcastu Mezi Proudy, kde s ním vedli rozhovor pánové Ondřej Fér a Petr Nutil. Probíranými tématy byla mimo jiné legimita moci, demokracie a byrokracie, ale také dostupnost a vymahatelnost práva. Co také v podcastu zaznělo?

Ondřej Preuss v podcastu Mezi proudy

Úvodní dotaz se vztahoval k možnému zpochybnění platné existence státu, k čemuž podle okrajových teorií občas dochází. Podle Ondřeje Preusse jde o projev jakési deziluze části obyvatel. Obdobně bývá zpochybňováno i soudnictví, ačkoliv je současná realita taková, že do něj vstupují noví a schopní soudci. Pro zaujetí takových zpochybňujících postojů bývá často podstatné, jak člověk realitu vnímá a jaký z ní má pocit, nikoliv jaká doopravdy je na základě faktů. Někdy se také situace stává reálnou až ve chvíli, kdy ji lidé začnou za reálnou považovat, což vysvětluje i známý Thomasův teorém.

Řada jevů, které vnímáme v současnosti jako něco zcela nového, čemu musíme čelit, zde už ovšem dávno existuje, byť třeba v jiných podobách a jiné míře. Příkladem mohou být tolik diskutované fake news, které se v různých formách objevují od nepaměti.

Dostupné a vymahatelné právo

Podle Preusse je právo jednou z prvních oblastí, kde lidé podléhají deziluzi. Proto je jednou z podstatných výzev současnosti právě výzva právního státu, zejména v podobě dostupnosti práva. Existuje totiž obrovské množství právních záležitostí, které nemusejí být pro běžné advokátní kanceláře z hlediska bussinessu zajímavé, a proto dostupnost právních služeb pro ně nemusí existovat v plné šíři.

S tímto úzce souvisí i pojem vymahatelnosti práva. Pokud stát nebude umožňovat vymáhání svých pravidel, pak nebude dostačovat ani dostupnost práva. Je proto třeba vytvořit systém, který bude efektivní a současně budou lidé motivovaní, aby problémy řešili.

 

 

Umělá inteligence jako výzva současné společnosti

Je-li řeč o aktuálních výzvách, nelze pominout otázku umělé inteligence (AI) a její vliv na vše kolem nás. Podle Preusse se tím opět vracíme k již zmiňovaným otázkám jako jsou fake news či deep fakes. Podstatnou roli sehraje AI i z hlediska právního byznysu i žurnalistiky a důvěry v ní.

Preuss zdůrazňuje, že na jednu stranu jsou nahrazovány tisíce lidí pomocí nových technologií. Na druhou stranu lze očekávat, že zde stále budou existovat právníci, novináři i konzultanti. Lidé totiž chtějí řešit své problémy s konkrétními lidmi a zpravidla nehledají univerzální vzorové řešení, protože to vždy stoprocentně nefunguje. V některých ohledech proto umělá inteligence schopnosti člověka nahradit nemůže.

Co nabízí Dostupný advokát?

V závěru padl dotaz i na aktuální nabídku služby Dostupný advokát. S jeho pomocí lze vyřešit řadu právních situací, ať už jde o běžné právní úkony jako převody nemovitostí, či skutečně závažné právní spory, v nichž potřebuje klient pomoci. Web Dostupného advokáta ale plní i preventivní funkci pro klienty, kteří aktuálně žádný právní problém neřeší. Jak Ondřej Preuss v závěru zdůraznil, možnost připravit na možné budoucí situace, ať už formou získaných informací či sepsáním kvalitní smlouvy, je dobrý základ k tomu, abyste problémům předešli.

Celý rozhovor si můžete poslechnout na Spotify.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Chci pomoct

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Adam Špinka

Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk obchodní příležitosti.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Tomáš Václavík

Všem vřele doporučuji. Profesionalita, ochota.

Zobrazit všechny reference

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)